#EASD2018. Diabetul începe cu mai mult de 20 ani înainte de diagnostic

  • DiabetPrimele semne ale diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) pot fi identificate cu mai mult de 20 de ani înaintea diagnosticului, conform unui studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului, Berlin, 2018.

Studiul a identificat mai mulți factori de risc comuni persoanelor ce au dezvoltat DZ2:

abonare
  • Indicele de masă corporală;
  • Glucoza à jeun;
  • Rezistența la insulină.

Acești parametri au fost crescuți cu mai mult de 10 ani înaintea diagnosticului. Diferențele acestor parametri, între cei care dezvoltă DZ2 și cei care nu dezvoltă DZ2, cresc în timp. Aceeași factori de risc au fost identificați și la prediabet, dar cu creșteri mai mici ca în cazul DZ2.

“Cum marea majoritate a persoanelor cu DZ2 trec prin stadiul de prediabet, rezultatele studiului nostru sugerează că markerii metabolici pentru diabet cresc cu mai mult de 20 ani înaintea diagnosticului” Dr. Hiroyuki Sagesaka, Spitalul Aizawa din Matsumoto, Japonia, coautor al studiului.

easd2018-evolutie-glicemie-ajeun-dz2-control
Evoluției glicemiei ajeun în grupul care a dezvoltat diabet vs. grupul care nu a dezvoltat diabet.

“Pentru că studiile în prevenția diabetului la persoanele cu prediabet au rezultate slabe, ar trebui să intervenim cu mult înaintea stadiului de prediabet. Considerăm necesar un studiu care să evalueze o intervenție mult mai precoce, fie medicamentoasă, fie prin schimbarea stilului de viață” Dr Sagesaka.

Diabetul este diagnosticat la o valoare a glicemiei peste 126 mg/dL sau o valoare a HbA1c (hemoglobina glicozilată care dă informații despre valoare medie a glicemiei în ultimele 120 de zile) de 6,5%. Prediabetul este diagnosticat atunci când glicemia se află între 110 și 125 mg/dL sau valoarea HbA1c este înte 5,7 și 6,4%. Un control al glucozei normal este considerat la niveluri ale glucozei de sub 110 mg/dL și niveluri ale HbA1c sub 5,7%.

Diabetul afectează aproximativ 425 milioane de adulți, cu vârsta între 20 și 79 de ani, iar acest număr va crește conform estimărilor specialiștilor, la 629 milioane până în anul 2045.

Rezultatele studiului pot fi accesate în forma integrală aici.

Citește și:

Sursă imagine feature: SUSANNE WYSOCKI FOTOGRAFIE