#EASD2019. Dubla terapie cu metformin și vildagliptin îmbunătățește controlul glicemic pe termen lung la pacienții cu diabet zaharat de tip 2

  • Health literacy



Pentru pacienţii recent diagnosticaţi cu diabet de tip 2, strategia de tratament recomandată, cu metformin și apoi cu un al doilea agent dacă monoterapia eşuează în a controla glicemia, ar putea să nu fie cea ideală – sugerează un studiu extins pe 5 ani, prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a EASD (Asociaţia Europeană pentru Studiul Diabetului) 2019. Inițierea tratamentului cu dubla terapie cu metformin și vildagliptin s-a dovedit o strategie superioară conform studiului VERIFY.

Dintre pacienţii recent diagnosticați cu diabet, al căror nivel al hemoglobinei glicozilate (HbA1C) a fost între 6,5% şi 7,5% (48 – 58 mmol/mol), aceia care au primit iniţial terapie cu metformin plus inhibitor de dipeptidil peptidaza 4 (DPP-4)vildagliptin (Galvus) au obținut un control glicemic mai bun pe termen lung.

abonare

Investigatorul principal, David R. Matthews, preşedintele EASD şi profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, alături de alţi doi coinvestigatori au prezentat aceste descoperiri din cadrul trialului “Eficacitatea vildagliptinului în combinaţie cu metforminul în tratamentul precoce al diabetului de tip 2 (VERIFY)” la Întâlnirea Anuală a EASD 2019. Descoperirile au fost publicate simultan în revista The Lancet.

“Acesta este cel mai mare trial prospectiv pe termen lung care analizează controlul glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat cărora li s-a administrat iniţial dubla terapie”, au scris Dr. Ofri Mosenzon şi Dr. Gil Leibowitz de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel în editorialul ce însoţeste articolul din revista Lancet.

Studiul ar trebui să îi asigure pe clinicieni că terapia iniţială cu cei doi agenţi “este bine tolerată, sigură şi eficientă”, au adăugat aceştia. Mai mult, această descoperire nu este surprinzătoare, deoarece aceste medicamente prezintă mecanisme sinergice: metformin creşte sensibilitatea la insulină iar vildagliptin îmbunătăţeşte funcţionarea celulelor beta-pancreatice.

Experții remarcă, totuşi, că în ultimii ani un număr mare de trialuri au arătat că noile medicamente destinate scăderii nivelului glicemiei, în principal agonişti ai receptorilor GLP-1 (Glucagon-Like Peptide-1 receptor agonists) şi inhibitori de SGLT2 (Sodium-GLucose Transport protein 2), “au beneficii cardiovasculare şi renale, şi locul metforminului ca prim medicament pentru toţi pacienţii cu diabet de tip II este [acum] discutabil.”

“Ceea ce cred că este important este faptul că acesta este primul mare trial clinic randomizat care arată că o combinație de două medicamente administrate anterior în monoterapie poate menţine controlul glicemiei în timp”, a declarat pentru Medscape Medical News autorul principal Dr. Stefano Del Prato, de la Universitatea din Pisa, Italia.

Acesta a adăugat că este nevoie de studii suplimentare pentru a vedea dacă un control îmbunătăţit al glicemiei scade riscul de boală cardiovasculară.

Start cu metformin sau dublă terapie?

“VERIFY a fost proiectat pentru a determina dacă medicii ar trebui să înceapă terapia cu medicamente combinate sau să folosească o abordare treptată (să înceapă cu metformin, iar apoi să adauge vildagliptin dacă metforminul nu reuşeşte să obtină un control glicemic bun) pentru pacienţii cu diabet”, a spus Dr. Matthews.

Din 2012 până în 2014 VERIFY a înrolat 2001 pacienţi diagnosticaţi cu diabet de tip 2 în 254 de centre din 34 de ţări. Pacienţii au avut vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani şi au fost diagnosticaţi cu până la 2 ani în urmă.

În cazul acestor pacienţi, intervalul valorilor hemoglobinei glicozilate a fost îngust, între 6,5% şi 7,5%. Valorile indicelui de masă corporală au variat de la 22 la 40 kg/m².

Pacienţii au fost distribuiţi aleatoriu spre grupul cu tratament combinat timpuriu (998 de pacienţi) sau spre grupul tratat prin monoterapie cu metformin (1003 pacienţi).

Dacă în orice moment între 6 luni şi 5 ani de la începutul trialului nivelul hemoglobinei glicozilate nu s-a menţinut sub 7% cu tratament iniţial (confirmat la două vizite consecutive programate la 13 săptămâni distanţă între ele), pacienţilor din grupul în monoterapie cu metformin li s-a administrat şi vildagliptin 50 mg de două ori pe zi (în loc de placebo).

Riscul de eşec al terapiei a fost cu 49% mai scăzut pentru terapia iniţială în combinaţie decât în monoterapie. Ambele abordări terapeutice au fost sigure şi bine tolerate, profilul de siguranță a fost bun şi nu au existat decese cauzate de tratamentele din studiu. Terapia combinată nu a fost asociată cu risc de hipoglicemie sau creşterea masei corporale.

“Noua eră” în tratamentul diabetului?

Un raport al consensului ADA-EASD descrie că, în prezent, “în timp ce există un anumit grad de susţinere pentru terapia iniţială combinată datorată unei mai mari scăderi a HbA1C decât ce poate fi obţinut prin administrarea metforminului în monoterapie, există un nivel scăzut de evidenţă că această abordare este superioară adăugării secvenţiale a medicamentelor pentru menţinerea controlului glicemiei sau pentru încetinirea progresiei diabetului zaharat.”

Del Prado consideră că acest studiu “deschide o nouă eră” în strategiile terapeutice pentru diabetul zaharat.

“Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a afla dacă această combinaţie timpurie de tratament ar trebui aplicată tuturor pacienţilor cu diabet de tip II”, au adăugat Mosenzon şi Leibowitz. Rezultatele studiului VERIFY “sugerează că normalizarea timpurie a nivelului glicemiei are efecte benefice care atenuează progresia diabetului”, explică autorii.

Citeşte şi: