STUDIU. Monitorizarea eficacității terapiei celulare pentru cancer în timp real: o nouă tehnologie de imagistică RMN evaluează durata de viață a limfocitelor T

  • Oncologie



Un studiu pilot, dezvoltat la Facultatea de Medicină a Universității din California San Diego, descrie o nouă metodă prin care se poate monitoriza supraviețuirea limfocitelor folosite în terapia celulară, în funcție de particularitățile pacientului. Pentru a determina durata de viață a celulelor, a fost utilizat un agent de nanoemulsie pe bază de fluor cu care acestea s-au marcat înainte de le administra pacientului. Această metodă permite detecția prin imagistica cu rezonanță magnetică a produșilor de apoptoză rezultați din descompunerea limfocitelor T modificate, folosite în terapia cancerului.

Noua tehnologie poate permite în viitor monitorizarea în timp real a eficacității terapiei celulare. Descoperirile pot fi utile atât pentru dezvoltatorii de noi terapii, cât și în clinică, pentru a monitoriza tratamentul țintit al pacientului.

abonare

Se consideră că timpul de supraviețuire al limfocitelor modificate folosite ca terapii celulare variază de la pacient de la pacient. Metoda non-invazivă dezvoltată în timpul studiului, prin care pot fi detectați produșii de descompunere ai limfocitelor T folosite în terapie, poate duce la o mai bună înțelegere a mecansimelor de răspuns sau eșec la tratament, ușurând studiile clinice viitoare.

Transferul de celule T adoptive este o abordare terapeutică a cancerului care câștigă teren. În ciuda faptului că se infuzează un număr mare de celule T pentru diferite tipuri de terapii celulare, viabilitatea acestora în timp nu este cunoscută după administrare.

Prima încercare clinică a fost făcută folosind un marker non-invaziv pentru a determina fracția celulelor apoptotice, după infuzia terapeutică cu limfocite autologe, prelevate de la nivelul infiltratului tumoral.

seringa sange limfocite t terapie
Image by Freepik

Limfocitele infiltrate la nivelul tumorii au fost izolate de la un pacient cu vârstă de aproximativ 50 de ani, diagnosticat cu recăderea unui carcinom scuamos HPV-mediat, refractar la tratament, localizat la nivelul amigdalei stângi și cu metastaze pulmonare. Pentru recoltarea celulelor de tip T, s-a rezecat una din metastaze, cu inocularea și proliferarea limfocitelor de la nivel tumoral în medii de cultură speciale, cu aplicarea unui protocol de expansiune rapidă. La finalul ultimei faze de creștere, celulele de tip T au fost marcate cu perfluorocarbon, un trasor celular de nanoemulsie, folosit în spectroscopia de rezonanță magnetică. Nanoemulsia, eliberată de la nivelul celulelor apoptotice, este excretată din organism la nivelul sistemului reticuloendotelial, în special prin celulele Kupffer, aflate în mod predilect la nivel hepatic.

Nanoemulsiile sunt dispersii lichid- în lichid, stabile din punct de vedere cinetic, cu dimensiunile picăturilor de ordinul a 100 nm, care prezintă proprietăți excepționale (acoperirea unor suprafețe mari, stabilitate crescută), fiind foarte utile în spectroscopie, dacă sunt marcate cu compuși fluorurați.

La 22 de zile după perfuzia intravenoasă cu limfociteleT prelevate anterior de la nivel tumoral, s-a efectuat spectroscopia de rezonanță magnetică a ficatului, cu fluor-19, pentru a determina gradul de apoptoză a celulelor limfocitare, măsurând astfel numărul de celule transferate care au murit, raportat la doza inițială de celule infuzate pacientului.

Spectroscopia de rezonanță magnetică este un examen imagistic non-invaziv, care poate măsura modificările biochimice din țesuturi, folosind un aparat IRM convențional, cu adăugarea unor secvențe suplimentare, oferind astfel informații despre metabolism și structura biochimică a țesuturilor.

Datorită rezultatelor promițătoare care s-au obținut până acum cu diverse terapii celulare în oncologie, o metodă non-invazivă de a determina durata de viață a grefei celulare ar fi foarte valoroasă.

Citește și: