Erenumab, primul tratament țintit pentru prevenția migrenei, aprobat în UE

  • Acces la inovație



Aimovig (erenumab) a fost aprobat de către Comisia Europeană pentru prevenția migrenei la adulții care prezintă cel puțin 4 episoade de migrenă pe lună, înregistrând în studiile clinice o reducere cu peste 50% a episoadelor migrenoase pe lună. Este singurul anticorp monoclonal aprobat pentru prevenția migrenei, care țintește în mod specific receptorul neuropeptidului CGRP (calcitonin gene-related peptide receptor, CGRP-R), implicat în mecanismele migrenei.

Substanța activă, erenumab, este un anticorp monoclonal umanizat care blochează activitatea neuropeptidului vasodilatator CGRP prin legarea de receptorul acestuia. Deși nu se cunosc cauzele exacte ale migrenei, există multiple studii care au confirmat eliberarea unui nivel crescut de CGRP în timpul episoadelor acute de migrenă.

abonare

Inhibarea CGRP și a receptorului său s-a dovedit eficientă în ameliorarea durerii migrenoase, susținând astfel ipoteza implicării acestui peptid în mecanismele patogenice ale bolii. Medicamentele folosite până în prezent în tratarea migrenei au fost dezvoltate pentru alte indicații, precum hipertensiunea arterială, și nu țintesc procese fiziopatologice specifice migrenei, înregistrând eficiență și tolerabilitate scăzute.

Erenumab inhibă neuropeptidul CGRP prin legare de receptorul său
Mecanismul de acțiune al Aimovig. Sursa foto – Genetic Engineering and Biotechnology News

Aimovig a fost evaluat în cadrul a patru studii clinice de fază II și III randomizate, dublu-orb, controlate placebo, în care s-a dovedit siguranța și eficacitatea în prevenția migrenei. Dintre cei 2.600 de participanți, cei tratați cu Aimovig au înregistrat o scădere semnificativă a numărului de zile cu episoade migrenoase în cadrul unei luni, cu un profil de siguranță și tolerabilitate similar placebo.

Aimovig poate fi autoadministrat sau administrat de către o persoană abilitată o dată la patru săptămâni cu ajutorul unui dispozitiv autoinjectabil, pixul SureClick. Cele mai frecvente reacții adverse înregistrate în cadrul studiilor clinice au fost infecții virale de căi respiratorii superioare, sinuzite, gripă și lombalgii.

„Migrena contează! Este o boală neurologică dureroasă, invalidantă, care afectează toate aspectele vieții, pornind de la mersul la serviciu până la petrecerea timpului cu familia și prietenii. Un tratament creat special pentru prevenția migrenei este o inovație binevenită și poate transforma viețile pacienților pentru care terapiile actuale nu funcționează sau nu sunt bine tolerate”, a declarat Patrick Little, președintele European Migraine and Headache Alliance.

Aimovig a demonstrat eficacitate și în rândul subgrupului de pacienți dificil de tratat, care au făcut parte din studii ulterioare, precum studiul  LIBERTY, dedicat pacienților care nu au răspuns la 2-4 terapii anterioare utilizate în mod uzual pentru prevenția migrenei. Erenumab este singura terapie țintită care acționează asupra CGRP-R studiată la această categorie de pacienți refractari la tratament. În plus, într-o analiză intermediară s-a evidențiat absența susținută a migrenei la peste 1 din 4 pacienți cu migrenă episodică tratați cu Aimovig timp de peste 15 luni.

„Erenumab deschide o nouă etapă promițătoare în practica medicală, aducând atât un mecanism țintit pentru prevenție dar și o mai bună înțelegere a migrenei, pe care nu am avut-o până acum. O să vedem o ușurare a suferinței cauzate de migrenă la mulți dintre cei care suferă de această boală debilitantă”, a afirmat medicul neurolog Dr. Peter Goadsby, director al NIHR-Wellcome Trust King’s Clinical Research Facility și profesor la King’s College London.

Migrena este o boală neurologică ce constă în episoade recurente moderate până la severe de cefalee. Durerea de cap este în mod caracteristic pulsatilă, de obicei unilaterală, asociată cu senzație de greață, vărsături și sensibilitate la lumină, sunete și mirosuri. Migrena rămâne nediagnosticată și tratată slab la peste jumătate din pacienți, iar mai puțin de 50% dintre persoanele care prezintă episoade de migrenă consultă un medic.

Migrena se asociază cu dizabilitate, durere, scăderea calității vieții și se estimează că determină un cost de până la 27 de miliarde de euro pe an la nivelul Europei. Organizația Mondială a Sănătății încadrează migrena în primele 10 cauze de ani trăiți cu dizabilitate (YLDs – years lived with disability) din cauza impactului profund al bolii și a limitării abilității pacienților de a îndeplini activitățile zilnice obișnuite.

Citește și: