#ERSCongress. Adulții diagnosticați cu astm în copilărie renunță mai repede la școlarizare și au șanse mai mici pentru o carieră de succes

  • Health literacyPersoanele care suferă de astm persistent de la o vârstă fragedă au mai multe șanse să părăsească școala la 16 ani, iar cei care încep studiile universitare renunță mai repede, potrivit unui studiu prezentat astăzi la Congresul Societății Europene de Boli Respiratorii. Este mai mai puțin probabil ca aceștia să lucreze la o vârstă adultă în anumite meserii ne-manuale, precum ofițer de poliție, funcționar sau maistru.

“Astmul este una dintre cele mai frecvente boli cronice în rândul copiilor și știm că poate afecta viața de zi cu zi și prezența la școală. Știm însă mult mai puțin despre impactul astmului în copilărie asupra șanselor de viață la maturitate”- dr. Christian Schyllert, clinician la Spitalul Universitar Karolinska din Stockholm, Suedia, și doctorand la Universitatea Umeå

Analiza a arătat că acei copii cu astm bronșic persistent cu debut precoce au avut un risc mai mare de 3,5 ori față de copiii neastmatici să părăsească școala la vârsta de 16 ani, doar cu o educație de bază. De asemenea, riscul de a renunța la universitate înainte de a încheia trei ani de studii a fost de 2 ori mai mare.

abonare

În 1996, toți copiii cu vârste între șapte și opt ani din 3 districte din Suedia au fost invitați să participe la studiu. 97% au fost de acord. Participanții au fost urmăriți la vârsta de 11-12, 19 și 27-28 ani. În 2015, cercetătorii erau încă în contact cu 2.291 (59%) dintre participanți.

La începutul studiului și la fiecare urmărire, cercetătorii au notat dacă acei copii au avut astm (au fost diagnosticați cu această afecțiune de către un medic și au avut episoade de wheezing sau au luat medicamente pentru astm în ultimul an). Cei diagnosticați pentru prima dată înainte de vârsta de 12 ani și care încă sufereau astm la vârsta de 19 ani au fost clasificați ca având astm persistent cu debut precoce. Au fost înregistrați și alți factori care ar putea avea o influență asupra educației și a profesiei, precum sexul, greutatea corporală și fumatul.

Din punct de vedere al carierei, copiii cu astm bronșic persistent cu debut precoce au avut mai puțin de jumătate din șansele unui copil fără astm de a avea ocupații non-manuale, precum funcționar, asistent medical, polițist, muzician și maistru.

“Acest studiu sugerează că acei copii care sunt diagnosticați cu astm la vârste fragede și care să aibă această boală la maturitate, au șanse mai puține legate de educație și de viitoarea profesie. Acest studiu nu răspunde la întrebarea de ce, dar alte studii indică faptul că copiii cu astm bronșic au o rată mare de absenteism școlar, ceea ce ar putea duce la imposibilitatea astmaticilor de a-și continua studiile”- Dr. Schyllert

Dr. Schyllert și colegii săi vor continua să studieze legătura dintre astm și statutul socio-economic. Acesta speră să urmărească același grup de subiecți peste zece ani, când vor avea vârsta de 35 de ani. De asemenea ar dori să studieze un lot similar, cu participanți născuți zece ani mai târziu, pentru a vedea dacă au existat schimbări în timp.

“Deși astmul poate fi tratat eficient cu medicamente inhalatorii, cum ar fi corticosteroizi și bronhodilatatoare, urmarea unui scheme de tratament poate fi dificilă, în special pentru adolescenți. Până când vom ști mai multe despre cum astmul afectează șansele de educație și profesionale, mesajul-cheie pentru familii este de a încerca să asigure copiilor aderența la tratamentul astmului bronșic și de a se adresa medicului în cazul în care simptomele nu sunt sub control“- Dr. Schyllert

Astmul bronșic afectează 334 milioane de oameni la nivel global, din care 30 milioane sunt în Europa. Până în 2020 se estimează că în întreaga lume 400 de milioane de oameni vor fi diagnosticați cu această boală. Este o afecțiune inflamatorie cronică a căilor respiratorii caracterizată de bronhospasm și obstrucție reversibilă a fluxului de aer. Simptomele includ episoade de wheezing, dispnee și tuse.

Citește și:

Sursă imagine feature: Jason Tong Wikimedia Commons