#ERSCongress. Benralizumab permite personalizarea terapiei la pacienții cu astm bronșic sever

  • Medicina personalizatăPentru pacienții cu astm sever care au o valoare crescută a eozinofilelor în sânge și o rată mare de exacerbări, tratamentul țintit cu benralizumab s-a dovedit a fi alegerea optimă. Rezultatele care atestă eficacitatea benralizumab pe acest subgrup de pacienți cu astm refractar provin din studiile de fază III SIROCCO și CALIMA, prezentate la Congresul Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii de la Milano și publicate concomitent în The Lancet.

Datele principale din studii:

abonare
  • benralizumab reduce rata exacerbărilor din astm cu 43%, conform studiului SIROCCO, și cu 36% conform studiului CALIMA
  • benrazliumab crește FEV1 (forced expiratory volume) pre-bronhodilatator și îmbunătățește scorul asociat simptomatologiei astmului
  • medicamentul a determinat o reducere cu 75%  a dozei de corticosteroizi orali;

”Fiind clinician, vreau să fiu convins că prescriu tratamentul potrivit pentru pacienții cu astm sever, necontrolat. Această analiză importantă arată că benralizumab funcționează cel mai bine la bolnavii care prezintă mai frecvent exacerbări și au nivel de referință al eozinofilelor crescut. Acum, știind aceste detalii, putem să găsim exact pacienții care au un răspuns maxim la benralizumab.”Dr. Mark Fitzgerald, Vancouver Coastal Health

5-10% dintre cele 300 milioane de persoane care suferă de astm la nivel mondial au o formă severă a bolii. 40-60% dintre aceștia prezintă de obicei rezistență la tratamentul standard, numărul eozinofilelor în sânge rămâne crescut în ciuda tratamentului cu glucocorticoizi.

Subtipurile de astm în funcție de predominanța celulelor inflamatorii Sursa foto – Eosinophilic Asthma

Programul WINDWARD include 6 studii de fază III care evaluează diferite aspecte ale tratamentului cu benralizumab. SIROCCO și CALIMA sunt două studii randomizate, dublu-orb care au inclus în total 2.295 de pacienți aflați în tratament standard cu corticosteroizi inhalatori în doze mari (ICS) și beta2-agoniști cu durată lungă de acțiune (LABA).

Eficacitatea și siguranța medicamentului au fost demonstrate prin studiul SIROCCO la pacienții cu niveluri crescute de eozinofile în sânge (≥150 celule/μL) și refractari la tratamentul ICS/LABA.

Studiul CALIMA a demonstrat că medicamentul reduce semnificativ rata exacerbărilor anuale și are o tolerabilitate bună pentru pacienții cu astm sever, cu o valoarea a eozinofilelor în sânge mai mare de 300 celule/μL

Un alt studiul recent de fază III din program, ZONDA, a arătat că pacienții care primesc benralizumab au șansă de 4 ori mai mare să li se reducă doza de corticosteroizi orali față de pacienții care primesc placebo. Benralizumab reduce rata generală de exacerbări cu 70% și numărul de spitalizări asociat cu exacerbările bolii cu 93%.

”Pentru fenotipul de astm în care se înregistrează valori mari ale eozinofiliei se impune utilizarea de corticosteroizi orali pentru ține boala sub control. Studiul ZONDA ne permite să reducem doza de corticosteriozi și să menținem scăzută rata de exacerbări amenințătoare de viață”Dr. Sean Bohen, Vice-președinte al Departamentului Medical la AstraZeneca

Benralizumab, produs de AstraZeneca, este un anticorp monoclonal îndreptat împotriva subunității alfa a receptorului pentru interleukina 5 –  IL5RA sau CD125. IL-5Rα este exprimată preponderent pe eozinofile, celulele implicate în procesul inflamator care se asociază cu astmul la aproximativ 50% dintre pacienți.

Interleukina 5 este o citokină produsă de celulele T helper care stimulează diferențierea, activarea și supraviețuirea eozinofilelor. Eozinofilele sunt implicate în aproximativ jumătate dintre tipurile de astm, în special cel extrinsec (alergic) și cel cu debut în copilărie și se găsesc în cantități mari în spută, sânge, la nivelul peretelui căilor respiratorii. Inflamația determinată de eozinfile este asociată cu scăderea funcției pulmonare și frecvența crescută a exacerbărilor bolii. Benralizumab determină o depleție rapidă a numărului de eozinofile din sânge și de la nivelul căilor respiratorii.

Mecanismul de acțiune al benralizumab Sursa foto – Pharmacodia

Astmul persistent cu eozinofilie este un subtip de astm diagnosticat la adulți, de obicei, manifestat prin simptome de astm sever, nivel crescut de eozinofile în sânge (eozinofilia persistentă e definită printr-un procent mai mare de 2% din celulele inflamatorii, 5 ani consecutiv), sinuzită cronică și polipi nazali.

Mai multe articole de la ERSCongres mai jos:

– despre noul tratament al fibrozei pulmonare idiopatice – aici

– despre cele mai noi studii privitoare la astm – aici

– studii despre riscul folosirii țigării electronice – aici