#ERSCongress. Fumătorii îmbătrânesc biologic de 2,5 mai repede ca nefumătorii

  • Health literacyCercetătorii au creat modele de prezicere a vârstei biologice cu ajutorul unei rețele neuronale profunde, pornind de la analize uzuale de sânge ale fumătorilor și nefumătorilor. Fumatul a fost unul din cei 24 de factori de predicție folosiți de cel mai bun model.

Datele folosite au provenit de la 149 000 subiecți, dintre care 49 000 fumători. Pe baza a 20 715 883 de rezultate a analizelor de sânge, a fost creat un model ce folosește 24 de indicatori pentru prezicerea vârstei biologice. Acest model a avut un coeficient de corelație Pearson de 0,78 și o valoare a erorii absolute de 5,42 ani.

abonare

Glucoza a jeun, sexul și distribuția eritrocitară au fost cei mai predictivi factori. Fumătorii îmbătrânesc de 2,5 ori mai repede ca nefumătorii, independent de nivelul colesterolului sau al glicemiei a jeun. Această corelație se menține până la 55 ani și este mai puternică la femei.

Rețele neuronale reprezintă o metodă de procesare a informației inspirată de funcționarea sistemului nervos. Acestea pot fi configurate pentru o aplicație specifică, precum recunoașterea de modele sau clasificarea de date, printr-un proces de învățare.

Citește și: