#ESCCongress: Anacetrapib, un nou medicament împotriva colesterolului crescut, scade riscul de infarct miocardic

  • Cardiologie



Un nou medicament care crește concentrația de HDL-colesterol în sânge (cunoscut drept „colesterolul bun”), anacetrapib, scade riscul de infarct miocardic la pacienții cu hipercolesterolemie. Aceste rezultate ale trialului clinic REVEAL au fost prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie.

Eficiența combinației de anacetrapib și statină, față de statina singură. 
© REVEAL Trial

Acest studiu a urmărit 30.449 de pacienți cu vârsta peste 50 de ani, ce sufereau deja de boli cardiovasculare ischemice (precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral), timp de 4 ani. Împreună cu statine, tratamentul standard pentru hipercolesterolemie, anacetrapib a scăzut cu 9% incidența evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic acut, necesitatea revascularizării coronariene prin stentare sau bypass, deces prin boală cardiacă ischemică).

abonare
Mecanismul prin care anacetrapib scade LDL și crește HDL.

Anacetrapib face parte dintr-o clasă inovatoare de medicamente, numite inhibitori ai proteinei de transfer a colesteril-esterului (CETP). Acesta, împreună cu atorvastatina, scade colesterolul „rău” (LDL) cu 20% și dublează concentrația colesterolului „bun” (HDL).

După cum afirmă prof. Rory Collins de la Universitatea Oxford, autor al studiului, aceste rezultate sunt încurajatoare. „Pacienții, în urma tratamentului intensiv cu statine, aveau niveluri scăzute de LDL-colesterol. Totuși, administrarea anacetrapib a dus la o scădere adițională a LDL-colesterolului și a riscului de infarct miocardic, fără reacții adverse semnificative.

Despre un alt studiu ce prezintă beneficiile valorilor ultra-joase de LDL-colesterol, aici.


Europenii sunt printre cei mai afectați de hipercolesterolemie, cu o incidență de 54%. © WHO

Nivelul crescut de colesterol în sânge afectează 39% dintre adulți la nivel mondial și este responsabil de 2,6 milioane de decese anual, după cum estimează Organizația Mondială a Sănătății. O treime din totalul infarcturilor miocardice sunt cauzate de această afecțiune.

MAI MULTE NOUTĂȚI DE LA #ESCCongress:

Influența ibuprofenului asupra tensiunii arteriale- aici.

Riscul de boli cardiovasculare, scăzut de ciocolata neagră- aici.

Despre studiul surprinzător care susține consumul de lipide împotriva decesului prematur prin boli cardiace.

Valori tot mai scăzute de LDL-colesterol sunt benefice și sigure- mai multe detalii aici.

Sursa foto: ESCUnityPoint