#ESCCongress: Consumul de nucifere este corelat cu scăderea cu 17% a riscului de infarct miocardic şi accident vascular cerebral

  • Health literacyConsumul de nucifere (nuci, migdale, fistic, alune şi seminţe) de cel puţin două ori pe săptămână este asociat cu scăderea cu 17% a riscului de deces prin boală cardiovasculară, conform unui studiu prezentat astăzi în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie (ESC) şi Congresului Mondial de Cardiologie

“Nucile reprezintă o sursă bună de grăsimi nesaturate şi conţin puţine grăsimi saturate”, a declarat autorul studiului, Dr. Noushin Mohammadifard de la Institutul de Cercetare Cardiovasculară Isfahan, Iran. “Ele conţin, de asemenea, proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli şi polifenoli – utili în sănătatea inimii. Studiile europene şi americane au asociat nuciferele cu protecţia cardiovasculară, dar există dovezi limitate provenind din regiunea mediteraneană estică.”

În cadrul studiului Issfahan a fost examinată asocierea dintre consumul de nuci şi riscul de boli cardiovasculare şi deces în populaţia iraniană. Un total de 5.432 de adulţi cu vârste de minim 35 de ani, fără istoric de boli cardiovasculare a fost selectat aleatoriu din zonele urbane şi rurale. Consumul de nucifere incluzând nuci, migdale, fistic, alune şi seminţe a fost evaluat în 2001 cu ajutorul unui chestionar validat  ce cuantifica frecvenţa meselor.

abonare

Participanţii sau membrii familiilor acestora au fost intervievaţi bianual până în 2013 referitor la prezenţa evenimentelor cardiovaculare sau a deceselor. Aspectele specifice investigate au fost boala coronariană, accidentul vascular cerebral, boala cardiovasculară, decesul de cauză cardiovasculară şi decesul din alte cauze.

De-a lungul unei urmăriri de 12 ani au existat 751 de evenimente cardiovasculare (594 de cazuri de boli coronariene şi 157 de accidente vasculare cerebrale), 179 de decese de cauză cardiovasculară şi 458 de decese de alte cauze.

Consumul de nucifere de minim două ori pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 17% mai mic pentru mortalitatea de cauza cardiovasculară comparativ cu consumul din două în două săptămâni. Corelaţia a fost puternică chiar după ajustarea factorilor care ar putea influenţa relaţia, precum vârstă, gen, educaţie, statutul de fumător şi activitatea fizică. Consumul de nuci a fost invers asociat cu celelalte rezultate, dar şi-a pierdut semnificaţia după ajustare.

Ghidurile ESC recomandă 30 de grame (g) de nuci nesărate pe zi ca una dintre caracteristicile unei diete sănătoase, în acelaşi timp remarcând că densitatea/nivelul de energie din nuci este crescută.

Nucile crude sunt cele mai sănătoase“, a adaugat Dr. Mohammadifard. “Nucile ar trebui să fie proaspete pentru că grăsimile nesaturate se pot oxida în nucile vechi/râncede, devenind dăunătoare. Putem spune dacă nucile sunt râncede prin mirosul (asemănător vopselei) şi prin gustul amar sau acru.”

Citeşte şi: