#ESCCongress. Mici dispozitive medicale, atașate pe haine, pot încuraja pacienții cu insuficiență cardiacă să adopte un stil de viață sănătos

  • Medicina digitală



Oamenii de știință din Suedia cercetează un nou dispozitiv medical sub forma unei mici camere video, care se atașează ușor pe haină, în dreptul pieptului pacienților care suferă de insuficiență cardiacă. Acesta poate juca un rol important în abordarea unui stil de viață sănătos, ajutând persoanele vizate să adopte o dietă echilibrată, să-și urmeze tratamentul și să facă mai multă mișcare.

Dispozitivul captează imagini la fiecare 30 de secunde, monitorizând aproape permanent comportamentul pacientului pe timp de zi. Desigur, fiecare pacient poate alege dacă să șteargă sau nu imaginile captate, înainte ca acestea să fie înregistrate de algoritm.

abonare

„Aceste camere pot asigura numeroase informații medicilor, în așa fel încât să poată înțelege experiența de viață și provocările cu care se confruntă pacienții care suferă de insuficiență cardiacă. Acesta este un nivel de detaliu și context care ne va putea ajuta să personalizăm modul de abordare al fiecărui pacient” – afirmă autoarea studiului, Susie Carledge, Deakin University’s Institute for Physical Activity and Nutrition, Melbourne, Australia.

Eficiența dispozitivului a fost testată într-un studiu ale cărui rezultate au fost dezbătute în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologice din acest an. Conform lucrării, 93% din participanții la studiu s-au declarat mulțumiți de această inițiativă. Mai mult decât atât, câteva persoane au susținut faptul că în urma monitorizării continue, s-au simțit încurajați să adopte un stil de viață cât mai benefic situației lor.

esccongress 2019 medicina digitala insuficienta cardiaca
Congresul Societății Europene de Cardiologie, Paris, 2019.

Desfășurarea studiului

Pentru testarea dispozitivului au fost urmăriți 30 de participanți care sufereau de insuficiență cardiacă avansată, având o medie de vârstă de 73 de ani. Acestora li s-a atașat la nivelul pieptului, pe haină, dispozitivul de monitorizare de aproximativ 2 cm2, urmând să fie purtat pe tot parcursul zilei.

Pe întreaga durată a studiului, oamenii de știință nu au observat niciun tip de comportament alarmant, însă în rutina pacienților există loc de îmbunătățiri. În principal, aceștia ar trebui să crească nivelul de activitate fizică zilnică, să-și diminueze perioadele de sedentarism și să fie mai atenți la dietă.

 „Putem folosi aceste informații pentru a avea o discuție cu pacientul. Ieri cel puțin, în cazul unui pacient, medicamentele au stat pe masă ore întregi până să le ia” – continuă Dr. Cartledge

Imaginile înregistrate de dispozitiv au fost ulterior trecute printr-un algoritm de inteligență artificială de tipul machine learning, pentru a le sorta în patru categorii diferite:

  • Managementul tratamentului
  • Aportul de hrană
  • Pregătirea hranei
  • Activitatea fizică

La finalul celor 30 de zile de studiu, autorii au achiziționat mai bine de 600.000 de poze pe care le-au sortat și le-au analizat.

esccongress 2019 dipozitive medicale pacienti insuficienta cardiaca
Studiul este încă la început, existând numeroase metode de dezvoltare și îmbunătățire a algoritmului de inteligență artificială.

Studiul este încă la început, iar tehnologia pe care se bazează acest dispozitiv poate fi îmbunătățită. Autorii au întâmpinat probleme în ceea ce privește sortarea imaginilor, cea mai mare provocare fiind identificarea imaginilor care să sugereze aderența la tratament.

„Acesta este doar primul pas. Pacienții se simt încântați să poarte dispozitivul. În acest mod, putem vedea provocările pe care le întâmpină în viața de zi cu zi. Următorul pas este să formăm o platformă de inteligență artificială care să sorteze imaginile într-un mod rapid și eficient, în așa fel încât medicii să o poată folosi” – concluzionează Dr. Cartledge

Citește și: