#ESCCongress. Etichetele produselor alimentare, un mister pentru cei mai mulți oameni care prezintă risc pentru boli cardiovasculare

  • Health literacy



Dieta este considerată un factor de risc modificabil pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Astfel, etichetele produselor alimentare furnizează informații nutriționale pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri alimentare corecte. Însă, mulți consumatori au dificultăți în utilizarea și înțelegerea etichetelor produselor alimentare, în special bărbații și persoanele cu risc de boli cardiovasculare, potrivit cercetărilor prezentate la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2018.

“Oamenii găsesc etichetele alimentare ca fiind confuze și nu știu ce să caute. Încă mai au dificultăți în a înțelege și interpreta etichetele produselor alimentare”, a declarat Claire Duffy, specialist în asistență medicală generală în domeniul cardiologiei preventive și autorul principal al studiului.

Studiul a implicat 200 de bărbați și femei, cu vârste între 18 și 85 de ani, care frecventează servicii de asistență medicală primară. Dintre participanți, 75% erau femei, iar 40% au raportat că au fost supraponderali sau obezi. Studiul examina înțelegerea și interpretarea participanților cu privire la etichetele produselor alimentare, prin intermediul unui chestionar. Participanții au furnizat date demografice și au răspuns la întrebări despre factorii de risc ale bolilor cardiovasculare, precum și despre utilizarea și înțelegerea etichetelor produselor alimentare.

abonare

În mod semnificativ, mai multe femei decât bărbați (65% față de 37%) au citit întotdeauna sau adesea etichetele produselor alimentare. Doar 5% dintre femei au spus că nu se uită niciodată la etichetele produselor alimentare, în comparație cu 35% dintre bărbați.

Dintre participanții care se află în categoria de risc pentru bolile cardiovasculare, 40% dintre aceștia au declarat că nu citesc etichetele produselor alimentare. Dintre respondenții care le citesc, 67% citesc despre grăsimi, însă doar 33% citesc despre grăsimi saturate, fibre și sare.

Dintre participanții care au un membru al familiei cu diabet, 56% au citit conținutul de zahăr și 60% cel de sare al alimentelor. De asemenea, studiul relevă un decalaj important în citirea etichetelor de către persoanele cu un nivel ridicat de colesterol.

“V-ați gândi că persoanele cu un nivel ridicat de colesterol ar verifica conținutul de grăsimi saturate de pe etichetele produselor alimentare, dar acest lucru nu s-a întâmplat întotdeauna”, a spus Claire Duffy.

Atunci când li s-a cerut să evalueze dacă un produs alimentar din probă a avut niveluri scăzute, medii sau ridicate de grăsimi, zahăr, fibre și sodiu, pe baza etichetei sale nutriționale, participanții au avut dificultăți în a înțelege informațiile. Doar 20% știau că produsul are un nivel mediu de grăsime, iar doar 14% au identificat corect conținutul mic de zahăr.

Însă, majoritatea participanților au descifrat cu succes o etichetă de tip “semafor”, în care culorile verde, chihlimbar și roșu sunt folosite pentru a indica nivelurile de grăsime, grăsimi saturate, zahăr și sare. Un participant la sondaj a remarcat că știa mai multe despre conținutul cremei sale faciale decât despre conținutul nutrițional al alimentelor pe care le cumpără.

“Etichetele produselor alimentare trebuie îmbunătățite, în special în cazul grupurilor analfabete și al celor cu deficiență de vedere și de percepție a culorilor”, a declarat Claire Duffy.

Claire Duffy a adăugat că rezultatele studiului evidențiază necesitatea unei educații publice mai bune. Acest lucru ar trebui să înceapă cu eforturi în toate domeniile educaționale pentru a învăța copiii și părinții lor despre etichetele produselor alimentare, alimentația sănătoasă și nutriția. Acest lucru ar trebui să se mențină la vârsta adultă, cu educația furnizată prin intermediul asistenței medicale primare, comunității și al mass-mediei. Poate că supermarketurile și site-urile ar putea crea secțiuni dedicate “alimentelor sănătoase”, cu categorii unde oamenii ar putea găsi ușor produse cu conținut scăzut de zahăr, sare și grăsimi și bogate în fibre.

Citește și: