#ESCCongress. STUDIU: Sprijinul familiei și al comunității, esențial în reducerea riscului cardiovascular la pacienții hipertensivi

  • Health literacyUn studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie atestă reducerea evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu hipertensiune care au susținerea comunității în care locuiesc, combinând în același timp un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată. O intervenție destinată comunităților, realizată de către persoane specializate din domeniul medical, altele decât medicii, a redus riscul evenimentelor cardiovasculare în decursul unui an pentru pacienții din Columbia și Malaysia care suferă de hipertensiune arterială nou diagnosticată sau ținută sub control.

„Reducerea riscului cardiovascular a fost de 75 de procente. Această intervenție a integrat atât eforturile pacientului, cât și ale familiei, prietenilor, medicilor, condusă însă de personal din domeniul sănătății, alții decât medicii. Beneficiile au fost vizibile în reducerea LDL-colesterolului, respectarea orelor și dozelor medicației, îmbunătățirea activității fizice și a dietei. Studiile anterioare conduse de persoanele din domeniul medical, altele decât medicii, au dus la efecte modeste asupra factorilor de risc cardiovasculari. Am testat dacă o intervenție care implică persoane din domeniul sănătății, medicii de familie și familia, cu furnizarea de medicamente adecvate, poate reduce în mod sigur și substanțial riscul cardiovascular individual”, a declarat autorul studiului Dr. Jon-David Schwalm, Population Health Research Institute, Hamilton, Canada.

Participanți la Congresul Societății Europene de Cardiologie
O intervenție destinată comunităților a redus riscul evenimentelor cardiovasculare în decurs de un an pentru pacienții din Columbia și Malaysia care suferă de hipertensiune arterială.

Studiul HOPE4 a inclus 1371 de pacienți, cu vârste de peste 50 de ani, cu hipertensiune arterială nou diagnosticată sau monitorizată de ceva timp, locuitori ai Columbiei și Malaysiei. 16 comunități au fost repartizate pentru a primi îngrijirea obișnuită (grupul de control) și 14 au primit acest tip de intervenție personalizată, care a implicat membrii comunității, timp de un an.

abonare

Intervenția a presupus:

  • Screeningul comunității pentru detectarea noilor cazuri de hipertensiune arterială (HTA) sau cazurile de HTA de inadecvat ținută sub control;
  • Inițierea și monitorizarea tratamentelor, controlând în permanență factorii de risc. Personalul implicat a folosit algoritmi de administrare a medicamentelor, dar i-a și consiliat pe cei incluși în studiu;
  • Tratament cu antihipertensive și statine gratuit;
  • Existența unui aparținător responsabil de monitorizarea medicației (prieten sau membru al familiei).

Aparținătorii celor supuși la studiu au fost încurajați să participe la fiecare întâlnire cu personalul din domeniul sănătății și au fost prezenți la 74% din vizite. Rolul lor a fost să asiste pacienții pentru a le îmbunătăți aderența la tratament.

În cadrul studiului, Framingham Risk Score (o estimare a riscului de boli cardiovasculare) a fost micșorat cu 11,2% la 12 luni, ceea ce corespunde unei reduceri de 75% în comparație cu grupul de control. În același timp s-a mai observat reducerea cu 11,5 mmHg a tensiuni arteriale sistolice și reducerea colesterolului LDL seric în grupul de intervenție, comparativ cu grupul de control (ambele semnificative din punct de vedere statistic).

Proporția pacienților cu hipertensiune arterială controlată a fost semnificativ mai mare (de două ori mai mare) în grupul de intervenție (69%), comparativ cu grupul țintă (31%).

De asemenea, au existat îmbunătățiri importante în ceea ce privește activitatea fizică și dieta. Pe lângă Framingham Risk Score, a mai existat o reducere semnificativă a Interheart Risk Score la șase și 12 luni.

„Această strategie este pragmatică, eficientă și măsurabilă. Are un potențial de reducere a impactului bolilor cardiovasculare la nivel global, comparativ cu metodele actuale care se bazau exclusiv pe medic. Adoptarea strategiei HOPE4 controlează mult mai bine tensiune arterială, reducând și alți factori”, a declarat Dr. Salim Yusuf, principal investigator în cadrul studiului.

Hipertensiunea arterială este principala cauză a bolilor cardiovasculare la nivel mondial, în special în țările cu venituri mici și medii. În ciuda beneficiilor clare și a recomandărilor privind utilizarea medicamentelor anti-hipertensive și a statinelor la pacienții cu hipertensiune arterială, controlul tensiunii arteriale și utilizarea statinelor sunt foarte scăzute.

Citește și: