#ESCCongress: STUDIU. Statinele scad cu 45% riscul de apariție a cancerului mamar

  • Acces la inovație



Femeile care au colesterolul crescut au un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân, respectiv o rată a mortalității asociată cu această boala mai scăzută datorită beneficiilor tratamentului cu statine. Peste un milion de persoane din Marea Britanie au fost evaluate timp de 14 ani în studiul ACALM, prezentat cu ocazia Congresului European de Cardiologie de la Barcelona.

Dr. Paul Carter, autorul principal al studiului a afirmat:

abonare

“Dintre toate medicamentele pentru boli cardiovasculare, pentru statine există cele mai bune dovezi care atestă eficacitatea asupra mortalității  iar utilizarea lor la pacienții cu un nivel crescut al colesterolului este motivul pentru care se înregistrează o probabilitate mult mai mică de dezvoltare a cancerului mamar.”

Pacienții au fost urmăriți în perioada ianuarie 2000 – martie 2013, iar datele lor au fost preluate din baza de date ACALM (Algorithm for Comorbidities, Associations, Length of stay and Mortality). Studiul de cohortă longitudinal, retrospectiv a inclus 1.220.024 de pacienți, dintre care 16.043 de femei cu niveluri crescute de colesterol, în vârstă de 40 de ani sau mai mult. Acest grup de femei a fost comparat cu un alt lot având aceeași medie de vârstă, fără valori crescute ale colesterolului.

Rezultatele au arătat că pacientele cu nivelul crescut de colesterol au un risc de a dezvolta cancer mamar cu 45% mai scăzut față de grupul de control iar daca au dezvoltat această formă de neoplasm, prezintă o rată a mortalității cu 40% mai scăzută.

După corelarea cu alți factori de risc care ar putea influența mortalitatea, precum vârsta, sexul, grupul etnic, și după evaluarea celor mai frecvente 10 cauze de mortalitate din Marea Britanie s-a ajuns la concluzia că grupul de pacienți cu valori crescute ale colesterolului și care au dezvoltat cancer mamar au o rată de supraviețuire semnificativ mai mare datorită tratamentului cu statine.

Dovezi care atestă eficacitatea statinelor au fost prezentate anul acesta și în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO). Un studiu prezentat de Dr. Binliang Liu de la National Cancer Center din Beijing la Chicago a arătat că administrarea statinelor pacientelor cu diagnostic de cancer de sân reduce cu 38% rata de mortalitate.

Mecanismele anti-tumorale ale statinelor: inhibă proliferarea celulară, procesele metastatice, scad angiogeneza, accelerează procesele de apopotoză și necroză, cresc sensiblitatea la radiații gamma și au efect imunomodulator Sursa foto – Science Direct

Statinele sunt un grup de medicamente folosite pentru scăderea nivelului colesterolului prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductaza, care intervine în calea de sinteză a acestei molecule. Statinele considerate a avea un efect anti-tumoral sunt cele lipofile cum ar fi  simvastatina(Zocor), atorvastatina(Atoris) sau lovastatina (Medostatin).

Există mecanisme multiple care explică modul în care care statinele interferă cu procesul de carcinogeneză. De exemplu, pentru formele de cancer cu supraexpresia HER2 sau activarea genei RAS s-a observat că statinele liposolubile inhibă factorii de transcripție NF-kB și AP-1, asociați cu proliferarea celulelor canceroase.

Pentru mai multe informații de la Congresul European de Cardiologie, accesați:

  • Noile ghiduri ale Societății Europene de Cardiologie – aici
  • Despre creșterea utilizării anticoagulantelor de nouă generație – aici
  • Despre efectele administrării antiagregantului Brilinta (ticagrelor) pacienților care au suferit un infarct miocardic – aici