#ESCCongress. Cel mai mare studiu asupra suplimentelor omega-3: nu scad riscul de infarct sau accident vascular cerebral

  • CardiologieSuplimentele cu ulei de pește nu împiedică infarctul sau accidentul vascular cerebral la pacienții cu diabet zaharat, conform studiul ASCEND prezentat astăzi în cadrul ESC18 și publicat în New England Journal of Medicine.

Studiul ASCEND (A Study of Cardiovascular Events in Diabetes) este cel mai mare studiu clinic randomizat controlat asupra suplimentării cu acizi grași omega-3. Între 2005 și 2011, 15.480 de pacienți din Marea Britanie, cu diabet zaharat, dar fără antecedente de boli cardiovasculare, au fost repartizați aleatoriu în două grupuri ce au primit fie supliment de ulei de pește (1 g pe zi) fie placebo.

abonare

Rezultatul primar de eficacitate a fost evenimentul vascular grav, definit prin atacuri de cord non-fatale, accidente vasculare cerebrale non-fatale și decese cauzate de o cauză cardiovasculară (cu excepția hemoragiilor intracraniene).

esc18-ascend-evenimente-cardiovasculare-omega-3-placebo
Rezultatele studiului– frecvența evenimentelor vasculare grave în funcție de durata de urmărire

Pe durata medie de urmărire de 7.4 ani, un prim eveniment vascular grav a apărut la 689 (8,9%) participanți alocați suplimentelor de ulei de pește și 712 (9,2%) participanți alocați placebo. Nu a existat o diferență semnificativă între cele două grupuri (risc relativ de 0,97, cu interval de încredere 95% 0,87-1,08, p = 0,55). Nu a existat o  diferență semnificativă nici din punctul de vedere al mortalității.

Studii observaționale au găsit o asociere a aportului crescut de ulei de pește cu o scădere a riscului cardiovascular. Suplimentele de acizi grași omega-3 sunt recomandate pentru prevenția secundară pe baza unor studii din anii 1980 și 1990. Un aport crescut de pește este recomandat pentru prevenția primară. Totuși, meta-analize recente nu au putut arăta beneficii ale acestor recomandări și mulți specialiști cer să fie schimbate.

Nu există nicio justificare pentru recomandarea suplimentelor de ulei de pește pentru a proteja împotriva evenimentelor cardiovasculare“- Dr. Louise Bowman, cercetătorul principal, Departamentul de Sănătate a Populației din Nuffield, Universitatea Oxford, Marea Britanie

Suplimentele pe bază de ulei de pește sunt utilizate pe scară largă. Piața mondială a produselor omega-3 a fost aproximată la 31 de miliarde dolari. Numai în Statele Unite ale Americii, 19 milioane de persoane folosesc astfel de produse. Beneficiile presupuse ale acestora sunt asupra inimii, creierului, greutății, văzului, inflamației, pielii, depresiei, declinului cognitiv, alergii, oase, și lista poate continua fără a avea însă multe studii clinice care să confirme aceste afirmații.

Citește mai multe: