#ESCCongress2022. Noi date despre administrarea tratamentului anticoagulant și antiinflamator pentru COVID-19

  • Cardiologie



Anticoagularea în doză terapeutică pentru pacienții COVID-19 internați în terapie intensivă este mai eficientă în prevenirea complicațiilor, comparativ cu anticoagularea în doză profilactică, potrivit studiului COVID-PACT, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie. Adăugarea clopidogrelului nu a oferit o protecție suplimentară.

Ghidurile de tratament pentru COVID-19 recomandă anticoagularea în doză completă pentru pacienții spitalizați în afara ATI și doza standard pentru cei din ATI. În practica medicală există încă dileme, în special în cazurile aflate la limită în ceea ce privește indicația de internare în terapia intensivă. COVID-PACT arată că anticoagularea cu doze complete scade riscul complicațiilor venoase și arteriale cu 44% în comparație cu doza standard.

abonare

Tratament Covid-19 pentru pacienți spitalizați

În schimb, la pacienții cu forme mai puțin grave, dar spitalizați, nici terapia antiinflamatoare cu colchichină, nici tratamentul antitrombotic cu rivaroxaban in doză mică și aspirină nu au adus beneficii semnificative, conform unui alt studiu randomizat (ACT Inpatient Trial) prezentat în sesiunile plenare ESC.

Agravarea bolii la pacienții cu COVID-19 spitalizați se caracterizează printr-un răspuns inflamator și hipercoagulabilitate, care determină disfuncțiile organelor și complicațiile tromboembolice. Colchicina are un efect antiinflamator, acționând asupra inflamazomului NLRP3 care este activat de virusul SARS-CoV-2. Combinația de terapie antiagregantă și anticoagulantă vizează trombocitele și cascada coagulării, și are obiectivul de a reduce riscul de tromboză vasculară. Studiul (Anti-Coronavirus Therapies, ACT, Inpatient Trial) a testat două tratamente: colchicina pentru inflamație și combinația de aspirină și rivaroxaban pentru a ținti activarea hemostatică cu scopul de a preveni necesitatea de suport respirator și a reduce mortalitatea la pacienții spitalizați cu COVID-19. Studiul a fost realizat în 62 de locații din 11 țări.

„Lipsa de eficacitate demonstrată de administrarea colchicinei contrastează cu un beneficiu clar al glucocorticoizilor și ridică mai multe posibilități: utilizarea concomitentă a glucocorticoizilor a anulat orice beneficiu al colchicinei, colchicina nu este suficient de puternică pentru a suprima inflamația sau, activarea inflamazomului NLRP3 nu joacă un rol cauzal major în progresia bolii COVID-19. Rata scăzută a trombozei majore în grupul de control (<2%) sugerează că tromboza este o problemă mai mică decât se credea inițial. Deși studiile de administrare intensivă a terapiei anticoagulante au demonstrat în mod constant o reducere a trombozei venoase, lipsa beneficiului mortalității sugerează că tromboembolismul venos nu contribuie în mod substanțial la mortalitatea pacienților spitalizați cu COVID-19. Luate împreună cu rezultatele meta-analizei noastre, dovezile din studiul ACT pentru pacienții internați nu susțin utilizarea nici a colchicinei, nici a terapiei anticoagulante intensive pentru tratamentul pacienților internați cu COVID-19. Pacienții internați cu COVID-19 ar trebui să fie tratați  în continuare cu medicamente antivirale și terapii antiinflamatorii demonstrat a fi eficiente în studiile randomizate și recomandate de ghiduri”, a declarat autorul studiului, Dr. Sanjit Jolly, Population Health Research Institute, Hamilton, Canada

Citește și: