Esențial COVID-19. ECDC atrage atenția cu privire la fenomenul „pandemic fatigue”: așteptările cu privire la relaxarea măsurilor trebuie să fie realiste. Risc înalt/foarte înalt de răspândire a noilor variante
Accesează Esențial Covid-19

Știrile săptămânii 15-21 feb. 2021:
ECDC atrage atenția cu privire la fenomenul pandemic fatigue: așteptările cu privire la relaxarea măsurilor trebuie să fie realiste
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a emis un nou raport pe 15 februarie, prin care a stabilit că riscul asociat cu transmiterea noilor variante SARS-CoV-2 este considerat înalt spre foarte înalt pentru populația generală și este foarte înalt pentru persoanele vulnerabile.
De pe 21 ianuarie, în mai multe țări europene s-a observat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu B.1.1.7 (varianta raportată inițial de Marea Britanie). Datele științifice arată că această variantă se transmite mai ușor și determină forme mai severe de boală. B. 1.351 (o variantă identificată în Africa de Sud) se transmite, de asemenea, mai ușor și există dovezi care indică o scădere semnificativă sau doar parțială a eficacității vaccinurilor autorizate. În prezent, varianta P.1 are o incidență scăzută în țările în care se realizează secvențierea. Cu toate acestea, P.1 are anumite mutații comune cu celelalte două variante virale, ceea ce indică o transmisibilitate crescută.
În acest context, ECDC recomandă menținerea măsurilor non-farmacologice actuale și introducerea de măsuri suplimentare, acolo unde este nevoie, pentru a reduce la minimum răspândirea SARS-CoV-2 și a scădea riscul de apariție a noilor variante. ECDC atrage atenția că o problemă care trebuie adresată urgent este ceea ce OMS a numit „pandemic fatigue”, lipsa de motivație pentru respectarea măsurilor de protecție în timpul pandemiei, ceea ce s-a observat în mai multe țări europene prin anumite mișcări de stradă, de exemplu. În acest sens, este esențială setarea unor așteptări realiste în rândul populației cu privire la posibilitate de relaxare a măsurilor, transparență cu privire la incertitudinile care există, accesibilitatea și claritatea mesajelor.
HERA Incubator: planul european de pregătire a bio-apărării împotriva variantelor SARS-CoV-2
În contextul epidemiologic de la nivelul UE, Comisia Europeană a lansat „HERA Incubator”, o inițiativă pentru accelerarea pregătirilor pentru apărarea împotriva variantelor SARS-CoV-2 emergente. Aceasta reprezintă o platformă care va reuni cercetători, companii de biotehnologie, producători și autorități publice europene cu scopul de a dezvolta și implementa sisteme pentru detectarea noilor variante virale, a dezvolta vaccinuri adaptate pentru noile variante, dar și de a accelera aprobarea și producerea acestora.
Toate aceste acțiuni vor fi conectate la inițiativele de cooperare mondială prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății și vor pregăti terenul pentru Autoritatea Europeană pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare (HERA – European Health Emergency Preparedness and Response Authority). HERA va oferi o structură permanentă pentru modelarea riscurilor, supravegherea globală, transferul de tehnologie, capacitatea de producție, cartografierea riscurilor în lanțul de aprovizionare și a capacității flexibile de fabricație, precum și pentru cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor și medicamentelor.
În sistemul de transport public din Londra este monitorizată lunar prezența virusului SARS-CoV-2 pe suprafețe sau în aer
Departamentul pentru Cercetarea Mediului din cadrul Imperial College London colaborează cu sistemul de transport public din capitala Regatului Unit pentru a evalua răspândirea noului coronavirus prin analizarea de probe prelevate din aer și de pe suprafețele pe care oamenii le ating foarte des (ex. aparatele pentru bilete de transport, lifturile, mânerele de la uși, cititoarele de carduri). Probele sunt trimise în aceeași zi la laborator și sunt analizate prin teste PCR. În ultimele 4 luni, rezultatele au fost negative.
Începând cu luna octombrie 2020, echipe de experți parcurg magistralele din metroul londonez și de pe rutele autobuzelor. Sunt analizate probe reprezentative, colectate din stații de pe diferite magistrale, din trenuri, din autobuze, precum și din stațiile de pe rutele acestora. În general se urmează aceleași rute pentru a putea fi surprins modul în care se schimbă situația în timp.
Sistemul de transport public este dezinfectat regulat și măsurile de distanțare fizică sunt respectate, mai ales în contextul răspândirii noilor variante. Experții Imperial College London consideră că dovezile care se acumulează sugerează faptul că principala cale de transmiterea este cea aerogenă.
Eficacitate de peste 85% după o singură doză din vaccinul Pfizer contra COVID-19
Un studiu publicat recent în Lancet arată că o singură doză din vaccinul ARNm produs de Pfizer determină o eficacitate de 85% contra infecției cu SARS-CoV-2. Analiza a inclus 7.214 persoane care lucrează în domeniul sanitar, în cadrul Sheba Medical Center din Israel. Reducerea totală a cazurilor de infecție, inclusiv cazuri asimptomatice, a fost de 75%. Cu toate acestea, persoanele incluse în studiu sunt majoritar tinere, cu vârste de sub 65 de ani.
Un alt studiu, publicat în New England Journal of Medicine, a analizat date pe care Pfizer le-a furnizat către FDA și rezultatele arată o eficacitate de 92.6% după prima doză de vaccin.
În studiile clinice care au condus la autorizarea vaccinului în UE este raportată o eficacitate de 52,4% după prima doză și de 95% după rapel.
Aceste date din noile analize susțin fezabilitatea unei strategii prin care să se amâne a doua doză de vaccin, în regiunile în care există resurse limitate, astfel încât o proporție cât mai mare din populație să aibă acces la vaccin. Cu toate acestea, studiile nu au determinat cât timp durează protecția oferită de o singură doză și sunt așteptate date de follow-up pentru a furniza dovezi științifice care ar putea informa deciziile de sănătate publică în acest sens.