Esențial COVID-19. Incidența bolilor infecțioase bacteriene cu transmitere respiratorie a scăzut semnificativ la nivel global în contextul pandemiei

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 14-20 iunie 2021:

Vaccinurile Pfizer și Astrazeneca: eficacitate de peste 90% contra spitalizărilor asociate infecției cu varianta Delta

Vaccinurile contra COVID-19 produse de Pfizer și AstraZeneca oferă o protecție de peste 90% împotriva spitalizărilor produse de varianta Delta a noului coronavirus, potrivit unei analize recente din Marea Britanie. Două doze de vaccin Pfizer/BioNtech contra COVID-19 au avut o eficacitate de 96% împotriva spitalizărilor cauzate de varianta Delta, în timp ce vaccinul AstraZeneca a oferit o protecție de 92%. Aceste niveluri de protecție sunt comparabile cu cele împotriva variantei Alfa. Analiza realizată de Public Health England (PHE) arată că, deși varianta delta reduce eficacitatea vaccinurilor împotriva infecției simptomatice, vaccinarea completă contra COVID-19 protejează în continuare împotriva formelor severe.

Constatările PHE confirmă rezultatele unui studiu scoțian care a arătat că varianta delta a SARS-CoV-2 dublează riscul de spitalizare comparativ cu varianta alfa, dar două doze de vaccin oferă în continuare o protecție puternică prin reducerea riscului de spitalizare cu 70%.

abonare

Noi date despre vaccinurile contra COVID-19 produse de Novavax si CureVac

Vaccinul contra COVID-19 produs de Novavax (NVX-CoV2373), un vaccin pe bază de proteine, a demonstrat o protecție de 100% împotriva formelor moderate și severe, și o eficacitate globală de 90,4% în studiul de fază III care a înrolat aproape 30.000 de participanți din SUA și Mexic. În plus, vaccinul a dovedit 91% eficacitate în rândul populațiilor cu risc ridicat. NVX-CoV2373 este evaluat într-un alt studiu de fază III din Marea Britanie, în care a demonstrat eficacitate de 96,4% față de tulpina originală de virus, 86,3% față de varianta B.1.1.7 (alfa) și 89,7% eficacitate generală. Datele preliminare de siguranță au arătat că vaccinul este, în general, bine tolerat. Compania intenționează să depună cerere pentru autorizație în a doua jumătate a anului.

Vaccinul contra COVID-19 al companiei germane CureVac a demonstrat o eficacitate de doar 47%, ratând obiectivul principal al studiului și punând sub semnul îndoielii potențialele livrări de sute de milioane de doze către Uniunea Europeană. Eficacitatea CVnCoV a rezultat dintr-o analiză intermediară asupra a 40.000 de participanți din Europa și America Latină. Vaccinul produs de CureVac se bazează pe tehnologia ARN messenger (ARNm), care se află, de asemenea, în spatele succesului vaccinurilor produse de BioNTech/Pfizer și Moderna, care au dovedit eficiență de peste 90% în prevenirea COVID-19.

Comisia Europeană: 10 lecții desprinse din pandemia COVID-19 care vor influența următoarele acțiuni la nivelul UE

Comisia Europeană a comunicat recent, primele lecții învățate din pandemia COVID-19 în ultimele 18 luni. Membrii comisiei se bazează pe aceste lecții pentru a îmbunătăți acțiunile la nivelul UE, dar și la nivelul statelor membre. Acestea vor contribui la o mai bună anticipare a riscurilor pentru sănătatea publică și la îmbunătățirea planificării de urgență, ceea ce va duce la răspunsuri comune mai rapide și mai eficiente la toate nivelurile. Cele zece lecții se concentrează asupra a ceea ce trebuie îmbunătățit în viitor pentru beneficiul tuturor europenilor. Unele dintre lecțiile desprinse din această pandemie trebuie transpuse în mai multe acțiuni până la sfârșitul anului 2021. Printre cele mai importante concluzii, se numără:

  • UE ar trebui să conducă eforturile pentru a proiecta un nou sistem global de supraveghere, bazat pe date. Un sistem european de colectare a informațiilor privind pandemia, nou și îmbunătățit, va fi lansat în 2021.
  • UE ar trebui să numească un epidemiolog șef european și o structură de guvernanță corespunzătoare până la sfârșitul anului 2021, pentru a facilita luarea de decizii rapide și informate.
  • O abordare paneuropeană este esențială pentru a face cercetarea clinică mai rapidă, mai largă și mai eficientă. Este necesară o platformă la scară largă a UE pentru studii clinice multicentrice.

De asemenea, pe 14 iunie, Comisia Europeană a semnat regulamentul pentru Certificatul European Digital COVID-19, care va funcționa atât ca permis de vaccinare, cât și ca permis de imunitate pentru cetățenii europeni din întreaga regiune. Începând cu 1 iulie, aceste norme devin aplicabile în toate statele membre.

Asigurarea accesului echitabil la vaccinurile contra COVID-19

Conform unui studiu publicat în The Lancet, Aprovizionarea cu vaccinuri contra COVID-19 s-a transformat, în ultimele luni, din raritate, în abundență, în țările cu venituri ridicate. Din acest motiv, liderii acestor țări ar trebui să acționeze conform promisiunilor de a trimite surplusul de vaccinuri contra COVID-19 în multe alte țări în care stocurile de vaccin sunt în continuare puține. Maximizarea potențialului donațiilor de vaccinuri în această pandemie depinde de direcționarea dozelor de vaccin către locurile unde pot face cel mai mult bine. Însă, în prezent, nu există un consens cu privire la aceste locuri. Programul COVAX a fost criticat pentru schema de alocare bazată pe nivelul populației, nedirecționând astfel majoritatea livrărilor de vaccin către zonele cu cele mai mari rate de deces provocate de COVID-19. Națiunile care donează vaccinuri în mod bilateral și-au folosit donațiile mai mult ca un mijloc de cimentare a sferelor de influență decât în vederea echității accesului la vaccinare la nivel global, și în vederea încheierii pandemiei.

Rezervele de doze de vaccin contra COVID-19 ar trebui alocate pentru a reduce decesele premature. Deși este imposibil de știut cu certitudine unde vor apărea viitoarele decese din cauza COVID-19, este posibil să anticipăm regiunile cu nevoie iminentă de acces la vaccinare. Zonele cu cea mai mare nevoie se află în America Latină, Europa Centrală și de Est, Asia Centrală și Africa de Sud – regiuni care au primit printre cele mai puține donații de vaccin contra COVID-19 până în prezent.

Incidența bolilor infecțioase bacteriene cu transmitere respiratorie a scăzut semnificativ la nivel global în contextul pandemiei

La începutul anului 2020, incidența bolilor provocate de trei agenți patogeni bacterieni transmiși pe cale respiratorie (S pneumoniae, H influenzae și N meningitidis) a scăzut brusc în toate cele 26 de țări și teritorii analizate într-un studiu recent, comparativ cu ratele din 2018 și 2019. Aceste scăderi au corespuns cu momentul răspunsurilor guvernamentale la pandemia COVID-19 și cu modificările în ceea ce privește tranzitul persoanelor. În schimb, incidența bolilor cauzate de S. agalactiae (care nu este transmisă pe calea respiratorie) în 2020 nu a fost semnificativ diferită față de ultimii doi ani. A existat, de asemenea, o reducere a bolilor bacteriene invazive post-virale, ca o consecință a reducerii transmiterii și a bolilor determinate de virusuri respiratorii, altele decât SARS-CoV-2.

Aceste date reprezintă dovezi pentru eficacitatea măsurilor de sănătate publică întreprinse pentru a reduce transmiterea agenților patogeni respiratori. Efectul asupra transmiterii bacteriene nu poate fi presupus a fi identic cu cel asupra SARS-CoV-2, dar este probabil să fi urmat o traiectorie similară.

Infografic EMA
Situația vaccinurilor contra COVID-19 la nivel european