Esențial COVID-19. Moderna dezvoltă un nou vaccin de tip ARNm care oferă protecție atât împotriva COVID-19, cât și a gripei

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Știrile săptămânii 6-12 septembrie 2021:

OMS propune o nouă strategie globală pentru sănătate și dezvoltare sustenabilă: sănătatea unei persoane depinde de sănătatea planetei și a mediului în care trăiește

Biroul Regional OMS pentru Europa a publicat o nouă strategie pentru sănătate, pornind de la lecțiile desprinse în urma COVID-19 și a crizelor sanitare anterioare. Această strategie setează un nou cadru pentru a înțelege factorii care influențează sănătatea cetățenilor.

„Pandemia a supus întreaga lume unui test sub presiune. Testul a arătat cu o claritate fără precedent o boală cronică a autorităților: incapacitatea de a gândi în perspectivă. Aceasta are două implicații: povara care va reveni generațiilor următoare și tentativele de a rezolva probleme naționale care sunt de fapt trans-naționale” – Mario Monti, Președintele Comitetului Pan-European pentru Sănătate și Dezvoltare Durabilă, OMS

abonare

În centrul noii strategii se află conceptul de One Health: sănătatea unei persoane depinde de sănătatea planetei și a mediului în care trăiește. SARS-CoV-2 a apărut la interfața dintre oameni, animale și mediul înconjurător, la fel ca în cazul pandemiilor anterioare, însă lumea modernă nu a fost pregătită.

Pandemia a adus în prim-plan politicile de sănătate fragmentate, lipsa de coordonare dintre autoritățile din diferite sectoare de activitate (sănătate, mediu, agricultură), atât la nivel național, cât și la nivel global. De asemenea, a subliniat importanța prevenției, dar și noi determinanți ai sănătății – cum ar fi accesul la tehnologie și la medicina digitală.

Conform raportului OMS, suntem departe de a atinge cele 17 obiective identificate de Națiunile Unite pentru dezvoltare sustenabilă până în 2030. Mai mult decât niciodată, conceptul de One Health trebuie să influențeze toate politicile, nu doar domeniul sanitar (Health in All Policies). Nicio țară nu poate reuși pe cont propriu să se confrunte cu crize similare COVID-19. În acest sens, este necesar un sistem bazat pe reguli, în care fiecare participant recunoaște că depindem unii de alții pentru a supraviețui.

Pe scurt, cele 7 obiective OMS pentru dezvoltare sustenabilă sunt următoarele:

  • Primul pas pentru a crea un model nou, comprehensiv al determinanților stării de sănătate pentru secolul 21 este implementarea unei strategii de tipul „One Health”, care să vizeze toate nivelurile societății
  • Reducerea inegalităților. Țările trebuie să identifice grupurile vulnerabile și să dezvolte politici care să ofere siguranță tuturor cetățenilor
  • Extinderea parteneriatelor public-private care să acționeze sinergic pentru asigurarea accesului la inovație
  • Investiții în sistemele de sănătate, mai ales pentru domeniile neglijate cum ar fi asistența medicală primară, sănătatea mintală, prevenția
  • Înțelegerea valorii predictive a epidemiologiei și domeniului Big Data oferă oportunități pentru optimizarea sectorului sanitar și pregătirea în fața crizelor de sănătate publică
  • Îmbunătățirea guvernanței globale în domeniul sănătății. Această recomandare include crearea unui Comitet pentru Sănătatea Globală (Global Health Board) în cadrul G20, a unui Tratat dedicat Pandemiilor și a unei politici comune privind vaccinarea

Asigurarea unui cadru de guvernanță panEuropean. Crearea unui Consiliu Pan-European pentru Crize Sanitare (Pan-European Health Threats Council) pentru a asigura implicarea politică și cooperarea dintre state și o Rețea pentru Controlul Bolilor pentru a răspunde la viitoare amenințări la adresa sănătății publice

Moderna dezvoltă un nou vaccin de tip ARNm care oferă protecție atât împotriva COVID-19, cât și a gripei

mRNA-1073 este noul vaccin studiat de Moderna care combină o doză de rapel contra COVID-19 cu un vaccin antigripal experimental. Acesta intrat în studii preclinice în iulie, însă nu va fi disponibil pentru sezonul gripal care urmează să înceapă. De asemenea, Moderna a anunțat că studiază vaccinul candidat, mRNA-1365, care ar permite imunizarea simultană a copiilor contra virusului respirator sincițial (VRS) și metapneumovirusului (hMPV).

Tehnologia ARNm este caracterizată de o mare flexibilitate în materie de producție și aplicații și are avantaje majore, mai ales în contextul pandemiei. Dincolo de COVID-19, noua generație de vaccinuri bazate pe acizi nucleici ar putea schimba radical și modul în care se realizau vaccinurile gripale de peste 70 de ani. Un singur vaccin bazat pe ARN poate codifica multiple antigene virale, inclusiv antigene care aparțin unor virusuri diferite. Aceasta este strategia pe care o explorează Moderna în continuare.

Directorul Regiunii Europene OMS, Hans Kluge a menționat recent, într-o conferință de presă, că există o probabilitate redusă pentru atingere a imunității de grup, având în vedere circulația noilor variante virale, iar boala COVID-19 nu va fi eradicată, ci va deveni endemică. În acest context, sunt importante strategiile sustenabile pentru reducerea transmiterii virusului în comunități, dar și prevenția altor infecții respiratorii. Vaccinurile de tip ARNm reprezintă un tip de inovație care poate schimb cursul unei crize de sănătate publică și sunt o dovadă a faptului că biotehnologia a pătruns într-o etapă „industrială”.

Supravegherea genomică a SARS-CoV-2 în Africa în primul an de pandemie

analiză asupra programului de supraveghere genomică SARS-CoV-2 din Africa, în primul an de pandemie, arată că valul inițial a fost determinat de cazuri care au pătruns din afara continentului și s-a caracterizat prin transmitere limitată. A doua fază, mult mai severă, a fost determinată de transmiterea susținută în interiorul continentului și a condus la apariția mai multor variante virale de îngrijorare (VOC), care pun probleme nu doar pentru Africa, dar și la nivel global.

Studiul a inclus o bază de date cu peste 8700 de genomuri SARS-CoV-2 din 33 de țări Africane. Rezultatele indică faptul că numărul real de cazuri COVID-19 a fost mult mai mare decât cel raportat oficial. De asemenea, în a doua fază a pandemiei dinamica s-a schimbat, fiind observată o circulație intensă de noi variante. Pe baza setului de genomuri analizate în studiu, din Africa au pornit 324 de evenimente asociate cu exportul de variante, cele mai multe în Europa (41%).

Încă de la începutul pandemiei, în Africa au fost depuse eforturi susținute pentru realizarea secvențierii genomice. Ratele crescute de testare în sudul continentului și supravegherea genomică realizată constant au condus la identificarea unor variante virale care au pus probleme la nivel global, inclusiv B.1.351, B.1.525, A.23.1. Pentru ca secvențierea genomică să fie un instrument fezabil în monitorizarea evoluției pandemiei, autorii consideră că este important ca aceasta să se realizeze constant, raportările să fie rapide, iar datele să fie folosite în programele naționale de sănătate publică. Deși inițial existau deficite majore în acest sens, situația în Africa se îmbunătățește. Aproximativ 50% din genomurile SARS-CoV-2 secvențiate în Africa au fost introduse în GISAID în primele 10 săptămâni din 2021.

Persoanele cu sindrom post COVID-19 sunt la risc de a dezvolta afectare renală severă

Un studiu publicat în Journal of the American Society of Nephrology arată că persoanele cu sindrom post-COVID-19, chiar și cei care au avut o formă ușoară sau moderată de boală, pot fi la risc de afectare renală severă. Sindromul post COVID-19 (long COVID-19) implică o disfuncție pulmonară sau de alte organe și simptome care persistă după infecția inițială.

Pentru realizarea studiului au fost analizate date de la peste 1,7 milioane de persoane din cadrul US Department of Veterans Affairs, din perioada martie 2020 – martie 2021. Au fost identificate peste 89.000 de cazuri cu diagnostic COVID-19 și care au supraviețuit fazei acute.

Comparativ cu persoane care nu au trecut prin infecție, pacienții care au trecut prin COVID-19 au avut un risc de până la 15% mai mare de evenimente adverse majore la nivel renal (boală cronică de rinichi), un risc cu 30% mai mare de injurie renală acută și un risc de 215% mai mare de boală renală în stadiu terminal. După primele 30 de zile de infecție SARS-CoV-2, 5,3% dintre pacienți au înregistrat un declin al ratei de filtrare glomerulară (RFG, parametru care evaluează funcția renală) de cel puțin 30%.

Autorii subliniază faptul că riscul nu este neglijabil nici pentru cei care au avut forme ușoare de COVID-19, în ciuda absenței unor simptome sugestive pentru boala renală. Aceștia recomandă monitorizarea funcției renale prin teste de laborator la cei care se recuperează în urma COVID-19.

Cazurile de tromboză venoasă cerebrală asociate vaccinurilor AstraZeneca și Johnson&Johnson pot fi mai severe decât cele sporadice

Cele două vaccinuri bazate pe vectori adenovirali au fost asociate cu o reacție adversă rară numită sindrom de tromboză cu trombocitopenie indusă de vaccin (VITT- vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia), care poate conduce la apariția de tromboze venoase la nivel cerebral. Un studiu recent, publicat în Lancet și prezentat în cadrul Conferinței Organizației Europene dedicate Accidentului Vascular Cerebral, a comparat această reacție adversă a vaccinurilor AstraZeneca și Johnson&Johnson cu formele sporadice de boală.

Studiul prezintă cea mai amplă descriere de până acum a caracteristicilor clinice și radiologice care pot ajuta medicii să recunoască aceste cazuri. Comparativ cu formele sporadice, pacienții cu VIIT se prezintă mai frecvent cu tromboze extra-cerebrale (44% în cazul VIIT versus 4% în formele sporadice), cu valori mai ridicate ale D-dimerilor și cu o trombocitopenie mai severă. Mortalitatea a fost mai mare în grupul de pacienți diagnosticați cu VIIT (29% versus 4%).

Observațiile din studiu informează și strategiile terapeutice. Un obiectiv important ar fi reducerea nivelului anormal de anticorpi implicați în mecanismele VIIT (anticorpi anti PF4). De asemenea, se recomandă evitarea transfuziilor plachetare și a anticoagulantelor bazate pe heparină.

Deși această cercetare nu a avut ca scop estimarea incidenței VIIT, autorii atrag atenția asupra faptului că această reacție adversă este foarte rară, iar riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 este mult mai mare.