Esențial COVID-19. NIH finanțează proiecte pentru identificarea strategiei optime de testare SARS-CoV-2 pentru deschiderea școlilor în siguranță

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 12-18 aprilie 2021:

  • 4,6 milioane de pacienți nu și-au primit tratamentul intraspitalicesc în Marea Britanie în 2020
  • Studiu: Varianta B.1.1.7 este mai contagioasă, însă nu determină forme mai severe de boală
  • Vaccinul Moderna: eficacitate de 95% contra formelor severe de COVID-19 după o perioadă de urmărire de 6 luni
  • OMS publică un ghid pentru a eficientiza supravegherea stării de sănătate a populației în contextul pandemiei COVID-19
  • NIH finanțează proiecte pentru identificarea strategiei optime de testare SARS-CoV-2 pentru deschiderea școlilor în siguranță

4,6 milioane de pacienți nu și-au primit tratamentul intraspitalicesc în Marea Britanie în 2020

Modificările impuse Sistemului Național de Sănătate (National Health System, NHS) de pandemia COVID-19 au împiedicat 4,6 milioane de pacienți din Marea Britanie să își primească tratamentele care se administrează în spital. Cauza principală a fost reprezentată de suspendarea activității spitalelor, care s-au focusat pe preluarea și îngrijirea medicală a cazurilor severe de COVID-19. Pe de altă parte, un număr ridicat de pacienți au solicitat donații pentru a-și plăti terapiile oncologice și intervențiile chirurgicale care trebuie realizate de urgență. O altă cauză importantă pentru care pacienții cu afecțiuni grave nu au primit îngrijirile medicale necesare a fost reprezentată de întreruperea studiilor clinice.

Medicii generaliști au trimis către specialiști cu 6 milioane mai puțini pacienți decât în 2019 pentru intervenții diagnostice sau terapeutice, ca urmare atât a modificărilor din sistemul de sănătate, cât și a îngrijorărilor pacienților cu privire la dobândirea infecției cu SARS-CoV-2 din spitale sau a dorinței de a nu suprasolicita sistemul național de sănătate din Marea Britanie.

abonare

Conform estimărilor Fundației pentru Sănătate (Health Foundationnumărul de pacienți de pe listele de așteptare din Marea Britanie ar putea crește de la 4,6 milioane la 9,7 milioane până în 2024.

Studiu: Varianta B.1.1.7 este mai contagioasă, însă nu determină forme mai severe de boală

Varianta B.1.1.7 a virusului SARS-CoV-2 nu se asociază cu o severitate și mortalitate mai ridicată a bolii COVID-19, în comparație cu celelalte variante virale ale noului coronavirus, conform unui studiu publicat în The Lancet. La studiu au participat 496 de pacienți pozitivi pentru infecția SARS-CoV-2, cărora le-au fost recoltate probe combinate de la nivel nazal și faringian. Secvențierea a fost realizată pentru 341 de pacienți, dintre care 58% au fost infectați cu tulpina B.1.1.7.

Pentru varianta B.1.1.7, a fost determinată o rată de transmitere mai ridicată, precum și o asociere cu o încărcătură virală mai înaltă. Această tulpină virală a fost izolată predominant de la pacienți mai tineri și cu mai puține comorbidități.

Studiile anterioare au identificat de asemenea o rată de transmitere crescută a variantei B.1.1.7, însă pentru asocierea cu severitatea și mortalitatea ridicată a bolii COVID-19, rezultatele au fost diferite, majoritatea fiind în favoarea lipsei acestei asocieri.

Vaccinul Moderna: eficacitate de 95% contra formelor severe de COVID-19 după o perioadă de urmărire de 6 luni

Compania Moderna a publicat un comunicat de presă care cuprinde noutăți cu privire la studiile clinice și preclinice aflate în derulare, care evaluează vaccinuri din programul COVID-19:

  • Noi date din studiului clinic de fază III COVE arată că vaccinul contra SARS-CoV-2 își menține eficacitatea, rezultatele indicând eficacitate de peste 90% împotriva apariției cazurilor de COVID-19 și de peste 95% în prevenția cazurilor severe, cu o mediană a urmăririi post vaccinare completă de 6 luni.
  • Titrurile ridicate ale anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 se mențin la 6 luni de la administrarea dozei a doua a vaccinului produs de Moderna împotriva COVID-19, conform unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine. Studiul a inclus 33 de subiecți cu vârste între 18 și 71 de ani. Aceste rezultate au fost obținute la toate grupurile de vârstă.
  • Compania a publicat și rezultatele studiilor preclinice ale vaccinurilor de tip booster împotriva anumitor variante de SARS-CoV-2. A fost  investigată eficiența acestora la animalele de laborator, constatându-se o creștere a titrului anticorpilor neutralizanți specifici pentru noile variante virale.

Un nou studiu clinic va fi inițiat pentru a investiga efectul administrării combinate a vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 produse de Moderna și Novavax, cu scopul de a eficientiza campaniile de vaccinare, dacă studiile indică o protecție adecvată împotriva COVID-19, în urma utilizării unor doze de vaccin produse de companii diferite.

OMS publică un ghid pentru a eficientiza supravegherea stării de sănătate a populației în contextul pandemiei COVID-19

Pandemia COVID-19 are un impact indirect semnificativ asupra sănătății populației, dincolo de morbiditatea și mortalitatea asociate infecției virale. Biroul Regional OMS pentru Europa a realizat o caracterizare comprehensivă a consecințelor directe și indirecte ale pandemiei și a publicat un document prin care oferă îndrumare statelor membre UE pentru monitorizarea efectelor pandemiei SARS-CoV-2 asupra stării de sănătate a populațieipe baza unor indicatori care pot fi integrați în politicile naționale de sănătate. 

Efectele extinse ale pandemiei asupra populației generale includ 5 elementele cheie identificate de OMS:

  • Un impact direct prin teama de infectarea sau de a transmite infecția persoanelor apropiate;
  • Limitarea accesului la servicii medicale pentru persoanele care suferă de alte afecțiuni;
  • Efectele directe ale restricțiilor impuse pentru controlul răspândirii SARS-CoV-2 (carantină, izolare la domiciliu);
  • Efectele indirecte ale restricțiilor prin factorii de risc (consumul de alcool, tutun etc.) și prin determinanții sociali ai stării de sănătate (condițiile în care oamenii se nasc, trăiesc, lucrează).

Deși efectele extinse ale pandemiei COVID-19 au un impact asupra întregii societăți, anumite grupuri sunt mai intens afectate. Este important să fie luate în considerare acele inegalități legate de sănătate și identificarea grupurilor vulnerabile.

Pornind de la aceste mecanisme, documentul cuprinde o serie de indicatori care pot reprezenta un punct de plecare pentru Statele Membre în dezvoltarea strategiilor naționale.

Statele membre ar trebui să selecteze acele categorii de indicatori care sunt relevanți pentru contextul național și să definească indicatori specifici pentru acele categorii care vor fi incluse în schemele lor de monitorizare naționale. Un alt scop al analizei acestor efecte extinse ale pandemiei COVID-19 este investigarea modificărilor unui indicator în comparație cu situația anterioară anului 2020.

NIH finanțează proiecte pentru identificarea strategiei optime de testare SARS-CoV-2 pentru deschiderea școlilor în siguranță

Institutele Naționale pentru Sănătate ale Statelor Unite ale Americii (National Institutes of Health, NIHoferă 33 de milioane de dolari, timp de 2 ani, pentru a finanța proiectele a 10 instituții din 8 state pentru a identifica dovezi științifice pentru întoarcerea elevilor, profesorilor și personalului auxiliar în școli, în regiunile cu populații vulnerabile, cu acces limitat la testarea SARS-CoV-2, în contextul pandemiei COVID-19. Finanțările fac parte din Inițiativa de Testare cu Scop Diagnostic pentru Revenirea în Siguranță în Școli (Safe Return to School Diagnostic Testing Initiative).

Proiectele finanțate vor combina testarea frecventă pentru SARS-CoV-2 cu măsurile de siguranță dovedite eficiente împotriva răspândirii noului coronavirus. Unele proiecte vor investiga testarea acasă, altele testarea în cadrul școlilor. Vor fi utilizate atât teste antigenice, cât și moleculare pentru a depista infecția în probe de salivă sau exsudat nazal. Pe baza rezultatelor acestor proiecte, vor fi identificate strategiile optime pentru întoarcerea în siguranță a învățământului în școli.