Esențial Covid-19. Prevenția primară a pandemiilor, o strategie cost-eficientă de pregătire în fața bolilor zoonotice, înainte ca noii patogeni să infecteze omul

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

abonare
Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 31 ianuarie – 6 februarie 2022:

  • Încrederea cetățenilor în guvern și în societate sunt factorii de la care trebuie să pornească pregătirea față de viitoarele pandemii

Câștigarea încrederii cetățenilor este factorul cheie, modificabil, care depășește factorii tradiționali ce influențează evoluția pandemiei. Dacă în toate țările cetățenii ar fi avut încredere în guvern precum cei din Danemarca, la nivel global s-ar fi înregistrat cu 13% mai puține cazuri de infectare. De asemenea, dacă încrederea oamenilor în societate ar fi fost la același nivel a locuitorilor Danemarcei, s-ar fi înregistrat cu 40% mai puține cazuri. Acestea sunt o parte din rezultatele unui studiu publicat recent în Lancet, realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), Universitatea Washington.

Ratele de infectare cu SARS-CoV-2 și ratele de mortalitate prin COVID-19 din 177 de țări au fost evaluate în cadrul studiului. S-au urmărit mai mulți indicatori asociați cu pregătirea față de pandemii, indicatori demografici, sociali și politici, dar și factori biologici asociați infecției. Pregătirea sistemului medical și măsurile de pregătire în fața crizelor de sănătate publică nu sunt singurii factori care garantează succesul în controlul pandemiei. Țări precum Filipine și Republica Dominicană, care au niveluri reduse de pregătire pentru pandemii și deficite la nivelul sistemelor de sănătate au menținut valori reduse ale ratelor de infectare și deces. În schimb, în cazul țărilor precum SUA și Franța, situația este opusă.

Rezultatele arată că eforturile pentru a optimiza pregătirea față de viitoarele pandemii trebuie să pornească cu un accent mult mai mare asupra comunicării riscurilor și creșterii încrederii cetățenilor. Un nivel crescut de încredere în guvern și în societate s-au asociat, de asemenea, cu o acoperire vaccinală mai mare.

  • Prevenția primară a pandemiilor, o strategie cost-eficientă de pregătire în fața bolilor zoonotice, înainte ca noii patogeni să infecteze omul

Peste 20 de experți din cadrul Harvard Chan School of Public Health au introdus un nou termen, primary pandemic prevention, pentru a defini un set de acțiuni care au ca scop identificarea surselor de agenți patogeni cu potențial pandemic, înainte ca acestea să se răspândească la om. Investițiile în prevenția primară a pandemiilor ar reprezenta doar 5% din costurile asociate vieților pierdute anual din cauza bolilor infecțioase. Studiul a fost publicat pe 4 februarie în Science.

Metode precum testarea, purtarea măștilor, vaccinurile și tratamentele, previn decesele, dar nu previn apariția noilor agenți patogeni. Planurile internaționale de pregătire contra pandemiilor se concentrează în prezent pe detecția și stoparea bolilor zoonotice după ce acestea au infectat omul. În cadrul lucrării publicate în Science se recomandă revizuirea fazelor definite de OMS pentru apariția bolilor infecțioase pentru a se include o fază specifică ce ar surprinde momentul în care acestea ar putea să se răspândească de la sursă.

Autorii au emis trei recomandări pentru implementarea prevenției primare:

  • Sisteme mai bune de monitorizare a patogenilor care pot trece de la animale la om. Aceste acțiuni ar putea viza dezvoltarea de baze de date cu posibile surse de risc, precum și dezvoltarea de noi abilități pentru medicii veterinari, care ar putea monitorizare aceste surse;
  • Optimizarea practicilor de comerț cu animale și vânătoarea;
  • Reducerea defrișărilor, care aduc în contact oamenii cu animalele care pot fi surse de infecții virale.

3,3 milioane de persoane mor anual din cauza bolilor zoonotice (boli infecțioase transmise de la animale), iar valoare estimată a acestor decese este la peste 350 miliarde de dolari anual, la care se adaugă 212 miliarde (costuri economice directe). În studiu a fost analizată povara economică asociată fiecărei boli virale zoonotice începând cu 1918 (ex. HIV, gripa spaniolă, SARS, West Nile, COVID-19). Costul anual al prevenției primare ar fi de doar 20 miliarde de dolari, sub 5% din cea mai mică valoare estimată a costurilor vieților pierdute din cauza bolilor infecțioase. Beneficiile ar fi importante dincolo de prevenția pandemiilor, reducând emisiile de dioxid de carbon și promovând conservarea biodiversității.

  • Vaccinarea părinților contra COVID-19 oferă protecție indirectă copiilor care nu sunt eligibili pentru vaccinare

Vaccinarea presupune, dincolo de protecția directă asupra individului, și protecția indirectă, a persoanelor care trăiesc în mediile cu rate crescute de vaccinare.

Un studiu realizat de Clalit Research Institute, Universitatea Harvard și Universitatea tel-Aviv, a inclus cea mai importantă bază de date medicale din Israel și a evaluat protecția indirectă determinată de vaccinarea părinților în familii în care copiii nu sunt vaccinați. Studiul s-a desfășurat pe parcursul a două perioade: ianuarie – martie 2021, perioadă în care varianta Alpha era dominantă și iulie – septembrie 2021, perioadă în care varianta Delta era dominantă.

  • În prima etapă s-a observat că dacă un singur părinte este vaccinat, există un risc cu 26% mai scăzut de infectare a copiilor care trăiesc în aceeași casă. Riscul de infecție a scăzut cu 71,1% dacă ambii părinți sunt vaccinați.
  • În a doua perioadă, scenariul în care un singur părinte este vaccinat s-a tradus printr-un risc de 20,8% de infecție, iar ambii părinți vaccinați înseamnă un declin cu 58,1% a riscului de infectare.

Studiul confirmă importanța vaccinării populației eligibile pentru a proteja persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii care nu pot beneficia încă de un vaccin.

  • Vaccinul Moderna a primit aprobare completă din partea Food and Drug Administration

Spikevax este al doilea vaccin care primește aprobare completă din partea FDA (BLA), cu indicație în prevenția bolii COVID-19, la persoanele de peste 18 ani. Vaccinul Comirnaty (Pfizer) a primit aprobarea completă în august 2021, la persoane cu vârste de peste 16 ani.

Acesta este primul produs al companiei Moderna care primește aprobare în SUA. Vaccinul era disponibil sub autorizație în regim de urgență încă din decembrie 2020. Aprobarea completă se bazează pe date suplimentare din studiul de fază III, care includ o perioadă mai lungă de follow-up, precum și date legate de procesul de fabricație.

  • COVID-19 human challenge study: primul studiu în care voluntari sănătoși au fost expuși la particule SARS-CoV-2 într-un mediu controlat. Noi date despre evoluția infecției

Imperial College London a derulat un studiu în premieră la nivel mondial – COVID-19 human challenge programme – prin care s-a urmărit întregul parcurs al infecției COVID-19, de la expunerea la virus până la eliminarea acestuia. S-a observat că simptomele apar foarte rapid după expunerea la virus (în medie două zile), infecția se manifestă inițial la nivelul gâtului, iar la 5 zile, încărcătura virală este cea mai mare la nivel nazal. De asemenea, testele antigenice rapide sunt utile în identificarea cu acuratețe a infecției. Studiul este în curs de revizuire (pre-print).

Au fost recrutați 36 de voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, fără infecție COVID-19 în antecedente, nevaccinați și fără anticorpi detectabili la începerea studiului. Aceștia au fost expuși la o doză mică de particule virale, aproximativ cantitatea care se regăsește într-o singură picătură de secreții nazale de la o persoană infectată. A fost utilizată o variantă virală care apărut în primele faze ale pandemiei, care prezenta mutația D614G, care se asociază cu o transmisibilitate mai mare.

18 participanți au dezvoltat infecția, dintre care 16 au avut simptome ușoare/moderate. Aceștia au fost urmăriți 2 săptămâni după expunerea la particulele virale, într-un mediu controlat. Acest tip de studiu întrunește normele etice, iar voluntarii vor fi sub observație încă 12 luni. Astfel de studii au mai fost folosite anterior și în cazul altor boli infecțioase (ex. gripă, malarie).

Studiul a oferit date importante asupra perioadei inițiale de la expunerea la virus, care nu ar putea fi evaluată în alte tipuri de studii (în care pacienții sunt evaluați după apariția simptomelor). În cazul celor 18 participanți infectați, perioade de incubație a fost de 42 de ore, mult mai scurtă decât estimările de 5-6 zile. Virusul a fost detectat inițial la nivelul orofaringelui (după 40 ore), ulterior la nivelul nazal (58 de ore). Studiul confirmă importanța testelor rapide, care deși sunt mai puțin sensibile în primele două zile, prin utilizare repetată pe parcursul infectiei, au un rol important în stoparea transmiterii COVID-19.