Esențial COVID-19. Cele mai importante știri ale săptămânii: Tratatul internațional privind prevenirea și pregătirea pandemiilor

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 05-11 aprilie 2021:

  • CDC și NIH: inițiativă pentru prioritizarea testării rapide COVID-19 acasă
  • Tratatul internațional privind prevenirea și pregătirea pandemiilor
  • 1 din 3 pacienți COVID-19 este diagnosticat cu o tulburare neurologică sau psihiatrică în primele 6 luni de la infecție
  • Două treimi dintre spitalizările pacienților cu COVID-19 sunt asociate bolilor cardiometabolice
  • Există o legătură clară între vaccinul ChAdOx1 nCoV-19, produs de Oxford/ AstraZeneca și o tulburare rară de coagulare

CDC și NIH: inițiativă pentru prioritizarea testării rapide COVID-19 acasă

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), în colaborare cu departamentele de sănătate publică de stat și locale, și împreună cu Institutul național de sănătate (NIH) au demarat o inițiativă inovatoare de sănătate publică, numită „Say Yes! Test COVID” – spune da! testează-te pentru COVID. Scopul este de a evalua la scară largă eficacitatea testării antigenice COVID-19 acasă, la nivel comunitar.

160.000 de rezidenți din două state vor primi acces gratuit la testele rapide COVID-19, livrate la domiciliu prin inițiativa NIH Rapid Acceleration of Diagnostics (RADx). Participanții se pot testa de până la trei ori pe săptămână, timp de o lună. Unitățile teritoriale au fost selectate pe baza mai multor criterii: de ex., rata de infecție locală; disponibilitatea publică și precizia datelor de urmărire COVID-19 (colectate prin supravegherea apelor uzate).

abonare

Testul utilizat se numește QuickVue At-Home COVID-19: se efectuează cu probă prelevată de la nivel nazal și oferă rezultate în doar 10 minute. Participanții își pot comanda kiturile de testare online – vor fi livrate la domiciliu sau ridicate personal. De asemenea, oamenii vor avea la dispoziție un ghid de testare online, disponibil și ca aplicație pentru smartphone.

Inițiativa a pornit în urma unui studiu recent, care a arătat că nivelul de detectare a cazurilor de COVID-19, dacă testarea rapidă antigenică este efectuată de cel puțin trei ori pe săptămână, se apropie de nivelul de detectare demonstrat de testele PCR făcute în laborator.

Tratatul internațional privind prevenirea și pregătirea pandemiilor

La finalul lunii martie 2021, lideri din întreaga lume s-au alăturat președintelui Consiliului European, Charles Michel și directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, și au semnat o cerere deschisă pentru un tratat internațional privind pandemiile, preluând din lecțiile învățate în timpul pandemiei COVID-19. Tratatul a fost semnat de 25 de lideri în total, printre care și președintele României.

„Vor exista alte pandemii și alte urgențe majore de sănătate. Întrebarea nu este dacă, ci când. Împreună trebuie să fim mai pregătiți pentru a prezice, preveni, detecta, evalua și răspunde eficient la pandemii, într-un mod foarte coordonat. În acest scop, credem că națiunile ar trebui să colaboreze pentru un nou tratat internațional pentru pregătirea și răspunsul la pandemii” – Fundamentarea cererii comune pentru un tratat internațional de pandemie

Un astfel de tratat internațional, adoptat în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar permite țărilor din întreaga lume să consolideze capacitățile naționale, regionale și globale și rezistența la viitoarele pandemii.

Tratatul se va concentra pe:

  • depistarea precoce și prevenirea pandemiilor
  • rezistența la viitoarele pandemii
  • răspuns la orice pandemie viitoare, în special prin asigurarea accesului universal și echitabil la soluții medicale, cum ar fi vaccinurile, medicamentele și diagnosticul
  • un cadru internațional de sănătate mai puternic, cu OMS ca autoritate de coordonare a problemelor de sănătate la nivel mondial
  • abordarea „One Health” (O singură sănătate): sănătatea oamenilor, a animalelor și a planetei

1 din 3 pacienți COVID-19 este diagnosticat cu o tulburare neurologică sau psihiatrică în primele 6 luni de la infecție

Un studiu amplu desfășurat în SUA arată implicațiile bolii COVID-19 pe termen lung. 34% dintre participanți au fost diagnosticați cu tulburări neurologice sau psihiatrice în primele 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2. Anxietatea și depresia au fost cele mai frecvente diagnostice, iar afecțiunile neurologice au fost mai frecvente la pacienții cu forme severe, spitalizați. Autorii atrag atenția asupra faptului că impactul la nivel individual, dar și populațional, este semnificativ și se adaugă poverii pe care tulburările psihiatrice deja o au la nivel global și consideră că aceasta ar trebui să fie un domeniu prioritar de cercetare. Rezultatele au fost publicate în Lancet Psychiatry.

17% dintre supraviețuitorii COVID-19 au prezentat anxietate, iar 14% tulburări de dispoziție care nu s-au asociat cu severitatea infecției. Dintre cei internați la terapie intensivă, cu forme severe de COVID-19, 7% au avut accident vascular și 2% au fost diagnosticați cu demență. Aceste afecțiuni au fost mai frecvente la persoanele care au trecut prin COVID-19 decât la cei care s-au recuperat după gripă sau alte infecții respiratorii, ceea ce sugerează un efect specific infecției cu SARS-CoV2.

Un studiu realizat în 2020 a condus la rezultate similare: 20% dintre supraviețuitorii COVID-19 au fost diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în primele 3 luni după infecție.

Două treimi dintre spitalizările pacienților cu COVID-19 sunt asociate bolilor cardiometabolice

Un studiu recent publicat în AHA Journals, care a inclus peste 900.000 de participanți din Statele Unite ale Americii, a evaluat comorbiditățile care cresc riscul de evoluție severă a COVID-19. 30% dintre cei internați sufereau de obezitate, 26% de hipertensiune arterială, 21% sufereau de diabet zaharat și 12% de insuficiență cardiacă. Riscul de a dezvolta forme severe de infecție cu SARS-CoV-2 ar fi fost redus semnificativ dacă aceste afecțiuni ar fi fost prevenite.

S-a utilizat un model matematic pentru a estima proporția de spitalizări care s-ar fi putut evita dacă participanții la studiu nu sufereau de aceste afecțiuni care pot fi controlate și prin modificarea factorilor care țin de stilul de viață. O scădere cu 10% a numărului de persoane care suferă de fiecare dintre cele 4 tulburări cardiometabolice ar fi redus 11% din spitalizările pentru COVID-19.

„Este trist că de un an avem milioane de decese și spitalizări și nu am făcut nimic pentru a adresa una din principalele metode de a preveni aceste afecțiuni. COVID-19 este o pandemie rapidă care se suprapune unei pandemii lente a obezității și diabetului” – Dr. Dariush Mazzfarian, autor principal al studiului

Există o legătură clară între vaccinul ChAdOx1 nCoV-19, produs de Oxford/ AstraZeneca și o tulburare rară de coagulare

Vaccinul ChAdOx1 nCoV-19 poate determina dezvoltarea unei forme rare de trombocitopenie, mediată de anticorpi contra PF4 (platelet factor 4), care mimează trombocitopenia autoimună indusă de heparină (HIT – heparin-induced thrombocytopenia ). Datele provin dintr-un studiu publicat pe 9 aprilie în New England Journal of Medicine.

HIT este o tulburare protrombotică determinată de anticorpi care activează trombocitele și care recunosc complexe moleculare formate între PF4 și heparină. Persoanele vaccinate care raportează efectele secundare precum trombocitopenia și tromboza nu au primit însă heparină. Autorii sugerează ca denumirea acestei afecțiuni rare să fie vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia (VITT), pentru evitarea confuziei cu HIT.

În studiu au fost incluse 11 persoane din Austria și Germania care au dezvoltat tromboze asociate cu trombocitopenie după la 5-16 zile vaccinul AZ (tromboze de sinus venos, tromboze de vene splahnice embolie pulmonară). Analiza probelor de sânge de la acești pacienți și de la alte 17 persoane aflate în observație pentru evenimente similare arată anticorpi anti PF4. Pacienții cu au fost tratați anterior cu heparină.

Rezultate au implicații importante în practică. Medicii ar trebui să fie informați de faptul că anumite persoane pot prezenta tromboze arteriale sau venoase la 5-20 de zile de la vaccinare. Dacă o astfel de reacție este însoțită de trombocitopenie, ea poate reprezenta un efect advers al vaccinării contra COVID-19 cu ChAdOx1 nCov-19. Pentru confirmarea acestui diagnostic se poate realizarea testare pentru anticorpii anti PF4 prin ELISA. În studiu este propusă și o strategie terapeutică ce implică administrarea unei doze mari de imunoglobuline pentru a inhiba activarea trombocitelor și alegerea unei alternative de anticoagulant.

Pe 7 aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului a publicat rezultatele unei evaluării prin care confirmă o asociere între aceste tulburări de coagulare și vaccinul AstraZeneca. Beneficiile vaccinului depășesc riscurile, însă EMA recomandă ca pe lista efectelor secundare foarte rare să fie incluse și cazurile de tromboze asociate cu trombocitopenia.