Esențial în sănătate publică: Eliminarea infecției HIV prin combinarea terapiei antiretrovirale cu un sistem de editare genică CRISPR cu țintă dublă

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Accesează Esențial în sănătate publică de săptămâna aceasta.

abonare

Săptămâna 7 – 14 mai 2023:

Răspunsul imun anti-COVID-19, mult mai redus la persoanele obeze

Persoanele vaccinate cu obezitate severă (IMC>40kg/m2) au avut un risc cu 76% mai mare de spitalizare sau deces din cauza COVID-19.

Un studiu publicat în Nature arată impactul COVID-19 în contextul supraponderalității, pe baza datelor de la 3,6 milioane de persoane din Scoția, din cadrul platformei de monitorizare EAVE II (Early Pandemic Evaluation and Enhanced Surveillance of COVID-19). Rezultatele indică o scădere accelerată a răspunsului imun umoral la persoanele obeze.

S-a realizat și un studiu prospectiv longitudinal care a inclus 28 de persoane cu obezitate severă și s-au comparat cu 41 de persoane normoponderale. 55% dintre cei cu obezitate nu au avut un titru detectabil de anticorpi neutralizanți, față de doar 12% în rândul celor cu IMC normal. Capacitatea de neutralizare a fost redobândită prin administrarea unei doze suplimentare de vaccin dar valoarea anticorpilor a scăzut mult mai rapid la cei cu obezitate severă.

UNICEF: încrederea în vaccinarea copiilor a scăzut cu 44% în timpul pandemiei COVID-19

Un nou raport UNICEF arată că 67 de milioane de copii nu au primit unul sau mai multe vaccinuri pe parcursul a trei ani din cauza crizei sanitare, resurselor limitate și scăderii încrederii cetățenilor. În timpul pandemiei COVID-19 s-a înregistrat cel mai mare și susținut declin în imunizarea pediatrică din ultimii 30 ani.

Percepția publică asupra importanței vaccinurilor pentru copii a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 din cele 55 de țări studiate. În majoritatea țărilor, persoanele sub 35 de ani și femeile au raportat mai frecvent o scădere a încrederii în vaccinurile pentru copii după începerea pandemiei.

În raport sunt menționați mai mulți factori care indică faptul că această atitudine cu privire la vaccinare se va accentua. Printre aceștia se numără – nesiguranța cu privire la modul în care s-a răspuns la pandemia COVID-19, accesul crescut la surse de dezinformare, scăderea încrederii în experți și factorii politici.

Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei trec acum de vârsta la care ar fi vaccinați în mod normal, ceea ce indică necesitatea unor măsuri urgente pentru acoperirea vaccinală și a preveni noi focare de infecții. În 2022, de exemplu, numărul cazurilor de rujeolă a fost mai mult decât dublu față de totalul din anul precedent. De asemenea, numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022. Comparând perioada 2019-2021 cu perioada anterioară de trei ani, s-a înregistrat o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați de poliomielită, subliniind necesitatea de a asigura susținerea eforturilor de vaccinare.

Cum variază în timp răspunsul imun umoral contra COVID-19, în funcție de tipul de vaccin administrat

O analiză de tip head-to-head publicată în Nature arată diferențele dintre vaccinurile contra COVID-19 produse de Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson, în ceea ce privește durata răspunsului imun și descrie factorii care se asociază cu scăderea anticorpilor neutralizanți.

  • La 6 luni de follow-up, titrul de anticorpi neutralizanți a fost mai mare pentru în cazul celor vaccinați cu COV2.S (Johnson & Johnson) și mRNA-1273 (Moderna), comparativ cu cei care au primit BNT162b2 (Pfizer).
  • Independent de perioada de follow-up, vârsta înaintată s-a corelat cu o scădere a anticorpilor neutralizanți doar pentru cei care au primit vaccinurile Ad26.COV2.S și BNT162b2.
  • Un indice de masă corporală mai ridicat s-a asociat cu un titru mai scăzut de anticorpi neutralizanți pentru cei care au primit vaccinul Ad26.COV2.S.
  • La femei și la nefumători s-au obținut valori mai crescute ale anticorpilor, comparativ cu bărbații și fumătorii.

Concluzia studiului BOOST a fost că vaccinurile de tip ARNm produc un răspuns imun mai puternic inițial, care însă, scade în timp ce răspunsul determinat de vaccinul bazat pe vector viral crește în timp. Aceste rezultate pot informa viitoarele strategii pentru campaniile de vaccinare, indicând categoriile de populație pentru care se recomandă doze suplimentare și alegerea tipului de vaccin.

Anumite specii de bacterii din microbiomul intestinal, asociate cu mecanismele care determină boala Parkinson

Anumite specii ale bacteriei Desulfovibrio ar putea fi implicate în dezvoltarea bolii Parkinson, conform unui studiu publicat în Frontiers.

Desulfovibrio este un gen de bacterie Gram negativă, identificată mai ales în medii acvatice, în care există niveluri crescute de materie organică. Pentru studiu s-au colectat probe fecale de la 10 pacienți cu boala Parkinson și de la partenerii lor sănătoși. Speciile de Desulfovibrio au fost administrate la un tip de viermi inelați care exprimau o proteină umană, α-sinucleină și o proteină fluorescentă. S-a descoperit că paraziții la care s-au inoculat bacterii provenite de la pacienți cu boala Parkinson au avut agregate mult mai mari de α-sinucleină și aceștia au avut o supraviețuire mult mai redusă decât paraziții la care s-a administrat o probă de control. Aceste date susțin cercetări anterioare asupra rolului Desulfovribio în mecanismele bolii Parkinson, mai ales în formele severe.

De exemplu, un alt studiu recent, mai amplu, realizat de Universitatea Surrey arăta că la persoanele cu boala Parkinson, aproximativ 30% din microbiomul intestinal diferă față de cei fără boală. Astfel de rezultate sunt importante pentru că ar putea permite dezvoltarea de metode de screening sau de strategii terapeutice direcționate contra acestor bacterii.

Eliminarea infecției HIV prin combinarea terapiei antiretrovirale cu un sistem de editare genică CRISPR cu țintă dublă

O terapie de editare genică ce are două ținte, virusul HIV și co-receptorul CCR5 (care permite virusului să pătrundă în celulele umane) ar putea elimina infecția. Cercetarea a fost realizată în cadrul Temple University și University of Nebraska Medical Center. Este pentru prima dată când combinarea editării genice cu țintă dublă și a medicației antiretrovirale determină eliminarea HIV la animalele de laborator.

Abordarea terapeutică s-a bazat pe tehnologia de editare genică CRISPR pentru HIV-1, alături de o terapie antiretrovirală care poate menține valori scăzute ale replicării HIV pentru perioade lungi de timp, numită LASER (long-acting slow-effective release).

S-a observat că prin folosirea terapiei LASER se poate eradica infecția la animalele de laborator, însă există cazuri în care infecția poate conduce la recăderi, atunci când virusul cantonat în rezervoare redobândește capacitatea de replicare. Conform autorilor, acest mecanism seamănă cu ceea ce se întâmplă la oameni, dacă întrerup tratamentul antiretroviral. HIV își integrează materialul genetic în genomul celulei umane și poate rămâne în organism perioade lungi de timp. Pentru a preveni recăderile, s-a utilizat tehnologia CRISPR care poate inactiva componenta CCR5 și excizează fragmentele de ADN HIV-1 din celulele infectate.

Vindecarea infecției HIV a fost raportată până acum în 3 cazuri, pentru care s-au aplicat tratamente bazat pe transplant de celule stem hematopoietice allogen, care conțineau mutații în gena CCR5. Având în vedere rezultatele obținute la acești pacienți s-a emis ipoteza că pentru eliminarea infecției HIV, țintirea CCR5 este esențială, obiectiv care poate fi îndeplinit cu ajutorul CRISPR.