Esențial în Sănătate Publică. AI pentru predicția riscului de deces pe baza datelor despre medicamentele eliberate fără prescripție

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial în sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor boli infecțioase emergente care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Accesează pagina Esențial în sănătate publică.

 

Săptămâna 27  noiembrie – 3 decembrie 2023

 

Auto-recoltarea probelor pentru testarea HPV la domiciliu, cu ajutorul kiturilor trimise prin poștă, crește aderența la programele de screening pentru cancerul de col uterin

abonare

Studiul a fost realizat la Universitatea Washington și rezultatele sunt recent publicate în JAMA. Trimiterea kiturilor pacientelor pentru auto-recoltare, direct la domiciliu, este cea mai simplă și eficientă metodă de a crește ratele de participare la programele de screening pentru cancerul de col uterin.

Au fost înrolate peste 31.000 de femei, cu vârste cuprinse între 30-64 de ani, repartizate aleatoriu într-unul dintre cele 4 grupuri: un grup a primit kituri de recoltare HPV la domiciliu, un grup a primit informații despre cum să solicite un kit, alt grup a primit un material cu informații despre screeningul cancerului de col uterin, iar al patrulea grup a primit doar o notificare pentru prezentarea la screening.

62% dintre persoanele care aveau indicație de screening la momentul respectiv și 36% dintre cele care depășiseră perioada în care le era recomandată participarea la screening au recurs la testare. Prin comparație, doar 48%, respectiv 19% au participat la screening în grupul celor care au primit materialul informațional.

Rezultatele au fost semnificative, demonstrând cum kiturile de auto-prelevare trimise direct prin poștă au crescut semnificativ ratele de screening printre participanți, în comparație cu celelalte metode. Strategia s-a asociat, de asemenea, cu un timp mai scurt până la finalizarea screening-ului.

Rezultatele susțin prioritizarea metodei de trimitere prin poștă, în special pentru cei care au omis prezentările anterioare la screening. Cu toate acestea, pentru indivizii cu istoric necunoscut de participare la  screening ar putea fi necesare metode alternative de abordare, deoarece răspunsul lor la strategiile curente a fost redus.

Predicția riscului de pandemie cu ajutorul analizei AI a rețelelor sociale

Într-un studiu realizat în Germania și publicat în Scientific Reports, s-au folosit tehnici de învățare automată (machine learning, ML) și analiza de rețele sociale pentru a dezvolta un model de alertă timpurie a pandemiilor, concentrându-se în special pe COVID-19.

S-au folosite date din Google Trends și Twitter pentru a documenta simptome COVID-19 și s-a dezvoltat un algoritm de predicție prin evaluarea asocierilor dintre activitatea din social media și datele de supraveghere oficiale.

Metodele speciale de analiză a datelor au identificat o legătură între ceea ce oamenii caută și scriu pe internet și numărul real de cazuri de COVID-19. Rezultatele studiului au arătat că unele simptome, cum ar fi dificultățile de respirație și durerile de cap, puteau prezice creșterea numărului de cazuri și spitalizări.

S-a descoperit cum combinația de informații de pe Google Trends și Twitter era foarte utilă pentru a anticipa focarele de infecție. De exemplu, modelul lor a reușit să prezică cu mare acuratețe creșterea și scăderea cazurilor de COVID-19 cu două săptămâni înainte ca acestea să fie confirmate oficial.

Reducerea dozei de rapel din vaccinul ARNm contra COVID-19 produce un răspuns imun similar unei doze complete la adulți, dar cu mai puține efecte secundare

Studiul, condus de Centrul Național pentru Boli Transmisibile din Mongolia, a arătat că o jumătate de doză de rapel din vaccinul contra COVID-19 produs de Pfizer a determinat un răspuns imun optim la adulții care anterior au primit vaccinurile AstraZeneca sau Sinopharm. Totuși, s-a constatat că rapelul cu jumătate de doză poate fi mai puțin eficient la adulții imunizați inițial cu vaccinul Sputnik V COVID-19. Rezultatele sutn publicate în Lancet.

Persoanele care au primit jumătate de doză au raportat mai puține reacții locale și sistemice în comparație cu grupul care a primit doza completă. În mod specific, au fost mai puține cazuri de durere, sensibilitate, febră, vărsături, diaree, dureri de cap, oboseală, dureri articulare și dureri musculare. Reacțiile de gradul trei și patru în decurs de șapte zile după vaccinare au fost mai scăzute.

Cercetarea face parte dintr-un studiu clinic internațional, care include, de asemenea, participanți din Australia și Indonezia și care investighează diferite abordări în administrarea rapelului COVID-19 pentru a ajuta la ghidarea strategiilor viitoare de vaccinare.

Dozarea fracționată poate îmbunătăți aderența la rapelul anti-COVID-19 și poate reduce costul per doză, eficientizând programele de vaccinare.

Datele despre medicamentele eliberate fără prescripție pot fi integrate într-un algoritm AI de predicție timpurie a riscului de deces din cauza bolilor respiratorii

Într-un studiu publicat în Nature s-a evaluat legătura dintre achiziționarea medicamentelor fără prescripție medicală, folosite pentru tratarea bolilor respiratorii, și numărul deceslor înregistrate din cauza acestor boli. Analiza comportamentelor legate de cumpărarea medicamentelor (ex. siropuri de tuse, decongestionante nazale) era adesea mult mai precisă decât modelele care se bazau doar pe tendințele sezoniere cunoscute și pe factori sociodemografici (nivelul de trai, vârsta, calitatea locuințelor). Mai mult decât atât, s-a reușit astfel predicția deceselor cauzate de boli respiratorii cu 17 zile mai devreme.

Cu ajutorul inteligenței artificiale s-au analizat peste 2 miliarde de înregistrări de vânzări din martie 2016 până în martie 2020, din Marea Britanie.

Aceste descoperiri ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu cel mai mare risc de deces din cauza afecțiunilor respiratorii, informând deciziile luate în cadrul sistemului de sănătate. Datele pot fi actualizate în timp real, permițând evaluarea comportamentelor populației, cu condiția ca provocările legate de confidențialitate, etică și transparență asociate utilizării lor să fie gestionate corespunzător.

Infecția mamei cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii crește riscul de naștere prematură, însă vaccinarea are rol protector

COVID-19 a dus la o creștere semnificativă a numărului de nașteri premature, mai ales în 2020 și 2021, însă vaccinurile au jucat un rol crucial în reducerea acestor statistici, conform unui studiu realizat în California.

Analiza impactului infecției materne cu COVID-19 asupra nașterii premature în perioada 2020 până în 2023 a arătat că infecția în momentul nașterii poate crește riscul de naștere prematură cu 29%. În zonele cu rate de vaccinare ridicate s-au înregistrat mai puține nașteri premature.

Această estimare a fost obținută după ajustarea pentru posibili factori adiționali care ar influența momentul nașterii (diferențe în protocoalele de testare COVID-19, protocoalele de travaliu și naștere, și statutul socio-economic al pacientelor).

Impactul negativ asupra sănătății nou-născuților cauzat de COVID-19 a dispărut cu un an mai devreme în regiunile cu cea mai mare rată de vaccinare, comparativ cu regiunile cu cea mai scăzută rată de vaccinare.