Esențial în Sănătate Publică. Microplastic identificat în norii aflați deasupra munților Japoniei

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial în sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor boli infecțioase emergente care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Accesează pagina Esențial în sănătate publică.

Săptămâna 6 – 12 noiembrie 2023

abonare

Primul model de șoarece „umanizat” pentru a studia mai bine COVID-19 in vivo

Într-un studiu publicat în Natureoamenii de știință de la NYU Grossman School of Medicine au creat primii șoareci care prezintă gena umană a enzimei de conversie a angiotensinei (angiotensin-converting enzyme 2 – ACE2), cu rol esențial în infectarea celulelor umane de către virusul SARS-CoV-2.

Spre deosebire de modelele anterioare, noii șoareci au supraviețuit infecției și au prezentat simptome și răspunsuri imune similare cu cele ale tinerilor infectați cu virusul. Totul a fost posibil datorită unei noi tehnici de editare a ADN-ului, numită „mammalian switching antibiotic resistance markers progressively for integration” (mSwAP-In), permițând inserarea unui segment mare de cod genetic uman ACE2 în celulele stem embrionare ale șoarecilor.

De asemenea, studiul demonstrează utilizarea cu succes a conceptului de „scriere a genomului”, o formă avansată de editare genică inițial dezvoltată în drojdii și adaptată acum ADN-ului mamiferelor. Această tehnică a fost utilizată nu numai pentru gena ACE2, ci și pentru modificarea genei Trp53, reducând susceptibilitatea sa la mutații și, ca urmare, riscul de cancer la șoareci.

Acoperirea vaccinală de 50% în rândul tinerilor schimbă tipurile HPV înalt oncogene cu tipuri care nu determină cancer

Un studiu efectuat de specialiști de la Institutul Karolinska, Suedia și Universitatea Oulu, Finlanda arată că vaccinarea împotriva HPV ar putea influența tipurile de HPV care circulă în populație și, implicit, programele de screening pentru cancerul de col uterin. Cercetarea evidențiază eficacitatea vaccinării HPV în prevenirea infecțiilor cu HPV care pot cauza cancer, mai ales când este administrată ambelor sexe, la vârste tinere.

Studiul a observat o creștere a tipurilor de HPV neacoperite de vaccin, care prezintă un risc scăzut de cancer, după acoperirea vaccinală a unui procent de aproximativ 50% din tineri, ceea ce, conform autorilor, necesită adaptarea protocoalelor de screening de col uterin pentru a evita supradiagnosticarea și tratamentele inutile.

„Conform calculelor noastre, ar fi nevoie de 20 de ani de vaccinare a fetelor pentru a obține același efect care poate fi obținut în opt ani cu o rată de acoperire vaccinală relativ moderată la ambele sexe”.

Patogeni și planeta Pământ
Image by Freepik

Comisia Europeană autorizează un al treilea vaccin adaptat pentru campaniile de vaccinare COVID-19 din această toamnă ale statelor membre

Comisia a autorizat un vaccin adaptat împotriva tulpinii XBB.1.5 a virusului SARS-CoV-2, denumit Nuvaxovid, dezvoltat de Novavax. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a efectuat o evaluare aprofundată a vaccinului, iar Comisia a autorizat vaccinul adaptat printr-o procedură accelerată, astfel încât statele membre să aibă timp suficient pentru a se pregăti pentru campaniile de vaccinare toamnă-iarnă.

În conformitate cu recomandările anterioare ale EMA și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), adulții și adolescenții cu vârsta de peste 12 ani care au nevoie de vaccinare (conform ghidurilor naționale) ar trebui să primească o singură doză, indiferent de istoricul vaccinării împotriva COVID-19.

Un nou test tip lab-on-a-chip detectează SARS-CoV-2 în doar 3 minute

La Universitatea Bath din Anglia, inginerii au dezvoltat LoCKAmp, un test genetic de dimensiuni portabile, de tip laborator într-un cip (Lab-on-a-chip), capabil să identifice virusuri în doar trei minute, inclusiv SARS-CoV-2. Poate fi adaptat și pentru identificarea bacteriilor patogene sau a afecțiunilor precum cancerul.

LoCKAmp utilizează tehnici de testare genetică similare testelor PCR, amplificând materialul genetic dintr-un tampon nazal și detectând posibili agenți patogeni. Rezultatele sunt vizibile prin intermediul unei aplicații pentru smartphone. Metoda LAMP este mai rapidă și mai sensibilă decât metodele bazate pe PCR și funcționează la temperaturi ambientale.

În plus față de utilizarea sa în diagnosticarea individuală, LoCKAmp poate fi folosit pentru monitorizarea patogenilor la nivel comunitar prin testarea apelor reziduale.

Microplastic identificat în norii aflați deasupra munților Japoniei

Un studiu efectuat la Universitatea Waseda arată prezența materialelor microplastice în norii de deasupra muntelui Fuji și muntelui Oyama din Japonia, trăgând un semnal de alarmă asupra răspândirii poluării cu micoplastic. Autorii avertizează că dacă poluarea aerului cu plastic nu este abordată proactiv, ar putea duce la daune de mediu ireversibile, cu efecte grave asupra sănătății.

Studiul, publicat în Environmental Chemistry Letters, arată cum aceste particule pot călători pe distanțe lungi și pot contamina mediul – apa, solul, inclusiv prin “ploi de plastic”. Microplasticele sunt particule mai mici de cinci milimetri provenite din degradarea plasticului. Concentrația de microplastice din nori a fost atât de mare încât specialiștii au presupus că influențează formarea norilor și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră.