#ESMO19. Osimertinib crește supravieţuirea globală ca tratament de linia I pentru cancerul pulmonar non-microcelular EGFR pozitiv

  • Health literacy



Osimertinib prelungeşte supravieţuirea globală comparativ cu generaţia anterioară de EGFR-TKIs (inhibitorii tirozin-kinazei receptorului factorului de creştere epidermal) în cazul pacienţilor cu NSCLC (cancer pulmonar non-microcelular) cu mutaţie EGFR , conform ultimelor rezultate ale studiului FLAURA prezentat în cadrul Congresului ESMO (Societatea Europeană de Oncologie Medicală) 2019 din Barcelona, Spania.

Supravieţuirea globală mediană cu osimertinib a fost de 38,6 de luni faţă de 31,8 de luni cu prima generaţie de EGFR-TKI. Peste 54% dintre pacienţii din grupul cu osimertinib au fost în viaţă la trei ani comparativ cu 44% din grupul standard.

abonare

“Rezultatele privitoare la supravieţuire sunt semnificative statistic şi au valoare clinică în cazul pacienţilor cu mutaţie EGFR sub tratament cu osimertinib în prima linie”, a menţionat autorul studiului, profesorul Suresh Ramalingam din cadrul Winship Cancer Institute de la Universitatea Emory, Atlanta, SUA.

Profesorul Ramalingam a concluzionat: “Studiul FLAURA a atins şi obiectivele primare şi pe cele secundare şi a demonstrat un profil de siguranţă favorabil pentru osimertinib. Bazându-ne pe aceste date, osimertinib ar trebui să fie ales ca terapie de primă linie în cazul pacienţilor cu cancer pulmonar cu mutaţie EGFR

Comentând asupra datelor, Dr. Pilar Garrido, de la Spitalul Universitar Ramón y Cajal din Madrid, Spania, a subliniat că beneficiile demonstrate în creșterea supravieţuirii generale sunt relevante pentru dezbaterea privitoare la cea mai bună secvenţă de terapie deoarece osimertinib este singurul TKI aprobat ca tratament de linia a doua la pacienţii care dezvoltă rezistenţă din cauza T790M.

“Dacă osimertinibul este folosit ca tratament de linia întâi, nu există alt TKI disponibil când boala progresează. Pacienţilor ar trebui să li se spună că osimertinib oferă un avantaj în ceea ce priveşte supravieţuirea generală şi este bine tolerat, dar în momentul în care tratamentul nu mai funcţionează, singura opţiune rămasă este chimioterapia. Maximizarea duratei tratamentului fără chimioterapie este importantă pentru mulţi pacienţi, însă dacă dorim să aflăm care este cea mai eficientă succesiune de TKI avem nevoie de studii special concepute pentru acest scop.”

Citeşte şi: