#ESMO19. Combinația nivolumab și ipilimumab crește supraviețuirea globală în prima linie de tratament a cancerului pulmonar non-microcelular

  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizată



Tratamentul de primă linie cu o combinație de două imunoterapii: ipilimumab + nivolumab îmbunătățește supraviețuirea generală la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) metastatic, comparativ cu chimioterapia, chiar și în absența expresiei PD-L1. Rezultatele au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO19), iar unii specialiști preconizează că aceste rezultate ar putea însemna o schimbare de practică în tratamentul acestor pacienți.

#ESMO19: Imagine din timpul prezentării CheckMate 227
Imagine din timpul prezentării rezultatelor studiului, Barcelona 2019. Sursa foto: www.flickr.com/photos/myesmo

Mai exact, datele studiului CheckMate-227 sugerează că, combinația de nivolumab și ipilimumab în doze mici ar putea oferi o opțiune fără chimioterapie pentru tratamentul de primă linie a pacienților cu NSCLC avansat. Rata de supraviețuire la doi ani a fost de 40% pentru pacienții care au luat combinația nivolumab-ipilimumab, indiferent dacă au testat pozitiv pentru biomarkerul PD-L1 sau nu. Dintre pacienții care au primit chimioterapie, 33% dintre cei care au exprimat PD-L1 au supraviețuit la doi ani, și doar 23% dintre pacienții cu PD-L1 negativ.

abonare

Nivolumab, un anticorp PD-1 și ipilimumab, un anticorp care inhibă proteina CTLA-4, sunt inhibitori ai punctelor de control ale sistemului imunitar cu mecanisme de acțiune distincte, dar complementare.

Mecanismul de acțiune al nivolumab și ipilimumab. Sursa foto: Eva Muñoz Couselo, MD, PhD Hospital Vall d’Hebrón Barcelona, ABordaje Multidisciplinar del Cancer XI
Mecanismul de acțiune al nivolumab și ipilimumab

„În opinia mea, aceste date schimbă practica medicală. CheckMate-227 este primul studiu care arată că nivolumab și ipilimumab în combinație prelungesc supraviețuirea, comparativ cu chimioterapia la pacienții netratați anterior, cu NSCLC metastatic. Avem deja mai multe opțiuni de tratament de inițiere pentru acești pacienți, inclusiv chimioterapia combinată cu un agent anti-PD1 sau un agent anti-PD-L1 în monoterapie. Și acum avem o opțiune de evitare a chimioterapiei compusă din nivolumab plus ipilimumab”, a declarat prim-autorul studiului, Prof. Solange Peters, Center Hospitalier Universitaire Vaudois, Lausanne, Elveția.

Noile date provin din prima analiză finală a studiului CheckMate 227, efectuat pe un număr de peste 1.700 de pacienți cu NSCLC în stadiu IV sau recurent. Pacienții au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie combinația de nivolumab (Opdivo, Bristol-Myers Squibb) plus ipilimumab (Yervoy, Bristol-Myers Squibb), chimioterapie, nivolumab în monoterapie sau combinația de nivolumab cu chimioterapie.

Rezultatele arată că la pacienții cu expresie PD-L1 ≥1%, supraviețuirea mediană globală a fost îmbunătățită cu 21%, de la 15 luni la 17 luni cu imunoterapia combinată, comparativ cu chimioterapia administrată singură.

Mai mult, combinația nivolumab plus ipilimumab în doze mici a fost asociată cu un beneficiu de supraviețuire atât la pacienții cu expresie PD-L1 <1%, cât și la toți pacienții care au primit combinația imunoterapeutică, efectul pozitiv al combinației depășind perioada de tratament de 2 ani.

Rata de reacții adverse de gradul 3-4 cauzate de tratament a fost de 33% la cei tratați cu nivolumab plus ipilimumab cu doze mici, 19% cu nivolumab și 36% cu chimioterapie.

Prof. Peters a adăugat: „Pasul important acum este dezvoltarea unui algoritm pentru a selecta cel mai bun tratament de inițiere pentru fiecare pacient. Trebuie să așteptăm puțin mai mult timp pentru a vedea care tratament dă naștere într-adevăr la o îmbunătățire a supraviețuirii pe termen lung. Supraviețuirea de cinci ani în urma studiilor cu aceste terapii ne va învăța dacă vreuna dintre opțiuni este mai bună decât altele. Al doilea punct critic va fi compararea toxicităților. Putem apoi să avem o discuție în cunoștință de cauză cu pacienții noștri. Am folosit o doză scăzută de ipilimumab (1 mg la fiecare 6 săptămâni) pentru a face terapia tolerabilă. Acest lucru a condus rate scăzute de întrerupere a tratamentului și de toxicitate sau decese cauzate de tratament. Deci este o terapie extrem de gestionabilă”.

Mai multe despre importanța diagnosticului de precizie și a biomarkerilor în cancerul pulmonar, din podcastul #ReGândimMedicina pe acest subiect:

Având în vedere limitările studiului, Prof. Peters a explicat că trialul a început înainte ca chimioterapia + imunoterapia sau imunoterapia singură să fie aprobate ca variante terapeutice pentru tratamentul de inițiere al NSCLC, astfel încât combinația celor două imunoterapii nu a fost comparată cu standardele actuale de îngrijire. „Din păcate, nu am inclus un braț de tratament cu combinația de chimioterapie plus nivolumab în cohorta pozitivă PD-L1, ci doar în cea negativă”, a spus ea. Cu toate acestea, o analiză exploratorie a sugerat că nivolumab / ipilimumab a fost mai eficient decât nivolumab în monoterapie în grupul pozitiv PD-L1, care a fost mai eficient la rândul său decât chimioterapia. În plus, nivolumab / ipilimumab a demonstrat o activitate mai mare decât nivolumab combinată cu chimioterapie la pacienții care au testat negativ pentru PD-L1.

O altă limitare a fost aceea că studiul a fost conceput pentru a evalua supraviețuirea globală la pacienții care au fost pozitivi pentru PD-L1. „Dar ne-am uitat în ansamblu și la subgrupul de pacienți care erau negativi pentru PD-L1. În mod similar cu pacienții care au fost pozitivi pentru PD-L1, beneficiul cu nivolumab / ipilimumab a fost observat la niveluri variabile ale expresiei PD-L1, inclusiv la cele negative”, a spus Peters.

Comentând relevanța noilor date, Dr. Marina Chiara Garassino, Istituto Nazionale dei Tumori, Milano, Italia, a declarat:

„Aceste date arată că avem o nouă opțiune de tratament pentru tratamentul de primă linie a NSCLC metastatic, pe care să o adăugăm la actualele opțiuni de tratament de chimioterapie plus imunoterapie, indiferent de nivelul PD-L1 sau imunoterapie singură pentru pacienții cu scoruri de PD-L1 de cel puțin 50%. Nu știm încă dacă rezultatele schimbă în practica medicală curentă. Trebuie să înțelegem care tratament este cel mai potrivit pentru fiecare pacient: chimioterapie plus imunoterapie, imunoterapie singură sau imunoterapie plus imunoterapie. Sunt necesare mai multe informații despre biomarkeri pentru individualizarea terapiei.”

Dr. Garassino a fost de acord cu explicația adusă de autoarea studiului, privind limitarea CheckMate-227 – că a început înainte de introducerea standardelor actuale de îngrijire. „Comparația a fost doar chimioterapia, dar acesta nu mai este standardul de tratament pentru pacienții cu NSCLC metastatic”.

Citește și: