#ESMO19. Combinația abemaciclib și fulvestrant crește supraviețuirea globală în cancerul de sân avansat HR+/HER2-

  • Altfel despre Cancer



Combinația terapeutică abemaciclib + fulvestrant crește cu 9 luni supraviețuirea globală la femeile cu cancer de sân avansat HR-pozitiv, HER2-negativ după progresia sub terapie hormonală. Datele obținute în studiul clinic MONARCH 2 au fost prezentate în cadrul Congresului European de Oncologie (ESMO 2019).

„Această analiză ne arată îmbunătățirea semnificativă a supraviețuirii globale în cazul femeilor cu cancer mamar metastazat HR+/HER2-, o afecțiune complexă care rămâne incurabilă. Pentru mulți medici și pacienți, supraviețuirea globală este cel mai important obiectiv. În trecut a fost dificil să obținem ameliorări notabile ale acestui obiectiv pentru femeile cu forme avansate de cancer de sân, inclusiv cele cu progresie după terapia hormonală”, a declarat Dr. Maura Dickler, vicepreședinte Lilly Oncology.

Studiul MONARCH 2 – faza III

MONARCH 2 este un studiu clinic global, randomizat, dublu-orb, controlat placebo, care a înrolat 669 de femei cu cancer mamar metastazat HR+/HER2-, aflate în pre-/peri-/postmenopauză. Pacientele prezentau progresie în timpul sau în primul an după terapia hormonală neoadjuvantă sau adjuvantă.

abonare
Design-ul studiului MONARCH 2
Design-ul studiului MONARCH 2

Pacientele au fost împărțite în raport 2:1 pentru a primi abemaciclib (Verzenio) în asociere cu fulvestrant sau placebo și fulvestrant. Abemaciclib a fost administrat sub formă de regim continuu până la progresia bolii sau atingerea nivelului maxim de toxicitate. Durata medie de urmărire a evoluției a fost de 47,7 luni. Obiectivul principal a fost supraviețuirea fără progresia bolii. Obiectivele secundare au constat în: rata de răspuns obiectiv, supraviețuirea globală și durata răspunsului.

Rezultatele au arătat că asocierea abemaciclib la fulvestrant duce la creșterea semnificativă a supraviețuirii globale comparativ cu placebo + fulvestrant. Supraviețuirea globală medie a fost îmbunătățită cu 9,4 luni, fiind de 46,7 luni în grupul tratat cu abemaciclib, comparativ cu 37,3 luni în grupul de control.

Ratele supraviețuirii globale au fost similare între subgrupurile de paciente. Cele mai puternice efecte s-au observat în cazul pacientelor cu factori de prognostic negativ, precum metastaze viscerale sau rezistență primară la terapia hormonală. Analiza eficacității nu a arătat diferențe între pacientele aflate în perioada de pre-/peri-/postmenopauză.

Rezultatele asupra supraviețuirii globale în cazul combinației abemaciclib + fulvestrant vs. placebo + fulvestrant
Rezultatele asupra supraviețuirii globale în cazul combinației abemaciclib + fulvestrant vs. placebo + fulvestrant

Studiul MONARCH 2 demonstrase anterior o creștere a supraviețuirii fără progresia bolii semnificativă statistic. Atingerea obiectivului principal a servit pentru aprobarea regimului terapeutic. Rezultatele actualizate asupra supraviețuirii fără progresia bolii au fost în concordanță cu analiza primară. Supraviețuirea medie fără progresia bolii a fost de 16,9 luni în grupul tratat cu abemaciclib, comparativ cu 9,3 luni în grupul care a primit placebo. Rata după 3 ani a supraviețuirii fără progresia bolii a fost de 29,9% în grupul țintă, față de 10,1% în grupul de control.

Studiu MONARCH 2 - supraviețuirea fără progresia bolii în cazul combinației abemaciclib + fulvestrant
Rezultatele inițiale ale supraviețuirii fără progresia bolii

Nu s-au observat noi date în legătură cu siguranța abemaciclibului. În plus, combinația abemaciclib + fulvestrant a întârziat semnificativ, cu 60%, nevoia de chimioterapie ulterioară.

Inhibitorii CDK4/6

Apariția cancerului se caracterizează prin proliferare celulară anormală și pierderea controlului reglator la nivelul ciclului celular. În general este perturbată calea kinazei ciclin D dependente (CDK) 4/6-p16-retinoblastom (Rb), ceea ce conduce către proliferare celulară excesivă. Studiile preclinice și clinice au demonstrat efectele antitumorale ale medicamentelor care țintesc această cale.

Abemaciclib este un inhibitor selectiv CDK4/6, cu administrare orală. Este de 14 ori mai activ asupra CDK 4. În prezent, abemaciclib este singurul inhibitor CDK 4/6 aprobat sub formă de monoterapie în tratamentul cancerului de sân HR+/HER2-, refractar la tratament hormonal (studiul clinic MONARCH 1). În plus, combinația abemaciclib împreună cu un inhibitor de aromatază este aprobată ca terapie inițială în cancerul mamar avansat HR+/HER2- (studiul MONARCH 3). Abemaciclib în asociere cu fulvestrant este aprobat în formele cu progresie după terapia hormonală (studiul MONARCH 2).

Mecanisum de actiune al inhibitilor CDK 4/6, ribociclib, abemaciclib
Rolul complexelor ciclină-CDK și al căii ciclina D-CDK4/6-p16-Rb la nivelul ciclului celular. Inhibitorii selectivi ai CDK4/6, precum ribociclib și abemaciclib, acționează direct la nivelul acestei căi penru a bloca progresia ciclului celular.

Cancerul mamar – cea mai frecventă formă de cancer la femei

Cancerul de sân este cea mai frecvent diagnosticată neoplazie în rândul femeilor și a doua cea mai frecventă formă de cancer în populația generală. Supraviețuirea globală s-a îmbunătățit deoarece în momentul de față majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în fază incipientă, lozalizată, precum și datorită accesului la terapii chirurgicale și adjuvante personalizate. Supraviețuirea la cinci ani variază între 80-90% în cazul femeilor diagnosticate în stadiul I/II de cancer mamar, însă scad drastic la numai 24% în cazul formelor avansate, diseminate. Astfel, cancerul mamar este principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor europene.

Citește și: