#ESMO20. Pralsetinib are rezultate pozitive în cancerul medular tiroidian care prezintă mutații RET

  • Acces la inovație



Pralsetinib, un inhibitor de tirozin kinază care țintește în mod specific mutațiile RET, are o eficiență semnificativă în cancerul medular tiroidian RET-pozitiv. Datele preliminare ale studiului ARROW, care a urmărit acest tratament, au fost prezentate în cadrul ediției 2020 a Congresului Societății Europene de Oncologie (ESMO 2020), desfășurat în mediul on-line.

ESMO 2020 feature pralsetinib cancer medular tiroidian mutația RET

Rezultatele studiului ARROW

Studiul ARROW s-a desfășurat în 75 de centre medicale din 11 țări: faza I a studiului a stabilit doza optimă de 400 mg pralsetinib oral pe zi, iar faza II a urmărit mai multe brațe de studiu, în care pacienții au fost alocați în funcție de subtipul tumoral.

abonare

În cadrul ESMO 2020, au fost prezentate datele colectate și analizate până în februarie 2020:

  • Tumorile medulare tiroidiene au inclus mai multe tipuri de mutații RET: 61% M918T, 28% C634X, 4% V804X, 8% alte mutații;
  • Eficiența pralsetinib a fost similară, atât în cazul mutațiilor RET de tip somatic (care au avut loc de-a lungul vieții pacientului, frecvent identificabile doar la nivelul țesutului afectat tumoral), cât și în cazul mutațiilor RET germline (mutații moștenite, prezente în toate celulele organismului, încă de la naștere); 
  • Rata globală de răspuns la tratament (ORR) a fost de 65%;
  • 5% dintre pacienți au prezentat răspuns complet, iar 59% au prezentat răspuns parțial;
  • Rata de răspuns a fost superioară în subgrupul de pacienți pentru care pralsetinib este primul tratament (de 74%);
  • Tumora a fost controlată în 97% (răspuns total, parțial sau boală stabilă);
  • Până la data de analizare a datelor, duratele mediane de răspuns terapeutic și de supraviețuire fără progresie tumorală nu au putut fi calculate încă.
ESMO 2020: pralsetinib în cancerul medular tiroidian RET-pozitiv
Rezultatele studiului ARROW, prezentate în cadrul ESMO 2020, relevă o rată de răspuns de 60% la pacienții cu cancer tiroidian medular RET-pozitiv, care au primit în antecedente tratament cu cabozatinib și/sau vandetanib, și de 74% printre pacienții pentru care pralsetinib este primul tratament.

Profilul de siguranță al terapiei este favorabil:

  • Majoritatea reacțiilor adverse au fost moderat-ușoare (gradul 2);
  • Cel mai frecvent, pacienții au prezentat creșterea transaminazelor (AST 34%, ALT 23%), anemie (24%), constipație (23%) sau hipertensiune arterială (22%);
  • 4% dintre pacienți au întrerupt tratamentul datorită reacțiilor adverse.

Mutațiile genei RET și impactul asupra cancerului tiroidian

Mutațiile RET (Rearranged during transfection) sunt identificate drept cauză în mai multe tipuri de cancer, inclusiv în cancerul tiroidian, forma foliculară sau medulară. Formele de cancer tiroidian medular RET-pozitive au un răspuns slab la imunoterapie, însă inhibiția selectivă a RET ar putea aduce beneficii superioare tratamentului chimioterapic.

RET este o genă situată la nivelul cromozomului 10, iar în patologia umană funcționează ca o proto-oncogenă (o genă cu funcție normală, care poate conduce la apariția cancerului în cazul unei activități excesive). RET codifică o proteină de tip tirozin kinază, care acționează drept receptor pentru factori de creștere neurotrofici gliali (GDNF) și este implicată în tumori tiroidiene, endocrine și pulmonare. Mutațiile de tip fuziune sunt cauzate de translocații cromozomiale, care conduc la fuziunea genei RET cu alte gene, astfel producând activarea excesivă a tirozin kinazei și semnalizarea excesivă de supraviețuire, dezvoltare și multiplicare a celulelor tumorale care exprimă această mutație. 

Pralsetinib acționează prin inhibiția selectivă a tirozin kinazelor a căror activitate este accelerată de mutația genei RET. În Statele Unite, FDA a aprobat pralsetinib pentru tratamentul cancerului pulmonar RET-pozitiv. În Uniunea Europeană a fost înaintată aplicația de punere pe piață a pralsetinib, iar acesta se află în proces de evaluare în cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Cancerul medular tiroidian este o formă relativ rară de cancer tiroidian (5-10% dintre cazuri), care se dezvoltă din celulele parafoliculare, responsabile cu producția hormonului calcitonină. Majoritatea tumorilor medulare tiroidiene sunt sporadice, însă 25% dintre ele fac parte din sindroame ereditare, precum sindromul MEN (care implică apariția de diverse neoplazii în țesuturile endocrine). 90% dintre cazurile de sindrom MEN2 sunt cauzate de mutații în gena RET, iar 50% dintre cazurile de cancer tiroidian medular sporadic este cauzat de mutații RET.

Citește și: