#EULAR2019. Vaccinurile sunt sigure și eficiente la pacienții cu boli reumatismale

  • Ce spun studiile



Trei studii clinice asupra siguranței și eficacității vaccinurilor în populația pediatrică și adultă cu boli reumatismale aflate sub tratament imunosupresor au fost prezentate în cadrul Congresului Ligii Europene de Luptă Împotriva Reumatismului (EULAR) 2019, organizat în perioada 12-15 iunie la Madrid. Toate studiile au avut rezultate pozitive, oferind dovezi suplimentare și pledând pentru utilizarea în condiții de siguranță a vaccinurilor la această categorie de pacienți.

Pacienții cu boli reumatismale și musculoscheletale au risc crescut de infecții, așa că este vital ca în cazurile posibile, pacienții să fie vaccinați pentru a salva vieți. Sunt foarte multe știri false în media și online în ceea ce privește subiectul vaccinurilor, motiv pentru care ne bucurăm de aceste date care sperăm să ajute la risipirea îngrijorărilor publicului”, a afirmat Prof. Hans Bijlsma, președintele EULAR.

Vaccinurile vii atenuate sunt sigure la copiii cu boli reumatismale

În acest moment la nivelul Europei sunt aproximativ 75.000 de copiii cu boli reumatismale (2). Având în vedere riscul crescut de infecții, este crucială siguranța și eficacitatea vaccinurilor la această categorie de pacienți. Cu toate acestea, în prezent se recomandă amânarea administrării de vaccinuri vii atenuate la pacienții care primesc doze crescute de terapii care suprimă sistemul imunitar (DMARDs, corticoterapie, terapii biologice, etc.). Această recomandare se bazează pe riscul teoretic, dar nedovedit, de a dezvoltă infecția (3). Vaccinurile vii atenuate conțin virusuri sau bacterii a căror capacitate imunogena a fost diminuată în laborator, astfel încât nu pot provoca boală la persoanele sănătoase dar conduc către un răspuns imun puternic (4). Unii medici administrează însă vaccinurile vii atenuate pentru rubeolă, oreion, rujeolă, varicelă copiilor cu boli reumatologice aflați sub tratament imunosupresor. Acest lucru se întâmplă deoarece, având în vedere epidemiile actuale de rujeolă din Europa și SUA, medicii consideră riscul teoretic al vaccinării mult mai mic decât riscul de infecție.

abonare
Vaccinare copil pediatrie
Sursa foto: Carilion Living – Carilion Clinic

Un studiu prezentat la congresul EULAR 2019, în asociere cu Societatea Pediatrică de Reumatologie (PReS), a demonstrat absența infectării virale și a exacerbării bolii după imunizare. Aceste rezultate s-au obținut într-o cohorta de 234 de pacienți cu boli reumatologice care au primit un rapel de vaccin viu atenuat, în timpul perioadei de terapie imunosupresoare (1). Vârsta medie a pacienților incluși în studiu a fost de 5 ani iar 70% au fost fete. Majoritatea suferea de artrită idiopatică juvenilă (n = 206) cu nivel scăzut de activitate al bolii (38%), moderat (7%), respectiv crescut (2%).

Rapelul vaccinului vin atenuat împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei și a varicelei a fost administrat la următoarele grupuri de pacienți:

  • 110 pacienți tratați cu metotrexat; trei raportând reacții ușoare la locul administrării vaccinului;
  • 76 de pacienți tratați cu metotrexat și un inhibitor TNF; șapte dintre aceștia raportând reacții adverse ușoare tranzitorii;
  • 39 de pacienți tratați cu inhibitori TNF; un pacient prezentând febra;
  • Restul pacienților tratați cu terapii biologice: 3 cu tocilizumab, 7 cu anakinra, 5 cu canakinumab.
vaccin ror rujeola oreion rubeola
Sursa foto: Informateca

Rezultatele pozitive ale studiului sugerează că vaccinurile vii atenuate sunt sigure la copiii cu boli reumatismale. Recomandările actuale sunt precaute din cauza nivelului scăzut de dovezi, astfel că am lansat un studiu prospectiv asupra siguranței și eficacității rapelului vaccinului ROR la pacienții pediatrici cu boli reumatismale tratați cu terapii imunosupresoare, inclusiv agenți biologici”, a afirmat Prof. Prof. Yosef Uziel, departamentul de pediatrie, Meir Medical Center, Sackler School of Medicine, Tel Aviv University, PreȘ working party on vaccination, Israel.

Vaccinul gripal (Influenza) inactivat nu se asociază cu exacerbări ale bolilor autoimune reumatologice

Vaccinul gripal este inactivat și este recomandat tuturor pacienților cu artrită reumatoidă, indiferent de strategia terapeutică. Cu toate acestea, datele arată că majoritatea pacienților nu este imunizată conform recomandărilor, fiind supuși astfel la risc (5).

La congresul EULAR 2019 a fost prezentat primul studiu clinic desfășurat asupra efectului vaccinului gripal la pacienții cu boli reumatismale autoimune. Studiul a înrolat 14.928 de pacienți, dintre care 69% femei iar 80% diagnosticați cu artrită reumatoidă.

Rezultatele au arătat că nu există o asociere între vaccinare și activitatea bolii, administrarea de corticoterapie sau vasculită. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că imunizarea se asociază cu reducerea semnificativă a fatigabilității în primele 2-3 luni după vaccinare, precum și o scădere semnificativă în primele 3 luni a nevoii de consulturi medicale pentru durerea articulară (6).

„Rezultatele vin în sprijinul utilizării vaccinului gripal la pacienții cu boli reumatismale și ar trebui să înlăture orice temere legată de asocierea cu activitatea bolii sau vasculită”, a declarat Dr. Georgina Nakafero, departamentul de reumatologie din cadrul Universității din Nottingham.

Vaccin gripal Influenza
Sursa foto: The Japan Times

Vaccinul gripal (Influenza) este eficient la pacienții tratați cu inhibitori TNF

Al treilea studiu prezentat la congresul EULAR 2019 demonstrează că pentru a preveni un caz de gripă este necesară vaccinarea a numai 10 persoane cu artrită reumatoidă aflate sub tratament cu inhibitori ai factorului de necroză tumorală (TNF), spre deosebire de persoanele sănătoase, la care e nevoie să fie 71 vaccinate pentru a preveni un caz de gripă.

Explicația este că deși imunitatea dobândită ca răspuns la vaccinare nu este la fel de intensă precum la populația generală, riscul crescut de a infectare a pacienților cu boli reumatismale face ca astfel să se prevină mai multe cazuri (7).

„Această analiză oferă noi dovezi ale eficacității vaccinării antigripale la pacienții cu artrită reumatoidă care primesc tratament cu inhibitori TNF. Ar trebui să fie un semnal pentru reumatologi de a lua în considerare vaccinarea la acești pacienți”, a afirmat Dr. Giovanni Adami, departamentul de reumatologie, Universitatea din Verona, Italia.

Eficacitatea imunizării la pacienții tratați cu inhibitori TNF vs populația generală
Eficacitatea imunizării la pacienții tratați cu inhibitori TNF vs populația generală. Sursa foto: EULAR

Inhibitorii TNF sunt terapii imunosupresoare care cresc riscul de infecții, inclusiv gripă. În trecut s-au raportat rate ușor scăzute ale seroconversiei după vaccinarea antigripală la pacienții tratați astfel. Cu toate acestea, se consideră că răspunsul imun este suficient de important încât vaccinarea antigripală se recomandă tuturor pacienților cu artrită reumatoidă, indiferent de abordarea terapeutică.

Citește și: