#EULAR2019. Pacienții cu gută sunt mulțumiți de tratament, în ciuda managementului insuficient al bolii

  • Health literacy



Guta este diagnosticată tardiv și nu este bine controlată și monitorizată, conform rezultatelor unui studiu pan-european care a inclus 14 țări, prezentat astăzi în cadrul Congresului Ligii Europene de Luptă Împotriva Reumatismului (EULAR 2019).

Chestionarele a mai mult de 1.000 de pacienți au arătat că un sfert dintre aceștia au fost diagnosticați doar după 4 sau mai multe atacuri de gută. Mai mult, peste 70% dintre pacienți au avut atacuri în ultimul an, o treime dintre aceștia având peste 3 atacuri. Mai puțin de jumătate dintre aceștia sunt monitorizați prin dozări multiple periodice ale acidului uric seric, iar 59% nu au vizite medicale periodice de urmărire. În ciuda acestor date, 8 din 10 pacienți declară că sunt mulțumiți de tratament și nu se așteaptă la o mai bună gestionare a bolii.

abonare

„Rezultatele noastre demonstrează că în Europa guta are un impact semnificativ asupra vieții pacienților pacienților și familiilor acestora. Chiar dacă este ușor de tratat, există lipsuri semnificative în managementul acestei boli. Acest studiu ar trebui să ne motiveze să educăm pacienții și medicii acestora despre managementul adecvat al gutei”- dr. Marc de Meulemeester, Belgia.

Rezultatele chestionarului arată că medicii de familie sunt cei care pun cel mai des diagnosticul de gută (73% vs. 8% diagnosticați de către reumatolog), cei care discută cu pacientul despre această boală (68% vs. 15%), și cei care au tratat cel mai recent atac (59% vs. 11%). Mai mult de 3 pacienți din 4 au comorbidități precum: hipertensiune (52%), hipercolesterolemie (41%) și diabet zaharat de tip 2 (23%). În ceea ce privește tratamentul, 58% primesc medicație pentru scăderea acidului uric, 43% antialgice, 25% colchicina, 13% analgezie non-medicală și 12% corticosteriozi.

„Guta este o condiție dizabilitantă cu incidență în creștere în Europa. Este foarte dezamăgitor să vedem că, în ciuda tratamentelor eficiente, guta este gestionată sub-optimal, ceea ce duce la suferința pacienților. Rezultatele chestionarului arată că există o nevoie mare nesatisfăcută a pacienților cu gută. Este necesar să dezvoltăm strategii pentru a îmbunătăți îngrijirea acestor pacienți”- Professor John D. Isaacs, Membru al Comitetului de Selecție al Abstractelor, EULAR.

Proiectul a început în 2018 și a utilizat un chestionar online de 15 minute, dezvoltat împreună cu pacienți și experți medicali. Au fost înregistrate mai mult de 1.100 răspunsuri de la pacienți cu gută (cu o medie de 2,9 atacuri în anul precedent) din Austria, Belgia, Franța, Danemarca, Germania, Italia, Irlanda, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia și Elveția.

Despre gută

Aspect atac gută: inflamație articulației metacarpotarsiană
Aspect atac gută: inflamație articulației metacarpotarsiană

Guta reprezintă o acumulare de acid uric la nivelul articulațiilor, acumulare ce cauzează inflamație. Evoluția naturală a bolii implică apariția de pusee, în care articulația este extrem de inflamată și dureroasă, și care pot dura ore sau chiar zile. Pe lângă nivelul de acid uric sangvin, factori precum predispoziția genetică, bolile asociate, stilul de viață sau locul de muncă pot influența apariția și evoluția gutei.

Citește și: