#EULAR2019. Remisiunea artritei reumatoide reduce cu 80% riscul cardiovascular

  • Health literacy



Menținerea remisiunii în artrita reumatoidă se asociază puternic cu reducerea riscului de ateroscleroză subclinică și clinică. În plus, dintre factorii de risc cardiovasculari tradiționali, prezența diabetului de tip 2 crește riscul de ateroscleroză atât subclinică, cât și clinică. Rezultatele studiului prospectiv GIRRCS (Gruppo Italiano di Ricerca in Reumatologia Clinica e Sperimentale) au fost prezentate în cadrul Congresului Ligii Europene de Luptă Împotriva Reumatismului (EULAR) 2019, organizat în perioada 12-15 iunie la Madrid.

Inflamația sistemică și factorii de risc cardiovasculari tradiționali ar putea avea efect sinergic de potențare a afectării cardiovasculare (CV) la pacienții cu artrită reumatoidă. Mai multe studii au arătat asocierea artritei reumatoide cu afectarea aterosclerotică accelerată. În acest sens, scopul studiului GIRRCS a fost de a investiga prevalența aterosclerozei subclinice și clinice, precum și istoricul evenimentelor cardiovasculare, la pacienții care întrunesc criteriile ACR/EULAR pentru artrită reumatoidă.

abonare

Studiul GIRRCS a înrolat pacienți internați pentru artrită reumatoidă în mai multe secții de reumatologie din Italia. Cohorta de pacienți a fost urmărită prospectiv, pe o durată de 3 ani și s-au înregistrat:

  • Semne de ateroscleroză subclinică (leziuni aterosclerotice la nivelul arterelor carotide și/sau periferice vizualizate ultrasonografic);
  • Semne de ateroscleroză clinică (infarct miocardic, insuficiență cardiacă congestivă, accident vascular cerebral);
  • Factori de risc cardiovasculari (sex, vârstă, fumat, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, hiperglicemie, hipertensiune arterială, sindrom metabolic, diabet de tip 2);
  • Caracteristici ale evoluției artritei reumatoide (durata bolii, activitatea bolii evaluată prin scorul DAS28, afectarea radiologică evaluată prin radiografii de mână și picior).
 Efectul inflamației și al factorilor de risc CV în artrita reumatoidă
Sursa foto: Nature Reviews Rheumatology

Studiul a urmărit evoluția a 797 de pacienți, majoritatea femei (82.7%), cu vârstă medie de 60 de ani (variind între 21-89 de ani). Pacienții aveau o durată medie de evoluție a bolii de 8.35 de ani iar majoritatea prezenta markeri specifici (70.9% – factor reumatoid și 55.7% – ACPA). Dintre factorii de risc CV, cei mai frecvent întâlniți au fost: indicele de masă corporală (IMC) crescut (27.21 ± 4.05), hipertensiunea arterială (49.3%), fumatul (33% din pacienți) și diabetul de tip 2 (12.3%). Majoritatea pacienților se aflau sub tratament standard cu metotrexat (86.8%). Alte terapii utilizate constau în: corticoterapie (75.5% din pacienți), medicamente antireumatice modificatoare de boală sintetice țintite (DMARDS, 60.7%), hidroxiclorochină (28.1%).

Rezultatele studiului au fost următoarele:

  • Remisiunea bolii a fost atinsă și menținută în cazul a 42.6% dintre pacienți;
  • S-a înregistrat creșterea ratei de ateroscleroză subclinică (70 vs 130 de pacienți) și ateroscleroză clinică (30 vs 46 de pacienți) după cei 3 ani de urmărire a evoluției bolii;
  • Ateroscleroza subclinică s-a asociat cu prezența diabetului de tip 2, hipertensiunea arterială, prezența markerilor ACPA (anticorpi anti-proteină citrulinată) și valoarea medie a CRP (proteină C reactivă, marker inflamator). Menținerea remisiunii bolii s-a asociat cu scăderea riscului de ateroscleroză subclinică;
  • Ateroscleroza clinică s-a asociat cu diabetul de tip 2. Menținerea remisiunii s-a asociat de asemenea cu scăderea riscului de ateroscleroză clinică.

Afectarea cardiovasculară în cadrul artritei reumatoide

Artrită reumatoidă este o boală inflamatorie cronică cu rată crescută a mortalității comparativ cu cea a populației generale, în principal din cauza evenimentelor cardiovasculare. O mare parte a pacienților suferă infarct miocardic, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă congestivă de-a lungul evoluției. S-a observat prevalența crescută a aterosclerozei subclinice sub formă de plăci de aterom la nivelul arterelor carotide. Astfel, ar putea fi identificați pacienții cu artrită reumatoidă cu risc crescut de a dezvoltă evenimente cardiovasculare. În plus, în ciuda recomandărilor internaționale, mai multe studii au arătat că prezența factorilor de risc cardiovasculari (HTA, diabet de tip 2, sindrom metabolic) este subestimată la pacienții cu artrită reumatoidă, astfel aceștia sunt mai puțin tratați, iar riscul CV al acestora crește. Până în prezent nu a fost pe deplin înțeles mecanismul care accelerează procesul aterosclerotic la acești pacienți. Se consideră că inflamația sistemică și activitatea bolii sunt implicate in creșterea riscului CV, alături de factorii de risc tradiționali.

Ateroscleroză accelerată în artrita reumatoidă
Sursa foto: Nature Reviews Rheumatology

Citește și: