#EULAR2019. Riscul de gută la femei cu 27% mai crescut în cazul expunerii profesionale la praf

  • Acces la inovație



Expunerea la praf în cadrul locului de muncă reprezintă un factor de risc în apariția gutei. Această concluzie a fost descrisă în cadrul Congresului Ligii Europene de Luptă Împotriva Reumatismului 2019, împreună cu confirmarea unor factori de risc bine-cunoscuți ai gutei: obezitatea și consumul de alcool.

Rezultatele studiului

Studiul a urmărit o cohortă de 6.120 de cazuri de gută, diagnosticate între 2006 și 2012 în Suedia. Între expunerea profesională la praf și gută există o asociație semnificativă: riscul de a dezvolta gută în aceste condiții este cu 10% mai ridicat. În cazul femeilor, riscul este și mai mare: expunerea la praf crește riscul de a dezvolta această maladie cu 27%.

abonare

„Acesta este primul studiu care urmărește importanța expunerii la praf în ceea ce privește guta. Avem nevoie de analize adiționale pentru a înțelege acest factor de risc în relație cu alte boli reumatismale inflamatorii”- afirmă dr. Valgerdur Sigurdardottir de la Universitatea din Gothenburg, Suedia.

congres eular 2019 panou
Rezultatele acestui studiu au fost prezentate în prima zi la congresul EULAR 2019

Obezitatea și consumul de alcool sunt și în acest studiu factori majori, care cresc riscul de a dezvolta gută:

  • Riscul este de peste două ori mai mare printre consumatorii de alcool (OR:2.26, 95% CI:1.94-2.62);
  • Obezitatea crește riscul de aproape patru ori (OR:3.75, 95% CI:3.36-4.19).

Despre gută

Guta reprezintă o acumulare de acid uric la nivelul articulațiilor, acumulare ce cauzează inflamație. Evoluția naturală a bolii implică apariția de pusee, în care articulația este extrem de inflamată și dureroasă, și care pot dura ore sau chiar zile. Pe lângă nivelul de acid uric sangvin, factori precum predispoziția genetică, bolile asociate, stilul de viață sau locul de muncă pot influența apariția și evoluția gutei.

Citește și: