#EULAR2019. Tratamentul artritei psoriazice cu inhibitori TNF nu crește riscul neoplazic

  • Health literacyTerapia cu inhibitori de Tumor Necrosis Factor (TNF) pentru artrita psoriazică nu determină un risc general crescut de cancer primar, conform rezultatelor prezentate în cadrul Congresului European de Reumatologie, EULAR 2019, care s-a desfășurat la Madrid în perioada 12 – 15 iunie.

Studiul de tip cohortă a inclus peste 8.000 de pacienți diagnosticați cu artrită psoriazică și tratați cu inhibitori de TNF (TNFi) din Suedia, Danemarca, Islanda și Finlanda. A fost analizată conexiunea între terapia TNFi și riscul general de a dezvolta un proces neoplazic, cât și cel specific pentru cancerul colorectal, pulmonar, mamar, endometrial, melanom malign și cancerul de prostată.

abonare

Inhibitorii TNF au un profil eficient și sigur în tratarea artritei psoriazice. Cu toate acestea, TNF joacă un rol complex în dezvoltarea și progresia cancerului, astfel încât, din punct de vedere teoretic, ar putea favoriza un proces oncogen.

Tratament TNFi artrita psoriazica cancer
Tratamentul cu TNFi în cadrul artritei psoriazice nu aduce un risc adițional de dezvoltare a cancerului, conform Congresului EULAR 2019

Rezultatele au indicat o creștere semnificativă a incidenței limfoamelor maligne în cadrul studiului, însă nu a fost clară asocierea acesteia cu terapia TNFi. Datele despre riscul crescut de limfom la pacienți cu artrită psoriazică, indiferent de tratament, sunt limitate. Există, totuși, o corelație statistic semnificativă între limfoamele maligne și spectrul de boli inflamatorii reumatologice.

“Inhibitorii TNF s-au dovedit a fi eficienți și siguri în tratamentul artritei psoriazice de-a lungul timpului. Datele prezentate au, astfel, o contribuție importantă în înțelegerea conexiunii dintre tratament și riscul neoplazic” explică Profesorul Hans Bijlsama, președintele EULAR.

Participanții incluși în studiu au fost urmăriți de la înregistrare până în prezent, cei cu antecedente personale patologice oncologice fiind excluși de la început. Riscul oncogen a fost comparat cu riscul din populația generală și standardizat în funcție de sex și de vârstă.

Citește și: