#EULAR2019. Upadacitinib, remisiune clinică susținută la un an în cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă

  • Health literacyUpadacitinib, un inhibitor selectiv de JAK kinaze de generația a doua, a demonstrat rate de remisiune susținute la 48 de săptămâni la pacienții cu poliartrită reumatoidă atât în monoterapie cât și în combinație cu metotrexat, comparativ cu monoterapia cu metotrexat sau combinația metotrexat – adalimumab. Datele provin din studiile SELECT – COMPARE și SELECT – EARLY, prezentate cu ocazia Congresului European de Reumatologie, EULAR 2019, care s-a desfășurat la Madrid în perioada 12 – 15 iunie.

„Remisiunea este principalul obiectiv în poliartrita reumatoidă, conform ghidurilor ACR și EULAR, însă în cazul multor pacienți acest obiectiv nu se îndeplinește, în ciuda multiplelor opțiuni terapeutice disponibile. Datele susțin potențialul pe care upadacitinib l-a dovedit în controlul bolii la pacienții cu poliartrită reumatoidă în forme moderate sau severe.” – Prof. Ronald van Vollenhoven, Amsterdam Rheumatology and Immunology Center, Olanda

În studiul SELECT – EARLY s-a evaluat monoterapia cu upadacitinib (15 mg sau 30 mg), iar în studiul SELECT – COMPARE, terapia combinată cu metotrexat. În ambele cazuri s-a obținut ameliorarea semnelor și simptomelor de poliartrită reumatoidă la 48 de săptămâni ( ACR 20/50) și un scor DAS28-CRP<2.6, confirmând remisiunea clinică.

abonare

De asemenea, o analiză a cinci studii din programul de fază 3 SELECT confirmă profilul de siguranță al upadacitinib la pacienții cu poliartrită reumatoidă, forme moderate și severe. Programul SELECT cuprinde 6 studii, la care participă peste 4900 de pacienți.

23,7 milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de poliartrita reumatoidă. Remisiunea clinică susținută nu e satisfăcătoare în cazul multor pacienți deși există medicamente moderne disponibile. Deși medicamentele biologice au un rol important în controlul bolii, doar 30% dintre pacienți ating remisiunea completă. Se consideră că adevărata provocare este blocarea simultană a mai multor căi de semnalizare implicate în inflamație iar inhibitorii de JAK kinaze au atras atenția în ultimii ani în acest sens. Noile generații de inhibitori JAK prezintă selectivitate crescută pentru anumite subtipuri ale enzimei iar studiile actuale urmăresc stabilirea beneficiilor aduse de această nouă clasă terapeutică.

Calea de semnalizare JAK – STAT Sursa foto – Medicine Matters Rheumatology

Janus kinazele (JAK) sunt o familie de proteine care fac parte din clasa tirozin kinazelor și acționează la nivelul citoplasmei. Există patru tipuri de JAK kinaze – JAK1, JAK2, JAK3 și TYK2. Tofacitinib a fost primul inhibitor JAK aprobat de FDA, face parte din prima generație de medicamente și țintește JAK 1 și JAK3. Upadacitinib face parte din a doua generație de inhibitori JAK, selectiv pentru subtipul JAK1.

Medicamentele biologice, care sunt o componentă esențială a tratamentelor actuale în reumatologie acționează în afara celulei și blochează în mod selective anumite citokine specifice. Inhibitorii JAK determină blocarea mai multor citokine simultan, ceea ce poate determina un control sporit al proceselor inflamatorii.

Citește și: