#EuroPrevent2019. Persoanele căsătorite sau care fac parte dintr-un cuplu pot renunța mai ușor la fumat

  • Health literacy



Mariajul sau conviețuirea partenerilor pot reprezenta un avantaj major în încercarea de a renunța la fumat.

Conform unui studiu care a urmărit influența celor două elemente în eliminarea acestui viciu, după numai 16 săptămâni, șansele de a renunța la fumat sunt semnificativ crescute în cazul cuplurilor în care ambii parteneri au încercat simultan, comparativ cu persoanele care au făcut acest lucru pe cont propriu.

abonare

Studiul, prezentat în cadrul evenimentului EuroPrevent 2019, s-a concentrat pe identificarea și evaluarea modului în care mariajul sau conviețuirea partenerilor influențează renunțatul la fumat.

Acesta a inclus 222 de fumători activi care prezentau un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare sau care deja suferiseră un infarct miocardic. Pe lângă acești participanți au fost recrutate și cupluri, dintre care 99 de persoane erau fumători activi, 40 foști fumători, iar 83 nu fumaseră niciodată.

Prima parte a studiului a presupus chestionarea participanților în legătură cu statutul curent în ceea ce privește fumatul: dacă sunt sau nu fumători, istoricul fumatului sau dacă au avut încercări anterioare de a renunța la acest viciu. Răspunsurile au fost validate pe baza determinării monoxidului de carbon din aerul expirat.

Ulterior, toți participanții au fost repartizați către patru programe de prevenție cardiologică:

  • EUROACTION
  • EUROACTION plus
  • MyAction Galway
  • MyAction Wstminster

Fiecare program a durat 16 săptămâni, timp în care cuplurilor li s-a oferit posibilitatea de a alege o metodă de înlocuire a nevoii de nicotină – fie utilizând plasturi, fie gumă de mestecat. Într-un program, participanții au putut alege chiar utilizarea medicamentului vareniclină.

La finalul programului 64% dintre pacienți și 75% din cupluri au renunțat la fumat – comparativ cu 0% și 55% la începutul studiului. Rezultatele au arătat că șansele de a renunța la fumat după 16 săptămâni au crescut semnificativ în cazul cuplurilor în care ambii parteneri au încercat să renunțe împreună, comparativ cu pacienții care au făcut acest lucru pe cont propriu.

Jumătate dintre pacienții cu afecțiuni coronariene fumează și aproximativ 90% dintre oamenii care prezintă riscul de a suferi de afecțiuni cardiovasculare sunt fumători. Inclusiv persoanele care au fumat o perioadă, iar ulterior se opresc, prezintă un risc cardiovascular crescut.

Citește și: