Site icon Raportul de gardă

Evaluarea riscului de cancer cu AI: biomarkeri din sânge cunoscuți și caracteristici personale ca instrumente prognostice – perspective din UK Biobank

hb-aic-eprubete-analize-sange-feature

Într-un nou studiu desfășurat de Universitatea din Australia de Sud au fost identificați o serie de biomarkeri metabolici care ar putea ajuta la evaluarea riscului de cancer. Folosind inteligența artificială pentru a analiza datele provenite de la aproape 500 de mii de participanți din UK Biobank, au fost identificate 84 de caracteristici care ar putea indica riscul crescut de cancer. Mulți dintre biomarkeri au indicat, de asemenea, riscul de boală cronică de rinichi sau boli hepatice, subliniind importanța explorării mecanismelor patogenice subiacente ale acestor boli și potențiala conexiune cu apariția cancerului.

Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma cauzalitatea și relevanța clinică, studiul sugerează că, prin teste de sânge relativ simple și date despre obiceiurile persoanei, constituția fizică și alte caracteristici individuale, integrate cu ajutorul AI, ar putea fi optimizată evaluarea riscului de cancer. Mai departe, abordarea ar putea permite intervenții în stadii incipiente.

„Mai mult de 40% dintre caracteristicile identificate de model s-au dovedit a fi biomarkeri – molecule biologice care pot semnala condiții privind sănătatea sau boala, în funcție de statusul lor. Câțiva dintre aceștia au fost legați în mod comun de riscul de cancer și de boala de rinichi sau bolile de ficat”, a declarat Dr. Iqbal Madakkatel, parte a echipei de cercetare, pentru publicația ScienceDaily.

Autorii subliniază că deși modelul utilizat a inclus informații despre mii de caracteristici individuale, inclusiv factori clinici, comportamentali și sociali, cei mai puternici predictori au fost biomarkerii din sânge, reflectând starea metabolică înainte de diagnosticul de cancer.

Mai mult:

Ascultați comentariul Dr. Marius Geantă despre acest subiect în cadrul emisiunii Știința360, Radio România Cultural:

Citește și:

Exit mobile version