FDA aprobă aplicația StrivePD, utilizată împreună cu Apple Watch, pentru monitorizarea bolii Parkinson

  • Medicina digitală



Software-ul StrivePD a primit aprobarea FDA (510(k) clearance) pentru monitorizarea bolii Parkinson prin colectarea datelor despre simptomele motorii ale pacientului cu ajutorul dispozitivului Apple Watch. Aprobarea ar putea determina o schimbare de paradigmă în managementul clinic, dar și în cercetarea bolii Parkinson, promovând o abordare bazată pe date complexe, colectate în mod obiectiv, despre fiecare pacient. StrivePD este deja folosit de pacienți de aproximativ un an și utilizează Movement Disorder API (Application Programming Interface) produs de Apple pentru monitorizarea simptomatologiei motorii (tremor sau dischinezie).

„StrivePD îi ajută pe oameni să-și urmărească simptomele și progresul, accelerând timpul până la un program optim de medicație. Odată cu autorizația de astăzi, mai mulți oameni vor avea acces la această tehnologie care schimbă vieți. StrivePD pe Apple Watch este uniunea mult așteptată dintre datele cantitative și calitative, care încurajează o îngrijire mai bună și o comunicare între pacienți și medici, oferind speranță persoanelor cu Parkinson care se străduiesc să trăiască mai bine în fiecare zi”, a declarat Aura Oslapas, membru Patient Advisory Board, Rune Labs.

StrivePD aduce beneficii clinice pacienților cu boală Parkinson și facilitează cercetarea din domeniu

StrivePD le permite pacienților să fie mai angajați în dermesul terapeutic, prin înregistrarea progresului simptomatologiei caracteristice bolii Parkinson într-un mod pasiv, precum și prin auto-raportarea simptomelor în cadrul aplicației. Astfel, pacienții nu vor fi nevoiți să rețină toate fluctuațiile simptomelor motorii pentru a le putea descrie medicului curant.

abonare

Informații valoroase despre evoluția pacientului pot fi obținute prin tehnologia de tip wearable și analizate concomitent cu alte date esențiale (atât date clinice, genetice, imagistice, cât și electrofiziologice). Acest lucru este posibil de realizat prin prisma parteneriatului pe care compania care a dezvoltat aplicația StrivePD îl are deja cu un producător de dispozitive pentru stimularea cerebrală profundă (utilizate în terapia bolii Parkinson).

Sistemul StrivePD poate deveni și o sursă importantă de date în ceea ce privește modul în care pacienții răspund la medicația anti-parkinson sau la modificările de doze, un obiectiv important considerând dificultatea cu care răspunsul terapeutic se stabilește în mod curent. De asemenea, mai mulți viitori pacienți ar putea fi identificați în faza de prodrom a bolii Parkinson prin intermediul tehnologiei.

Totodată, aprobarea FDA le va oferi medicilor neurologi modalități de rambursare pentru examinarea datelor colectate prin tehnologia wearable și va permite ca rezultatele să fie utilizate în cercetarea diverselor tratamente pentru boala Parkinson. Autorizația va permite înrolarea într-un studiu clinic a unui număr mare de pacienți cu boală Parkinson care sunt deja utilizatori curenți ai dispozitivelor Apple Watch, stimulând cercetarea din domeniu. Comasarea acestor date multimodale și analiza lor ar putea accelera dezvoltarea de noi medicamente împotriva bolii Parkinson prin reproiectarea studiilor clinice, susținând implementarea medicinei digitale de precizie în neurologie.

Compania Apple nu s-a implicat oficial în dezvoltarea aplicației StrivePD, însă a sprijinit cererea pentru autorizare a aplicației mobile. De asemenea, Apple a condus și propriile cercetări în ceea ce privește utilitatea ceasului său inteligent în boala Parkinson. Cercetători din echipa Apple au publicat anul trecut rezultatele studiului lor longitudinal care indică faptul că Apple Watch poate urmări modificările simptomatologiei motorii la pacienții cu boală Parkinson.

Aplicația STRIVE PD
Informațiile sunt aplicabile doar în cazul cetățenilor din SUA: https://www.strive.group/

Citește și: