Site icon Raportul de gardă

Fundația Renașterea: Accesul la diagnostic și tratament pentru pacienții oncologici din România este periclitat de pandemia COVID-19

Impactul pandemiei COVID-19 asupra sistemului de sănătate se reflectă și prin limitarea accesului la programe de screening oncologic sau la proceduri terapeutice pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Comorbiditățile oncologice expun populația la un risc înalt de infecție severă cu SARS-CoV-2, astfel încât asistența medicală trebuie să fie accesibilă și promptă la acești pacienți. Conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, până pe 24 mai, 10,9% din pacienții care au decedat în urma COVID-19 aveau un diagnostic de tumoră malignă.

Fundația Renașterea pentru Educație, Sănătate și Cultură atrage atenția asupra situației particulare în care se găsesc bolnavii de cancer din România, în contextul pandemiei de coronavirus. Restricționarea accesului la procedurile necesare diagnosticării sau administrării de terapii oncologice, prin amânarea sau anularea intervențiilor chirurgicale, schimbarea schemelor de tratament, sau chiar imposibilitatea de a administra corespunzător medicația, are efecte majore asupra sănătății mintale și fizice pacienților oncologici.

Apelul Fundației Renașterea

“Sistarea activității cabinetelor de ambulatoriu de specialitate sau din policlinici îngreunează foarte mult diagnosticul precoce sau controalele post-terapeutice pentru pacienții oncologici. Astfel, mulți pacienți se vor prezenta mai târziu, cu simptomatologie agravată și stadii avansate ale bolii”, declară dr. Brândușa Aldea, Medic Primar Obstretică-Ginecologie, Chirurg Oncolog la Institutul Oncologic București și Centrul Medical de Excelență Renașterea.

Depistarea cancerului în stadii incipiente crește semnificativ rata de supraviețuire, în timp ce aproape 80% dintre neoplaziile care beneficiază de screening preventiv pot fi vindecate. Astfel, lipsa accesului la investigațiile profilactice în condițiile stării de urgență impusă de situația actuală, poate lăsa o amprentă importantă asupra incidenței anumitor cancere. În afară de măsurile preventive, sunt afectate și procedurile de reevaluare ale pacienților care au finalizat tratamentul și prezintă risc de recidivă.

“Probabil, după cum știm sau simțim, pandemia a schimbat normalitatea pe care o cunoșteam cu toții! Din păcate, această modificare a normalității a lovit puternic situația pacienților oncologici în România: de exemplu, pacienți diagnosticați imagistic cu leziuni suspecte nu au mai avut unde să efectueze biopsiile, pacienți programați pentru evaluare post chimioterapie, radioterapie sau evaluare trimestrială au fost amânați sau trimiși la oncologia de teritoriu, unde nu au avut acces, nefiind în evidență privind controalele  anterioare, iar pacienți care urmau să fie operați și cărora li se administrase deja chimio neoadjuvantă, nu s-au mai putut opera în timp util, unii amânând intervenția și ieșind din perioada de siguranță”, explică Victoria Asanache, Navigator de Pacienți și Președintele Asociației Amazonia.

Declarația Organizației Europa Donna – Transforming Breast Cancer Together

Organizația Europa Donna – Transforming Breast Cancer Together a publicat o declarație privind impactul pandemiei COVID-19 asupra pacienților cu cancer de sân, în care enumeră multiplele provocări cu care se confruntă în această perioadă sistemul de sănătate din domeniul oncologic. Printre apectele de interes local din România, centralizate de Fundația Renașterea, se numără următoarele:

Facilitarea accesului pacienților neoplazici la diagnostic și tratament este esențială în contextul pandemiei de coronavirus. Implementarea unor circuite separate și a unor protocoale speciale pentru serviciile medicale de diagnostic – investigații imagistice și consult medical – dar și pentru procedurile de tratament și pentru intervențiile chirurgicale, ar trebui reglementată la nivelul sistemului de sănătate național.

Citește și:

Exit mobile version