Ghidul ASCO 2017 pentru cancerul pulmonar avansat: terapiile țintite și imunoterapia, noile standarde

  • Medicina personalizată



Tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit la momentul potrivit devine, într-un ritm accelerat, noul standard în oncologie. Ghidul ASCO de tratament al pacienților cu carcinom pulmonar fără celule mici de grad IV (NSCLC, non-small cell lung carcinoma) a fost actualizat conform celor mai recente studii, care evaluează rolul noilor medicamente imuno-oncologice și al terapiilor țintite. Modificările aduse ghidului au apărut în Journal of Clinical Oncology, publicația de referință în oncologie la nivel mondial.

„Pacienții se bazează pe noi să ținem pasul cu cele mai eficiente și cele mai bine tolerate terapii pentru abordarea acestei boli devastatoare. Știind când să folosim terapiile țintite sau imunoterapia în locul chimioterapiei, despre care se cunoaște că prezintă numeroase efecte toxice, putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților”, a afirmat Dr. Gregory Masters, unul dintre experții implicați în actualizarea ghidului.

Prin prisma cercetărilor din imuno-oncologie care avansează pe zi ce trece, un grup multidisciplinar de experți a evaluat literatura medicală din intervalul februarie 2014 – decembrie 2016 și pe baza a 14 trialuri clinice analizate în această perioadă au adus actualizările necesare ghidului.

abonare

Conform noului ghid, tratamentul de linia I pentru NSCLC avansat cuprinde:

  • Pentru pacienții fără mutații tumorale EGFR sau recombinări la nivelul ALK sau ROS1:
    –  în cazurile cu expresie crescută a PD-L1 la nivel tumoral se recomandă pembrolizumab în monoterapie
    – nu sunt indicați alți inhibitori ai punctelor de control (checkpoint inhibitors – CI), combinații de CI sau asocierea imunoterapiei cu chimioterapia
    – daca există o expresie scăzută a PD-L1, chimioterapia este de elecție;
  • Pentru pacienții cu mutatii EGFR și recombinări la nivelul genelor ALK sau ROS1
    recomandările de primă linie pentru terapia țintită rămân aceleași ca în ghidul din 2015;

Linia a II-a de tratament include:

  • în cazul pacienților care prezintă o expresie crescută a PD-L1 la nivel tumoral, fără tratament imunoterapic în antecedente, se recomandă monoterapie cu unul dintre următoarele: nivolumab, pembrolizumab sau atezolizumab;
  • dacă există o expresie scăzută PD-L1 sau nivelul PD-L1 e necunoscut se recomandă nivolumab, atezolizumab sau chimioterapie;
  • nu sunt indicați alți CI, combinații de CI sau asocierea imunoterapiei cu chimioterapia;
  • pentru pacienții care au primit tratament cu CI ca prima linie, este indicată chimioterapia standard. În cazul în care pacienții au mutații EGFR sensibilizante și progresie după terapie țintită cu EGFR, de linie I, se recomandă osimertinib daca este prezentă mutația T790M. Dacă lipsește această mutație chimioterapia este indicată;
  •  în cazurile cu recombinații la nivelul genei ROS1 se recomandă crizotinib sau dacă pacienții au urmat tratament cu crizontinib se recomandă chimioterapia.
Mutațiile genetice asociate cu NSCLC și variantele de tratament corespunzătoare. Cunoscând profilul genetic al pacientului se poate oferi exact tratamentul de care acesta are nevoie Sursa foto – Grace

Ghidul ASCO 2017 pentru cancerul pulmonar avansat poate fi citit aici.

Cercetările privind opțiunile moderne de tratament pentru cancerul pulmonar au înregistrat un ritm fără precedent în ultimii ani. Dacă înainte ghidurile erau actualizate la 3, 4 sau 5 ani, acum acestea trebuie să țină pasul cu ritmul alert cu care apar noi date din studiile clinice. National Comprehensive Cancer Network (NCCN), de exemplu, a actualizat ghidurile de 5 ori de la începutul anului 2017.

În 2015, au existat două momente importante pentru imuno-oncologie: FDA a aprobat nivolumab și pembrolizumab pentru NSCLC avansat.

Un an mai târziu, studiul de fază III Keynote-024 prezentat la ESMO (European Society for Medical Oncolgy) a arătat că pembrolizumab s-a dovedit superior chimioterapiei în NSCLC avansat, cu expresie crescută a PD-L1, eficacitatea sa fiind descrisă de cercetători ca “remarcabilă”. Medicamentul a redus semnificativ riscul mortalitații, cu 40%, fiind considerat un nou standard. Mai mult decat atât, a îmbunătățit scorurile care evaluează calitatea vieții.

Dr. Stefan Zimmerman de la University Hospital din Lausanne, Elveția a considerat acel moment istoric pentru cancerul pulmonar:

„Este o nouă zi pentru cancerul pulmonar. Pentru prima dată vom recomanda pacienților imunoterapia ca prima linie de tratament.”

Anul acesta, în cadrul Conferinței Europene pentru Cancerul Pulmonar (ELCC) de la Geneva studiile prezentate au arătat noi beneficii ale imunoterapiei. Pacienții tratați anterior cu CI au prezentat un răspuns mai bun la chimioterapia paliativă și s-a observat o scădere a progresiei bolii. De asemenea, un studiu de fază II a demonstrat că atezolizumab a determinat o reducere sau stabilizare a tumorii la 82% dintre pacienți, cu o creștere generală a ratei de supraviețuire.

Prin urmare, dovezile care atestă beneficiile noilor terapii continuă să apară, iar principiile medicinei de precizie vor începe să se regasească în majoritatea ghidurilor după care clinicienii trebuie să se orienteze în practica de zi cu zi.

Imunoterapiile încep să devină disponibile și pentru pacienții români cu NSCLC, forme scuamoase și nescuamoase, tratați anterior cu chimioterapie. Nivolumab (Opdivo) a fost aprobat pentru compensare, CNAS și BMS (Bristol-Myers Squibb) semnând deja contractul cost-volum. Mai multe detalii – aici.

De asemenea, ANM (Agenția Națională a Medicamentului) a aprobat pentru includerea condiţionată în compensare medicamentul pembrolizumab (Keytruda), ca monoterapie de linia I și a II-a la pacienții cu NSCLC, metastatic, PD-L1 pozitiv. Urmează negocierea contractului cost-volum cu CNAS. Informații despre acest subiect – aici.