Site icon Raportul de gardă

Guvernul UK, investiții record pentru screeningul nou-născuților prin secvențierea întregului genom

La sfârșitul anului 2022, Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a adus vești extraordinare cetățenilor săi și a anunțat finanțarea unui program de cercetare fără precedent pentru screeningul bolilor rare în rândul nou-născuților. Ținta exprimată și însușită de autoritățile britanice? Crearea celui mai avansat sistem de asistență medicală genomică din lume, ajutând la salvarea de vieți și la eficientizarea sistemului de sănătate. Finanțarea de 175 de milioane de lire sterline pentru cercetarea genomică a fost anunțată de Secretarul pentru Sănătate și Asistență Socială printr-un comunicat publicat pe portalul integrat GOV UK.

Pacienții cu cancer și copiii născuți cu boli genetice rare tratabile vor beneficia de diagnostic precoce și acces mai rapid la tratament. Finanțarea face parte dintr-un nou plan de 3 ani de dezvoltare, evaluare și implementare de noi tehnologii în sistemul de sănătate, consolidând poziția Regatului Unit ca o superputere în științele vieții și științele omice.

Planurile Genomics England fuseseră vehiculate încă din 2021, însă ele devin tangibile pe final de 2022, cu un buget și obiective clare aprobate.


PREMIERĂ. Secvențierea întregului genom, validată ca test de primă linie pentru diagnosticul bolilor rare în UK. Care sunt beneficiile pentru pacienți și pentru sistemul de sănătate?


Anual, mii de copii se nasc în Marea Britanie cu o afecțiune rară tratabilă care ar putea fi detectată folosind secvențierea genomică. Actualul test de sânge utilizat de NHS, care presupune prelevarea unei probe din călcâiul bebelușului, este utilizat pentru a detecta 9 afecțiuni rare, dar grave, inclusiv anemia falciformă și fibroza chistică. Adăugarea secvențierii genomice ar putea detecta sute de boli rare și tratabile în primii ani de viață. Pentru multe dintre aceste boli, intervenția timpurie este crucială pentru a ajuta acești copii să trăiască o viață mai sănătoasă.

Citește și:

Exit mobile version