Hipotiroidia, tot mai frecventă în România: cum se manifestă și cum o putem trata?

  • Health literacy



Articol destinat exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății.

Hipotiroidia este o boală care implică un nivel scăzut de hormoni tiroidieni în organism și consecințele acestui deficit la nivelul tuturor țesuturilor și organelor. Cel mai frecvent, este cauzată de o disfuncție la nivelul glandei tiroide, producătoare de hormoni tiroidieni (triiodotironină- T3 și tiroxină- T4). 

abonare

Afecțiunile tiroidiene au o incidență în creștere în România: în 2016 au fost diagnosticate 83.413 noi cazuri de boli tiroidiene. Acest număr este de 3 ori mai mare decât incidența înregistrată în 2010, de 35.439 cazuri noi [1,2,3]. La nivel mondial, în zonele cu aport alimentar suficient de iod, prevalența hipotiroidismului variază între 1% și 2% din populație, crescând la aprox. 7% în grupa de vârstă 85-89 de ani.

infografic statistic boli tiroida
Infografic ce ilustrează incidența bolilor tiroidiene în România

Semne și simptome ale hipotiroidiei

Hormonii tiroidieni sunt indispensabili în aproape toate țesuturile și organele. Aceștia au un rol esențial în metabolismul bazal și în metabolismele proteic, lipidic și glucidic. Astfel, cel mai frecvent observăm manifestările hipotiroidiei la nivelul pielii, inimii, mușchilor, sau la nivel cerebral.

Infografic glanda tiroida semne simptome
Infografic ce ilustrează principalele manifestări ale hipotiroidiei [referința 6]
La nivelul pielii, observăm frecvent modificări de culoare și de textură: pielea este palidă, uscată, cu o temperatură scăzută. Pacientul poate descrie senzația de furnicături, iar în cazuri mai avansate, prezintă mixedem (o acumulare de mucopolizaharide la nivel subcutanat). 

La nivel cardiac, hipotiroidia conduce la o frecvență cardiacă scăzută. La nivel intestinal, pacientul poate descrie constipație. 

Mucopolizaharidele se acumulează și în alte organe ale corpului, conducând la îngroșare și răgușeală a vocii (depunere la nivelul corzilor vocale) sau la scăderea auzului (depunere la nivelul urechii medii). 

De asemenea, hipotiroidismul se manifestă frecvent prin oboseală, capacitate de memorare și concentrare scăzute, creștere în greutate (în ciuda apetitului scăzut) și toleranță scăzută la frig. 

Tratamentul hipotiroidiei

În funcție de etiologia hipotiroidismului, pot fi necesare diferite tratamente (de exemplu: iodul în cazul deficitului iodat, antibioterapia în cazul infecțiilor). În toate cazurile însă, esențial este tratamentul substitutiv cu hormoni tiroidieni. Tratamentul are rolul de a menține un nivel optim al acestor hormoni, pentru o bună funcționare a tuturor organelor și țesuturilor. 

Cel mai frecvent este utilizată drept tratament substitutiv levotiroxina, o formă a tiroxinei (T4). Sub un tratament substitutiv constant și corect administrat, persoanele care suferă de hipotiroidism pot prezenta o remisiune completă a semnelor și simptomelor și o calitate a vieții normală.

afectiune tiroida
Afecțiunile tiroidiene necesită tratament constant și atent monitorizat

Levotiroxina este disponibilă pe piață sub forma medicamentului Euthyrox. Pentru a menține beneficiile clinice optime oferite de medicament, și pentru a reduce la minim riscurile de reacții adverse, compoziția în excipienți a acestui preparat a fost modificată în septembrie 2019. Astfel, noua formulare prezintă o stabilitate constantă de-a lungul perioadei de valabilitate, și nu mai conține lactoză, pentru a se adresa și pacienților cu intoleranță la lactoză. Bioechivalența între cele două compoziții a fost demonstrată prin studii de bioechivaență.

Articol realizat de către Dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, o organizație neguvernamentală cu sediul în București, România, axată pe inovare în sectorul sănătății.

Referințe:

  1. Infografic: afecțiunile glandei tiroide
  2. În ultimii 6 ani, numărul pacienţilor cu afecţiuni tiroidiene s-a triplat, MedicHub, 2017
  3. În România, incidența bolilor tiroidiene a crescut de 3 ori în ultimii 6 ani, Revista Galenus, 2017
  4. Global epidemiology of hyperthyroidism and hypothyroidism
  5. Hypothyroidism, MedlinePlus, 2018
  6. Infografic: simptome ale hipotiroidiei, 2018
  7. Noua formulare Euthyrox, Societatea Română de Endocrinologie, 2019
  8. New levothyroxine formulation meeting 95–105% specification over the whole shelf-life: results from two pharmacokinetic trials