Site icon Raportul de gardă

IARC: Genotiparea HPV este metoda cea mai eficientă de screening, cu impact asupra ratelor de incidență și mortalitate asociate cancerului de col uterin

Preventie virus HPV

Hpv vector created by vectorjuice - www.freepik.com

Cancerul de col uterin este printre puținele tipuri de cancer care pot fi prevenite. Majoritatea cazurilor sunt determinate de infecția cu virusul papilloma uman (HPV), un virus cu transmitere sexuală extrem de frecvent întâlnit în populația generală. Intervențiile eficiente pentru prevenția cancerului de col uterin sunt fie de natură primară (imunizarea anti-HPV), fie de natură secundară (prin screening). Astfel de metode au fost implementate în mai multe țări la nivel mondial, însă cu o variabilitate considerabilă în implementare, ceea ce a condus la un impact disproporțional între statele dezvoltate și cele cu resurse limitate.

Un grup de experți a fost convocat de International Agency for Research on Cancer (IARC) pentru analiza eficacității metodelor de screening în ceea ce privește impactul lor asupra incidenței și mortalității asociate cancerului de col uterin. Raportul publicat în jurnalul The New England Journal of Medicine se bazează pe date din viața reală și stabilește eficacitatea superioară a testării HPV asupra incidenței și mortalității asociate cancerului de col uterin. Rezultatele sunt în concordanță cu recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care propune utilizarea testelor de genotipare HPV ca metodă principală de screening pentru cancerul de col uterin. Detectarea HPV presupune testare moleculară și permite intervale mai lungi între screening-uri comparativ cu analiza citologică, putându-se utiliza inclusiv probe autorecoltate.

Intervențiile pentru screening-ul cancerului de col uterin utilizate în prezent (testarea HPV, citologia convențională și cea în mediu lichid) au fost clasificate în diferite categorii în funcție de eficacitatea lor în reducerea incidenței sau a mortalității asociate acestei patologii oncologice. Rezultatele permit determinarea celor mai adecvate metode pentru reducerea poverii determinate de cancerul de col uterin la nivel global:

Conform analizei, multiple metode de screening sunt clasificate în categoria A (dovezile stabilesc că acestea pot reduce incidența sau mortalitatea prin cancer de col uterin), însă decizia asupra căror metode pot fi utilizate ca parte a unui program de prevenție depinde și de alți factori, printre care: infrastructura locală de laboratoare care să asigure calitatea testării, barierele de implementare și costurile. Eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică necesită o abordare multilaterală, bazată pe mobilizarea de resurse diverse ale sistemelor de sănătate, extinderea programelor de imunizare împotriva HPV, creșterea accesibilității programelor de screening la nivel global și asigurarea tratamentului pentru cazurile depistate.

Citește și:

Exit mobile version