#ILC2019. Prevalență îngrijorătoare a steatozei hepatice non-alcoolice la adulții tineri: 1/5 persoane prezintă deja semne la 24 de ani

  • Health literacyUn studiu amplu, efectuat pe populația din Marea Britanie, a arătat că mulți adulți tineri prezintă caracteristici sugestive pentru steatoza hepatică non-alcoolică (nonalcoholic fatty liver disease NAFLD), iar una din 40 de persoane evaluate a dezvoltat deja fibroză. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul Congresului Internațional de Hepatologie 2019, desfășurat la Viena.

 „Am fost îngrijorați să descoperim că la doar 24 de ani, într-un grup majoritar asimptomatic, caucazian, 1 din 5 persoane are steatoză, iar 1 din 40 de persoane are fibroză, pe baza rezultatelor de elastografie”, Dr Kushala Abeysekera, Universitea of Bristol, Marea Britanie, autorul principal al studiului.

Dintre cele 3.128 de persoane analizate:

abonare
  • 2,4% au prezentat fibroză în diferite grade (0,3% grad 4);
  • 20,8% au avut steatoză hepatică, la jumătate dintre aceștia fiind clasificată ca severă.

A fost observate asociații semnificative statistic între:

  • Creșteri ale enzimelor hepatice și scoruri mai mari ale fibrozei hepatice, precum și creșteri ale scorurilor CAP (controlled attenuation parameter), care evaluează steatoza hepatică;
  • Scorurile de fibroză și scorurile CAP precum și creșterea colesterolemiei, trigliceridelor, lipoproteinelor serice cu densitate mică;
  • Indicele de masă corporală și creșterea scorurilor de fibroză și CAP.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au evaluat 4.021 de adulți tineri din cohorta prospectivă a Studiului longitudinal Avon al părinților și copiilor, care au fost evaluați ecografic pentru NAFLD ca adolescenți. Prevalența inițială a acesteia a fost de 2,5%. Au fost excluși din studiu toate persoanele cu consum cunoscut excesiv de alcool. Persoanele au fost re-evaluate la 24 de ani prin elastografie.

Steatoza hepatică nonalcoolică

Steatoza hepatică nonalcoolică este o patologie în care se acumulează țesutul adipos în ficat. Este asociată adesea cu obezitatea și diabetul. La anumite persoane poate progresa către steatohepatita nonalcoolică, o formă mai agresivă care poate progresa către ciroză, apoi către hepatocarcinom.

NAFLD este în creștere în toată lumea, fiind cea mai comună patologie hepatică în țările vestice. În prezent, afectează aproximativ 20-30% din populația globală. Doar în UE, 52 de milioane de persoane suferă de o formă de NAFLD.

Puteți citi cele mai importante noutăți din domeniul hepatologiei, de la Congresul Asociației Americane pentru Studiul Ficatului 2018, aici.

Citește și: