Imunoterapia cu nivolumab și ipilimumab, mai eficientă decât chimioterapia contra cancerului pulmonar cu o încărcătură ridicată de mutații

 • OncologieTratamentul combinat cu nivolumab și ipilimumab este de peste 3 ori mai eficient decât chimioterapia împotriva progresiei cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC) cu o încărcătură ridicată de mutații (HMB), conform studiului CheckMate 227. Aceste rezultate au fost prezentate recent la Congresul Asociației Americane pentru Cercetare în Oncologie.

Reprezentare schematică a rezultatelor studiului, în care se poate observa că supraviețuirea lipsită de progresie tumorală în cazul imunoterapiei (linia portocalie) este superioară celei datorate chimioterapiei (linia albastră).
© 2018 Massachusetts Medical Society

Rezultatele studiului

Acest studiu și-a propus să evalueze efectele imunoterapicelor nivolumab (denumire comercială Opdivo) și ipilimumab (denumire comercială Yervoy) în cazul particular al cancerului pulmonar care prezintă peste 10 mutații somatice la fiecare 1 milion de nucleotide (o megabază). Dintre cei 1.739 de pacienți cu NSCLC metastatic, care nu au mai primit tratament înainte:

abonare
 • 444 (44,2%) prezentau peste 10 mutații per megabază;
 • Dintre aceștia, 139 au primit imunoterapia nivolumab+ipilimumab și 160 au primit chimioterapie;
 • 42,6% dintre pacienții tratați cu nivolumab și ipilimumab au avut o supraviețuire lipsită de progresie a tumorii de minimum 1 an;
 • 13,2% dintre pacienții pe chimioterapie au avut o supraviețuire lipsită de progresie a tumorii de minimum 1 an;
 • Perioada medie de supraviețuire fără progresie a bolii a fost de 7,2 luni în cazul imunoterapiei, față de 5,5 luni în cazul chimioterapiei;
 • 45,3% dintre pacienți au avut un răspuns obiectiv la imunoterapie, față de de 26,9% care au răspuns la chimioterapie.

Dr. Matthew D. Hellmann, autor al studiului și medic oncolog la Spitalul Memorial Sloan Kettering, despre aceste rezultate:

“CheckMate-227 este primul studiu de fază III care indică avantajul acestei combinații de imunoterapie în tratamentul de prima linie a cancerului pulmonar cu număr ridicat de mutații. Aceste rezultate demonstrează faptul că tratarea în primă instanță a cancerului pulmonar cu o încărcătură ridicată de mutații cu nivolumab/ipilimumab conduce la remisii mai frecvente și durabile. În plus, aducem încă un argument în favoarea testelor moleculare, pentru a identifica potențiali biomarkeri la pacienții cu tumori pulmonare”

Răspunsul la imunoterapie a cancerului pulmonar fără celule mici poate fi influențat de încărcătura mutațională a tumorii.
Sursa foto: foundationmedicine.com

Cancerul pulmonar cu încărcătură ridicată de mutații – ce înseamnă și ce implicații are pentru tratament

Celulele canceroase acumulează de-a lungul dezvoltării tumorale numeroase mutații genetice. Acest fapt se datorează particularităților celulelor canceroase:

 • Capacitatea mai scăzută de a repara ADN-ul (astfel se acumulează erori);
 • Expunerea la factori cancerigeni (care stimulează modificarea ADN-ului);
 • Acțiunea unor enzime direct pe ADN.

Mai multe tipuri de cancer acumulează într-o anumită măsură astfel de defecte în codul lor genetic, dar melanomul și cancerul pulmonar sunt tipurile de tumori cu cea mai mare încărcătură mutațională.

Aceste modificări în ADN conduc la exprimarea unui număr mai mare de proteine anormale la suprafața celulei tumorale („neoantigene”). Astfel, sistemul imun este mai pregătit să le recunoască și să acționeze asupra tumorii, iar tratamentul care acționează prin activarea acestuia (imunoterapie) poate fi mai eficient. Încărcătura de mutații tumorale poate reprezenta un biomarker pentru prezicerea răspunsului la imunoterapie.

Despre tratamentul cu nivolumab+ipilimumab

Studiul CheckMate-227 a evaluat eficacitatea a două imunoterapii: nivolumab și ipilimumab.

Nivolumab este un anticorp monoclonal care inhibă PD-1. Acesta funcționează ca un inhibitor de punct de control (checkpoint inhibitor) al reacției imune: limfocitele T nu mai sunt inhibate de receptorul PD-1 de pe suprafața lor, astfel pot ataca mai eficient celulele tumorale. Acest tratament este aprobat în Uniunea Europeană pentru:

 • Melanom malign avansat, în combinație cu ipilimumab;
 • NSCLC diseminat local sau metastatic, care a fost tratat anterior cu chimioterapie;
 • Carcinom cu celule renale avansat, care nu răspunde la alte tratamente;
 • Limfom Hodgkin clasic, care nu este ameliorat de transplant de celule stem sau de alte tratamente;
 • Cancer urotelial diseminat local sau metastatic, care nu răspunde la alt tratament;
 • Cancer cu celule scuamoase al capului și gâtului, care nu răspunde la chimioterapie.

Ipilimumab este un anticorp monoclonal, care acționează tot prin blocarea punctelor de control. Acesta inhibă proteina CTLA-4 de pe suprafața limfocitului T, astfel acesta este mai eficient în atacarea celulelor tumorale. Acest tratament este aprobat în Uniunea Europeană pentru:

 • Melanomul malign avansat, în monoterapie sau în combinație cu alte terapii.

Pentru mai multe noutăți despre imunoterapii:

STUDIU: selectarea pacienților pe baza biomarkerului TMB și tratamentul cu combinația de imunoterapii ipilimumab-nivolumab determină creșterea supraviețuirii în cancerul pulmonar

#ESMO17: Combinația nivolumab+ipilimumab extinde speranța de viață cu cel puțin 15 luni în cazul mezoteliomului malign

#ESMO17: Combinația nivolumab+ipilimumab poate deveni terapia de primă linie pentru pacienții cu carcinom cu celule renale