#ESMO17: Combinația nivolumab+ipilimumab poate deveni terapia de primă linie pentru pacienții cu carcinom cu celule renale

  • Imuno-oncologia



Studiul CheckMate-214, cu nivolumab și ipilimumab, a fost oprit mai devreme datorită supraviețuirii de lungă durată pe care dubla terapie a demonstrat-o pentru pacienții care sufereau de carcinom cu celule renale (RCC) avansat sau metastazat, netrat anterior. Rezultatele au fost prezentate în cadrul ESMO 2017 (Societatea Europeană de Oncologie Medicală).

Terapia a fost comparată în studiul CheckMate-214 cu terapia standard pentru acest tip de cancer – sunitinib, demonstrând o rată de supraviețuire mult mai mare în cazul tuturor pacienților cărora li s-a administrat terapia. Analiza acestor date a determinat Comitetul de Monitorizare a Datelor (DMC) să recomande oprirea studiului mai devreme.

abonare

„Această rată de supraviețuire subliniază potențialul combinației de Opdivo (nivolumab) și Yervoy (ipilimumab) de a deveni noul tratament de primă linie în tratarea carcinomului cu celule renale avansat”, a declarat Dr. Vicki Goodman, șeful departamentului de dezvoltare al Bristol-Myers Squibb.

Combinația de Opdivo și Yervoy a atins o rată de răspuns obiectiv de 41,6%, comparativ cu 26,5% pentru pacienții care au primit sunitinib. Durata mediană a răspunsului la tratament nu a putut fi măsurată pentru pacienții cărora li s-a administrat combinația, studiul dovedindu-și mai devreme eficacitatea, iar pentru pacienții care au primit sunitinib a fost 18,2 luni. Supraviețuirea în remisiune a fost de 11,6 luni pentru pacienții care au primit combinația și 8,4 luni pentru cei care au primit sunitinib.

CheckMate-214 este un studiu deschis, de fază III, randomizat, care a evaluat combinația de Opdivo și Yervoy versus sunitinib. Pacienții din grupul de intervenție au primit terapie cu nivolumab și ipilimumab în dozaj de 3 mg/ kg, respectiv 1 mg/ kg, administrată la fiecare 3 săptămâni în 4 doze și nivolumab singur 3 mg/ kg, la fiecare două săptămâni. Pacienții din grupul de control au primit sunitinib 50 mg, odată pe zi, timp de 4 săptămâni, urmat de 2 săptămâi pauză înainte de reluarea tratamentului. Pacienții au fost tratați până la progresie sau apariția efectelor toxice grave.

Obiectivele principale ale studiului au fost supraviețuirea în remisiune completă, supraviețuirea totală și rata de răspuns obiectiv la tratament. Siguranța administrării terapiei a fost un obiectiv de observare secundar.

În luna iunie a acestui an, la întâlnirea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO2017), au fost prezentate mai multe studii care demonstrau eficacitatea nivolumab în tratarea diverselor tipuri de cancer, multe dintre ele primind aprobări accelerate ale FDA (Food and Drug Administration).

În România, terapia cu nivolumab a fost inclusă pe lista medicamentelor compensate în luna august a acestui an, cu indicații pentru cancerul pulmonar (linia a doua) și cancerul renal.

De asemenea, medicamentul se află în studiu și demonstrează rezultate promițătoare în tratarea carcinomului hepatocelular avansat.