Tableta de insulină orală OI338GT, control glicemic la fel de bun ca insulina injectabilă glargin la pacienți cu diabet zaharat de tip 2

  • Biotehnologie



Potrivit studiului „Eficacitatea și Siguranța Insulinei Bazale Orale: studiu de fezabilitate pe durata a opt săptămâni vizând pacienții cu diabet de tip 2”, tableta de insulină cu administrare orală și efect de lungă durată a demonstrat un control glicemic la fel de bun ca insulina injectabilă glargin. Studiul a fost prezentat cu ocazia celui de-al 77-lea Congres al a Asociației Americane de Diabet.

Venind ca o alternativă pentru injecțiile cu insulină de rutină, această tabletă orală are potențialul de a crește complianța medicației pacienților și de a facilita inițierea terapiei cu insulină în cazul pacienților care se tem de uzuala injecție.

abonare

Studiul a evaluat eficiența și siguranța OI338GT, tableta de insulină orală, prin compararea acesteia cu insulina injectabilă glargin (IGlar). Au fost incluși 50 de pacienți cu diabet de tipul 2, cu o vârstă medie de 61 de ani cărora nu le fusese administrată niciodată insulină. Pacienții au avut nivelul A1C (testul hemoglobinei glicozilate, utilizat în depistarea diabetului zaharat) variind de la 7 la 10% în timpul administrării de metformin singur sau în combinație cu alte medicamente cu administrare orală utilizate în tratarea diabetului.

Pacienții au fost randomizați 1:1,  jumătate dintre aceștia au primit zilnic insulina sub formă de tabletă OI3388GT, iar cealaltă jumătate a primit insulină injectabilă glargin U100 o dată pe zi, timp de opt săptămâni. Punctul cheie al studiului a constat în faptul că absolut toți pacienții au primit atât tableta, cât și injecția, însă doar una dintre ele conținea cu adevărat insulină, lucrul acesta nefiind cunoscut de către pacienți. Pentru a stimula creșterea glucozei serice în raza țintită de 80-126 mg/dL, dozele ambelor tipuri de insulină au fost mărite gradual odată pe săptămână până când nu s-a mai observat nicio îmbunătățire terapeutică.

Rezultatele au arătat că atât tableta de insulină orală, cât și insulina injectabilă glargin au îmbunătățit substanțial nivelul glicemiei și alți parametri de eficacitate. Nu a existat nicio diferență notabilă între cele două tipuri de administrare a insulinei pe durata celor opt săptămâni de administrare. Pacienții din grupul de administrare a tabletei au avut un nivel A1C de plecare de 8,1 în medie, iar cei din grupul insulinei injectabile un nivel de 8,2. La finalul celor opt săptămâni, s-a înregistrat o medie de 7,3 a nivelului A1C, respectiv 7,1.

Numărul de episoade hiploglicemice a fost limitat și similar în cazul ambelor grupuri de studiu. S-au înregistrat 7 incidente hipoglicemice în cadrul grupului care a primit OI338GT și 11 incidente în cadrul grupului care a primit IGlar.

„Rezultatele studiului nostru de fezabilitate demonstrează pentru prima dată că este posibilă dezvoltarea unei insuline orale ușor de administrat, cu efecte terapeutice semnificative, chiar dacă momentan la scară mică”, a spus co-autorul studiului, Dr. Karsten Wassermann, vicepreședintele departamentului de dezoltare globală al Novo Nordisk.

Dezvoltările viitoare cu privire la acest proiect au fost oprite pentru moment de către Novo Nordisk deoarece biodisponibilitatea este scăzută, iar costurile de producție prea ridicate. Compania investește însă în dezvoltarea de noi tehnologii care ar putea reduce aceste costuri.