INTERVIU. “Femeile au posibilitatea să controleze viteza și forța cu care sunt apăsați sânii în timpul mamografiei”

  • Acces la inovație



Dezbaterea din Parlamentul European, care a marcat lansarea campaniei „My Time, Our Time”, a adus la lumină o serie de probleme cu care se confruntă sistemele de sănătate europene când vine vorba despre combaterea cancerului la sân: stigmatizarea pacientelor, impactul socio-economic resimțit de bolnave și familiile lor, dar și diferențele majore în ceea ce privește calitatea tratamentului din diferite regiuni ale Europei.

Una dintre cele mai importante probleme discutate în timpul evenimentului a fost participarea redusă la programele de screening pentru cancerul la sân în țările în care acesta este deja implementat. Potrivit statisticilor prezentate în cadrul evenimentului, rata de participare a femeilor la screeningul pentru cancer la sân este de 60%, deși este nevoie de o rată de participare de 75% pentru ca aceste programe să fie eficiente. Acest fenomen este cu atât mai important pentru România, având în vedere că ne pregătim pentru introducerea noului nostru program de screening, în valoare de 21 milioane de euro.

abonare

În cadrul evenimentului, compania GE Healthcare a prezentat un nou aparat de mamografie cu tehnologie Patient Assisted Compression, care oferă pacientelor posibilitatea să controleze viteza și forța cu care sunt apăsați sânii în timpul examinării mamografice. Potrivit producătorilor, această nouă tehnologie are potențialul de a mări rata de participare la screeningul pentru cancerul la sân, reducând durerea și disconfortul din timpul procedurii, fără să afecteze claritatea imaginii rezultate.

Arnaud Portalier, reprezentant GE Healthcare, vorbește despre conceptul din spatele tehnologiei și oferă în exclusivitate informații despre performanțele aparatului în timpul testelor clinice.

Arnaud Portalier  (GE Healthcare) [centru]
– Ne puteți spune mai multe despre noul aparat de mamografie cu compresie asistată de pacient?

  • Noul nostru aparat de mamografie a fost proiectat de femei, pentru femei, luând în considerare una dintre cele mai mari piedici în ceea ce privește participarea la screeningul pentru cancerul la sân, durerea asociată cu procedura de mamografie. Echipa noastră a lucrat la o soluție menită să reducă durerea din timpul compresiei și disconfortul asociat cu poziția în care trebuie să stea pacienta. Cea mai mare inovație pe care o oferă noul aparat este sistemul de compresie asistată de pacient, care are rolul de a oferi femeii o măsură de control asupra vitezei și forței cu care dispozitivul apasă sânul, bineînțeles cu supravegherea medicului. Testele inițiale au arătat rezultate încurajatoare, reducând durerea fără să afecteze calitatea mamografiei.

– Cum a apărut conceptul unui aparat de mamografie asistat de pacient?

  • Membrii echipei noastre au fost în cabinetele de mamografie și au asistat la procedură pentru a analiza desfășurarea acesteia. De asemenea, s-au luat interviuri pentru a aduna informații. Cercetările din Marea Britanie au arătat că 2 din 3 femei nu repetă screeningul pentru cancerul la sân din cauza durerii din timpul mamografiei, iar în Noua Zeelandă procentul a fost de 46%.

– Care a fost reacția femeilor care au testat dispozitivul?

  • Tehnologia așteaptă aprobarea FDA pentru introducerea în SUA, așa că am efectuat un studiu clinic pentru a arăta că noul dispozitiv nu afectează calitatea mamografiei. De asemenea, am ales câteva clinici care să testeze tehnologia ca proiecte pilot. Odată ce am colectat suficiente date, am decis să continuăm proiectul. Un interviu efectuat pe 315 femei din Italia și Franța a arătat că 83% dintre pacientele care au folosit această tehnică s-au declarat satisfăcute. De asemenea, calitatea imaginii nu a avut de suferit. De fapt, s-a observat că femeile tind să compreseze mai mult decât ar fi făcut-o operatorul. Acesta este un alt beneficiu, deoarece cu cât sânul este mai comprimat, cu atât doza de radiație la care este expus e mai scăzută.

– Credeți că implicarea pacientului în propriul diagnostic va fi folosită mai mult în viitor?

  • În cazul mamografiei cred că ar trebui să fie o opțiune, deoarece unele femei vor accepta să li se preseze sânii, altele nu. În general, cred că este important să ne concentrăm pe pacient și să luăm în considerare preferințele lui. Astfel putem obține o experiență mai plăcută pentru pacient, rezultate mai bune și costuri pentru sănătate mai reduse. Este vorba despre aplicarea medicinei personalizate în screening.

Pentru multe femei, mamografia este o experiență stresantă, marcată de disconfort fizic și psihic. Totuși, o serie de chestionare aplicate în spitale din Franța și Italia au arătat beneficiile dispozitivelor asistate de pacient în ceea ce privește confortul fizic și psihic. 70% dintre pacientele au apreciat că s-au simțit mai confortabil în timpul mamografiei și 37% au declarat că au avut mai puține emoții, în comparație cu o procedură standard.

GE Healthcare este ramura de aparatură medicală a conglomeratului american General Electric.

Alte articole relevante:

Dificultățile cu care se confruntă femeile cu cancer la sân avansat au fost aduse în lumina reflectoarelor în Parlamentul European, cu ocazia lansării campaniei „My Time, Our Time”

Coaliția pentru Sănătatea Femeii a lansat primul studiu despre povara cancerului la sân și beneficiile unui program de screening în România

Ce spun experții despre programul național de screening pentru cancerul la sân din România

Retrospectiva Media Education Event – provocări și soluții pentru sistemul de sănătate din România