INTERVIU. Prof. Dr. Nora Benhabiles, directorul Diviziei de Cercetare Fundamentală, CEA France: despre IT Future of Cancer Treatment

  • Medicina digitală
  • Medicina personalizată



Cu ocazia Conferinței de Medicină Personalizată 2018, organizată de Centrul pentru Inovație în Medicină, în parteneriat cu Administrația Prezidențială, redacția RaportuldeGardă.ro a intervievat-o pe Prof. Dr. Nora Benhabiles, director în cadrul Diviziei de Cercetare Fundamentală al Agenției Franceze de Energie Atomică (CEA France). Aceasta a vorbit despre inițiativa IT Future of Cancer Treatment (ITFoC) și despre cum tehnologia informației poate influența managementul cancerului. Acesta este un proiect ce reunește 6 țări (printre care și România și Franța) și 17 organizații medicale și de cercetare și își propune să creeze modele realiste, adaptate realităților culturale și economice din statele europene, care să contribuie la un management mai bun al bolilor tumorale (îndeosebi cancerul mamar).

Ediția din acest an, denumită „Re-Gândim Medicina: prin inovaţie digitală și inovaţie analogică”, a adus în discuție importanța integrării noilor tehnologii (precum inteligența artificială și Big Data) în practica medicală și rolul central al resursei umane adaptate unui domeniu în continuă evoluție.

abonare

Urmăriți mai jos interviul video cu profesorul Nora Benhabiles:

Mai jos puteți citi întregul interviu cu profesorul Benhabiles:

N.B.: Sunt aici pentru a prezenta IT Future of Cancer, un proiect ce își propune stabilirea și predicția răspunsului la tratament pentru femeile care suferă de cancer mamar. Așadar, avem un volum mare de lucru la momentul actual, în colaborare cu clinicieni și bioinformaticieni, persoane care crează modele, matematicieni, tehnicieni în domeniul informațiilor și comunicațiilor, pentru a fi capabili de această provocare.

Și, de asemenea, pentru a oferi o demonstrație din proiectele ITFoC și DigiTwins, pe care le propunem Uniunii Europene și care sunt în curs de evaluare de către DG Connect. Mulțumesc din nou pentru această invitație și sperăm că într-un an, pornind de acum, vom fi capabili să livrăm cea mai bună variantă a proiectului nostru, IT Future of Cancer, și mai ales un context mondial pentru predicția răspunsului la medicamente ale pacientelor.

Citiți mai multe detalii despre Conferința de Medicină personalizată, aici.

Va fi foarte important să avem seturi de teste. Va fi prima dată când suntem capabili să dezvoltăm seturi de teste de referință care reproduc caracteristicile cancerului mamar ale fiecărei paciente, iar apoi să fim capabili să testăm diferite tipuri de modele, în special în termeni de flux de lucru, de identificare a sensibilității și specificității modelelor, pentru a putea fi utilizate apoi în practica clinică.

Citește și: