ISTORIC. 5 terapii genice, rezultate încurajatoare publicate în ultimele 2 luni

  • Biotehnologie



În ciuda descifrării genomului uman, validarea terapiilor care presupun modificarea genelor rămâne marea provocare a biotehnologiei. Introducerea unor gene în organism și asigurarea funcționalității lor este una dintre cele mai dificile misiuni ale medicinei moderne.

Terapia genică nu reprezintă un domeniu nou. Primul transfer al unei gene la om cu scop terapeutic a fost realizat în mai 1989 de către William French Anderson. După anii’ 90 numărul studiilor clinice de fază I vizând terapiile genice a crescut exponențial. 2012 a fost anul în care Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat prima terapie genică, Glybera, pentru o boală genetică a metabolismului lipidic care afectează o persoană dintr-un milion.

abonare

La sfârșitul acestui an, în mai puțin de două luni, s-au publicat dovezi științifice care demonstrează rezultate spectaculoase a 5 terapii genice indicate în boli pentru care nu se întrevedea un tratament curativ.

„Vom ajunge în situația de a vindeca boli grave și va veni momentul să ne gândim cum să evaluăm corect aceste situații, cum să plătim pentru asta, care este valoarea corectă ” – Chief Medical Officer David Rind, Institute for Clinical and Economic Review

Pe scurt despre cele 5 terapii

  • Luxturna ar putea fi prima terapie aprobată în SUA pentru tratarea unei boli congenitale ce determină orbire – amauroza congenitală Leber. 93% dintre cei tratați cu Luxturna au prezentat o îmbunătățire a funcției vizuale
  • Cercetătorii de la Stanford au descoperit că este posibilă expresia colagenului de tip 7 în pielea bolnavilor cu epidermoliză buloasă prin terapie genică. Vindecarea rănilor s-a îmbunătățit semnificativ după o perioadă de urmărire de un an
  • O singură injecție intravenoasă cu o terapie genică în doză mare extinde supraviețuirea pacienților cu atrofie musculară spinală de tip 1, o boală invalidantă pentru care supraviețuirea după vârsta de 2 ani era excepțională
  • Două studii publicate în NEJM demonstrează o revoluție în tratarea hemofiliei A și B, arătând primele rezultate încurajatoare ale modificării genelor care codifică factorii de coagulare VIII și IX.

Terapia genică pentru amauroza congenitală Leber

12 octombrie 2017. Lancet. Luxturna, terapia genică ce poate vindeca amauroza congenitală Leber, a fost recomandată spre aprobarea FDA de către un grup de 16 experți. Amauroza Leber este o boală rară genetică ce determină afectare rentinană, conducând la pierderea vederii.

Terapia este dezvoltată de Spark Therapeutics și presupune o injecție administrată o singură dată direct în ochi, transferând la nivelul retinei o versiune sănătoasă a genei responsabile de această boală (RPE65), prin intermediul unui vector viral.

Până în prezent, peste 20 de copii și adulți cu mutația RPE65 au fost tratați cu Luxturna în cadrul unor studii clinice, iar până la 93% dintre aceștia au prezentat o sensibilitate la lumină mult îmbunătățită și rezultate bune în ceea ce privește funcția vizuală. Efectul se menține și până la 4 ani, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de urmărire.

Dacă va fi aprobată, Luxturna ar putea deveni prima terapie genică ce vindecă o boală genetică în SUA. Termenul estimat este 12 ianuarie 2018. Prima terapie genică aprobată în SUA a fost reprezentată de terapia CAR-T dezvoltată de Novartis.

Așa cred că va arăta medicina în următorii 20, 30 sau chiar 50 de ani. Cred că este începutul unei ere care o să schimbe fundamental medicina– Jeff Marrazzo, CEO, Spark

Christian Guardino, unul dintre pacienții care a fost tratat cu Luxturna. După participarea sa în audiții la America’s Got Talent a povestit cât de mult a contat să poată merge singur pe scenă și să vadă reacțiile publicului. Sursa – CNN

Terapia genică pentru atrofia musculară spinală de tip 1

2 noiembrie 2017. New England Journal of Medicine. O singură injecție intravenoasă cu terapia genică în doză mare extinde supraviețuirea pacienților cu atrofie musculară spinală de tip 1 (SMA1 – spinal muscular atrophy type 1)

„În acest studiu de fază 1 am observat rezultate preliminare care par să fie promițătoare comparativ cu evoluția naturală a SMA tip I”Dr. Mendell, The Ohio State University College of Medicine.

SMA1 reprezintă o boală neuromusculară progresivă cauzată de o mutație genetică. Copiii nu se pot dezvolta din punct de vedere al funcțiilor motorii și de obicei până la vârsta de 2 ani apare decesul sau necesitatea ventilației mecanice.

Terapia genică a fost administrată prin intermediul unui adenovirus modificat la 15 pacienți. 3 au primit o doză mică iar 12 au primit doză mare. Primele rezultate ale studiului de fază 1 au demonstrat:

  • Pacienții din grupul care a primit doza mare au avut o funcție motorie mult mai bună și a scăzut necesitatea asistenței comparativ cu ce s-ar întâmpla în evoluția normală a bolii
  • La toți cei 15 pacienți s-a înregistrat un profil de siguranță favorabil și terapia a fost bine tolerată
  • 92% dintre pacienții din grupul aflat pe doză mare au putut să își susțină capul, 75% s-au putut rostogoli, iar 92% pot sta în șezut fără sprijin
  • 75% dintre acești pacienți pot sta în șezut 30 de secunde sau mai mult.
Evelyn Villarreal, 3 ani – tratată prin terapie genică pentru SMA1. Puțini copii cu boala ei ajung la vârsta de 2 ani. Sursa foto – Science Mag

Evoluția naturală a bolii prevede că pacienții au dificultăți de alimentare sau respirație până la 12 luni și nu pot înghiți sau vorbi eficient. După terapia genică:

  • 11 pacienți pot vorbi
  • 11 sunt hrăniți oral
  • 7 nu necesită suport respirator.

Terapia genică pentru epidermoliza buloasă, forma recesivă

1 Noiembrie. JAMA. Pentru prima dată o terapie genică ce modifică structura pielii s-a dovedit eficientă și sigură la bolnavii cu epidermoliză buloasă, forma recesivă.

Patru bolnavi de epidermoliză buloasă, o afecțiune genetică ce afectează pielea determinând leziuni foarte dureroase, au primit grefe de piele modificată genetic.  Persoanele cu epidermoliză buloasă prezintă un deficit în producerea colagenului de tip 7 care facilitează conexiunile dintre straturile profunde și superficiale ale pielii. Consecința este apariția unor bule cu lichid care lasă răni extinse.

Cazurile severe sunt fatale în copilărie. Formele recesive de boală ajung și la vârsta adultă. Cercetătorii de la Stanford au descoperit că este posibilă stimularea expresiei colagenului de tip 7 în pielea acestor bolnavi prin terapie genică. Astfel, vindecarea rănilor s-a îmbunătățit semnificativ după o perioadă de urmărire de 1 an.

Jean Tang, unul dintre autorii studiului, a explicat că inclusiv rănile la care nu se vedea nicio ameliorare timp de 5 ani s-au vindecat cu ajutorul terapiei genice. Acesta reprezintă un succes enorm în ceea ce privește calitatea vieții pacienților.

Paul Martinez, unul dintre pacienții înrolați în studiu Sursa foto – Stanford Medicine

Terapia genică pentru hemofilia A și B

Decembrie 2017. Titlul unui articol din New England Journal of Medicine anunța că un tratament curativ pentru hemofilie este mai aproape ca niciodată.

Două studii publicate în NEJM demonstrează o revoluție în tratarea hemofiliei A și B, arătând primele rezultate încurajatoare ale modificării genelor care codifică factorii de coagulare VIII și IX.

După administrarea terapiei genice valorile factorilor de coagulare s-au menținut în limite normale și după 1 an. Profilaxia cu factorii coagulării a putut fi întreruptă și evenimentele hemoragice s-au redus până la zero sau aproape de zero.

Primul studiu publicat a arătat că 10 bărbați care au primit terapia genică pentru hemofilia B produc acum factorul IX în limite normale. Episoadele hemoragice s-au redus de la unul pe lună la mai puțin de unul pe an. 9 din 10 bărbați nu au înregistrat niciun episod de sângerare, iar în singurul caz unde a fost nevoie de administrarea factorului s-a redus doza cu până la 91%.

Al doilea studiu derulat de compania BioMarin și publicat, de asemenea, în New England Journal of Medicine, a evaluat terapia genică în hemofilia A. Pentru includerea în studiu, au fost selectați 9 adulți cu hemofilie A severă, fără istoric de dezvoltare a inhibitorilor.

Genele care codificau corect factorul de coagulare au fost transferate în organism prin intermediul unui adeno-virus modificat prin biotehnologie.

7 pacienți au primit doze mari din noua terapie. Pentru 6 din 7 pacienți nivelul factorului a crescut la valori normale ( > 50 UI/dl) și s-a menținut până la un an. În același grup, rata anuală medie a sângerărilor a scăzut de la 16 evenimente hemoragice, înaintea studiului, la numai un eveniment, după terapia genică.

Articole similare