Lansarea RoHepat- proiect de susținere a eliminării hepatitelor virale din România

  • Eliminare Hepatita CPrima inițiativă integrată de suport pentru eliminarea hepatitelor virale din România, RoHepat, a fost lansată de Point Public Affairs în parteneriat cu Comisia de Sănătate din Senat și Platforma europeană de advocacy „Friends of Liver” (Bruxelles). RoHepat reprezintă o inițiativă de suport pentru atingerea obiectivului eliminării hepatitelor virale din România.

”Este necesar ca România să aibă o strategie națională coerentă de eradicare a hepatitelor virale adoptată cât mai repede, ideal până la sfârșitul acestui an. RoHepat își propune să sprijine autoritățile române în implementarea unei astfel de strategii, pe baza unui plan de priorități cu termene ferme. Este foarte important ca pacienții români să beneficieze și pe viitor de finanțare și acces la tratament fără discontinuități” a declarat senatorul Florian Bodog, în calitate de ambasador al RoHepat.

Proiectul a demarat pe 11 decembrie, la Comisia de Sănătate din Senat, cu întrunirea Grupului de inițiativă RoHepat, care reunește reprezentanți ai Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, comunității medicale și asociațiilor de pacienți.

abonare

Cu această ocazie s-a lansat prima analiză independentă cost-eficiență privind tratamentul antiviral al pacienților infectați cu virusul hepatitei C, la 5 ani de la implementarea tratamentului interferon-free. Perioadele investigate au fost 2012 – 2014 și 2015 – 2017.  Autorii, dr. Sorin Paveliu și Radu Comșa, subliniază faptul că, prin utilizarea tratamentului fără interferon, rata de succes terapeutic s-a dublat, ajungând de la 40% la peste 90%. De asemenea, eficacitatea utilizării fondurilor s-a dublat, costul per pacient vindecat scăzând de la peste 100 de mii lei la 45 de mii lei.

Felul în care a fost abordat tratamentul fără interferon reprezintă o situație win – win – win,  în care, în primul rând, am avut în vedere pacientul și accesul său la terapii, care să ajungă să fie chiar personalizate. Apoi am avut în vedere medicul, pentru a-i permite să dispună de întreaga gamă de medicații și, evident, CNAS, deoarece am obținut niște costuri mai scăzute.  Acest model constituie, evident, un exemplu de bună practică. Cifrele arată o scădere a prevalenței a acestei boli”, a declarat Răzvan Vulcănescu, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Grupul de inițiativă RoHepat va organiza anul viitor un Summit cu participare internațională pe tema eradicării hepatitelor virale, eveniment ce se va desfășura în susținerea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și se circumscrie temei de ”Acces al pacienților la tratament”, înscrisă pe agenda Președinției Române aferentă domeniului sănătate.

Hepatita C în România

România are una dintre cele mai mari prevalențe ale infectării cu virusul hepatitei C din Uniunea Europeană, ocupând locul 2 la infecțiile cu hepatitele virale B și C (600.000 de romani trăiesc cu hepatita cronica C și 800.000 de persoane au hepatita cronica B). Mai mult, povara bolii este sporită de patologia cronică secundară severă (ciroza și cancerul hepatic).

Organizația Mondială a Sănătății și-a propus eliminarea hepatitei virale până în 2030, considerând-o o amenințare majoră la adresa sănătății publice. Sub aceste presiuni combinate, România și-a asumat  implementarea Strategiei Naționale de Eradicare a Hepatitelor Virale, aflată în acest moment în dezbatere publică.

Citește și:

Sursă imagine feature: CDC.